Δ. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: "Φοβούνται τη δυσσαρέσκεια των επιχειρηματιών"

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Δ. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "4η ΕΞΟΥΣΙΑ" ΤΩΝ ΠΑΤΡΩΝ

                        
Δημοσιογράφος: Την ώρα που έχει ξεκινήσει ο διάλογος ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους για τον κατώτατο μισθό και τα δώρα, έρχεται η Κυβέρνηση και δηλώνει ότι το αποτέλεσμα της διαβούλευσης δεν είναι δεσμευτικό για την ίδια. Ποιο το νόημα τότε του διαλόγου;
Καραγεωργόπουλος: Έχουμε δηλώσει ότι στο διάλογο με τους εργοδότες η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας δεν τίθεται προς διαπραγμάτευση. Ως ΓΣΕΕ προνοήσαμε στην τριετή Ε.Γ.Σ.Σ.Ε του 2010 και συμπεριλάβαμε Δώρα, αυξήσεις και ωριμάνσεις. Και τότε κάποιοι χαρακτήριζαν τη σύμβαση που υπογράψαμε ως «προδοτική». Σήμερα είναι οι ίδιοι που «σκίζουν τα ρούχα τους» υπερασπιζόμενοι μια συλλογική σύμβαση για την οποία δεν «έβαλαν τότε πλάτη».
Ο μόνος διάλογος που γίνεται με
τους εργοδότες είναι για κόστη που δεν αφορούν τους μισθούς και βεβαίως δε μπορεί να γίνει υπό τη δαμόκλειο σπάθη της έκδοσης πράξης νομοθετικού περιεχομένου. Αν το κάνει αυτό η Κυβέρνηση, ας αναλάβει και την ευθύνη των όσων θα συμβούν.

Δημοσιογράφος: Τι σχέση έχει το δημόσιο χρέος με το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας; Γιατί πρέπει να μειωθούν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, την ώρα που ο κύκλος της εσωτερικής οικονομίας καταρρέει εξαιτίας της μείωσης της αγοραστικής δύναμης;
Καραγεωργόπουλος: Το ελληνικό δημοσιονομικό πρόβλημα, όπως και γενικότερα της Ευρωζώνης, είναι πρόβλημα πολιτικό. Το ίδιο ισχύει ως προς αυτό και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην Ευρωζώνη, όμως, δεν υπάρχουν ομοσπονδιακά χαρακτηριστικά. Υπάρχει ένα κοινό νόμισμα που παίζει έναν σημαντικό διεθνή ρόλο, δεν υπάρχουν όμως στην ΕΕ και την Ευρωζώνη θεσμοί πολιτικής ολοκλήρωσης, με αποτέλεσμα, η Ευρώπη να σέρνεται πίσω από τις αποφάσεις των οίκων αξιολόγησης και των αγορών. Βεβαίως κυριαρχούν χώρες και δυνάμεις που βασική τους επιθυμία είναι η μετατροπή των οικονομικά ασθενέστερων χωρών σε ελκυστικά προτεκτοράτα για τα δικά τους επενδυτικά funds. Πρόκειται για την απόλυτη επικράτηση του νεοφιλελευθερισμού, που επιχειρεί να επιλύσει τα προβλήματά του με ακόμα περισσότερο και σκληρότερο νεοφιλελευθερισμό. Η «συνταγή» αυτή (περικοπές μισθών, απολύσεις, κ.λ.π) προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη ύφεση και μας οδηγεί διαρκώς σ’ ένα φαύλο οικονομικό κύκλο.
Η Οικονομική Πολιτική και η Τρόικα επιμένουν να μειωθούν οι μισθοί, διότι αν δεν κάνουν κάτι σύντομα για τα κέρδη των επιχειρήσεων, δεν θα συγκεντρώνουν μόνο τη δυσφορία των εργαζομένων αλλά και τη δυσφορία των επιχειρηματιών (!) λόγω της συρρίκνωσης των κερδών (εξαιτίας της ύφεσης που έχει προκληθεί). Με άλλα λόγια, θα εξαφανιστεί ο λόγος για τον οποίο ήλθαν στην Ελλάδα, δηλαδή να συμβάλουν στη διατήρηση του νεοφιλελεύθερου οικονομικού και κοινωνικού συστήματος.

Δημοσιογράφος: Σε συνέχεια αυτού η επίσημη ανεργία έχει εκτιναχθεί στα ύψη. 1 εκατομμύριο εργαζόμενοι είναι χωρίς δουλειά, ενώ αν συνυπολογίσει κάποιος και την ανεπίσημη ανεργία, τότε βλέπει την πραγματική εικόνα στην αγορά εργασίας.
Καραγεωργόπουλος: H δραματική αύξηση της ανεργίας στη χώρα μας και τα σημερινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, φανερώνουν δυστυχώς τα τραγικά αποτελέσματα των πολιτικών του Μνημονίου. Τα μέτρα και οι πολιτικές της κυβέρνησης και οι φαεινές ιδέες των δανειστών, οι οποίες περιορίζονται στη μείωση του μισθολογικού κόστους και στην εξαθλίωση των εργαζομένων, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ύφεσης και της ανεργίας αντιθέτως οδηγούν όλο και περισσοτέρους στην ανεργία.
Μόνη λύση για την ενίσχυση της απασχόλησης είναι η ριζική αλλαγή της ασκούμενης πολιτικής με τη λήψη άμεσων μέτρων που θα ενισχύουν την ανάπτυξη, την πραγματική οικονομία και την απασχόληση.

Δημοσιογράφος: Η κατάσταση στην Πάτρα ποια είναι;
Καραγεωργόπουλος: Η κατάσταση στην Πάτρα είναι πάρα πολύ άσχημη. Υπάρχουν νοικοκυριά που αδυνατούν να σερβίρουν έστω και ένα πιάτο φαί το μεσημέρι στο σπίτι τους. Και η ευθύνη είναι διαχρονική και βαρύνει όλους εκείνους που μας εκπροσώπησαν στο Κοινοβούλιο από την μεταπολίτευση και έπειτα. Δεν προέκυψε τώρα το πρόβλημα στην Πάτρα. Η Πάτρα, η Αχαΐα μας, που έστειλε δεκάδες πολιτικούς άνδρες στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και τους ανέδειξε σε θέση Πρωθυπουργών και Υπουργών παρέμεινε επί δεκαετίες υποβαθμισμένη και «ξεχασμένη» πόλη. Την θυμόντουσαν μόνο στις προεκλογικές περιόδους. Ούτε οδικό δίκτυο έχουμε, ούτε σιδηρόδρομο, ούτε απελευθερωμένο θαλάσσιο μέτωπο και προσφάτως μας απέκλεισαν και από το σχεδιασμό για το φυσικό αέριο. Πως θα αναπτυχθεί λοιπόν αυτή η περιοχή, όταν δεν έχει εκείνα τα αναπτυξιακά εργαλεία που θα τις δώσουν ώθηση προς τα εμπρός;
Δημοσιογράφος: Πως θα αντιδράσουν οι συνδικαλιστές σε αυτή τη λαίλαπα που έχει βάλει στόχο τα κεκτημένα με αίμα των εργαζομένων;
Καραγεωργόπουλος: Θα πω μόνο μια κουβέντα. «Οι κατακτήσεις με αίμα εργατών κτώνται…και υπερασπίζονται με απεργιακούς αγώνες και στρατηγική». Έχουμε μαραθώνιο κινητοποιήσεων μπροστά μας, αλλά στο τέλος θα βγούμε νικητές.
Δημοσιογράφος: Η Κυβέρνηση έχει πει ότι δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές, όταν πρόκειται για την σωτηρία της χώρας. Το σχόλιό σας;
Καραγεωργόπουλος: Για την Κυβέρνηση υπάρχουν κόκκινες γραμμές μόνο όταν πρόκειται να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των τραπεζιτών και των μεγαλοεκδοτών - καναλαρχών. Εκεί η «σωτηρία» της χώρας έρχεται σε δεύτερη μοίρα και προτάσσεται η σωτηρία των τραπεζών και των λοιπών συμφερόντων ως βασική προτεραιότητα.
Δημοσιογράφος: Πάμε λίγο και στα του ΠΑΣΟΚ. Το παρασκήνιο για την εκλογή νέου προέδρου συνεχίζεται. Ποιο είναι το μέλλον του κινήματος;
Καραγεωργόπουλος: Η εικόνα που έχω από το εσωτερικό του κινήματος είναι θολή. Δεν ξέρω αν συμβάλλει στη θολούρα η πρόσφατη παραίτησή μου  από μέλος του ΠΑΣΟΚ ή αν όντως το τοπίο είναι από μόνο του θολό. Πραγματικά λυπάμαι για την σημερινή κατάσταση της δημοκρατικής παράταξης. Ζω και εγώ με την ελπίδα ότι θα συμβεί ένα θαύμα και θ’ αναγεννηθεί εκείνο το ΚΙΝΗΜΑ που κάποτε λεγόταν και ήταν Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα.
Δημοσιογράφος: Ο Γιώργος Παπανδρέου φαίνεται να μην παρατάει εύκολα τα όπλα...
Καραγεωργόπουλος: Ποια όπλα; Το μοναδικό και ίσως το ισχυρότερο όπλο του Γιώργου, ήταν η νομιμοποίηση που του έδωσε ο Ελληνικός λαός τον Οκτώβρη του 2009. Αυτό το όπλο ενεχυριάστηκε στην Τρόικα λίγους μήνες αργότερα και παραμένει στο συρτάρι με τα κατασχεμένα, μέχρι τις εκλογές του 2020 και βάλε!!! 
Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Τηλεφωνική συνομιλία Ερντογάν-Μελόνι | ΣΚΑΪ

Συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις Τουρκίας-Ιταλίας, περιφερειακά και διεθνή θέματα, καθώς και η σημασία της λήψης …