Διαδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα κατά των νέων μέτρων

 

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε σήμερα η πανελλαδική πανεργατική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΣΕΕ, η συμμετοχή στα διϋλιστήρια, στα ναυπηγεία, στις μεταφορές και στα πλοία, έφθασε το 100%, στις τράπεζες, στη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ και την ΕΥΔΑΠ, το 80%, στα λιμάνια και στην οικοδομή το 70%, ενώ στο 60% κινήθηκε η συμμετοχή στους εργαζόμενους στο μέταλλο.
Περίπου 15.000 εργαζόμενοι και μέλη αριστερών οργανώσεων πήραν

μέρος στην απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε, στις 11 το πρωί στην πλατεία Συντάγματος. Παρά τη συνεχή βροχή οι διαδηλωτές προχώρησαν σε συμβολική περικύκλωση του Κοινοβουλίου ως αργά το μεσημέρι.

Στην κορυφή της πορείας βρίσκονταν οι διαδηλωτές με κοινό πανό των δύο ανώτατων συνδικαλιστικών οργανώσεων και με σύνθημα «Κοινωνική και λαϊκή αντίσταση για το εισόδημα, τις εργασιακές σχέσεις και την ασφάλιση», διαδηλώντας την αντίθεση τους στη «νέα μνημονιακή πολιτική που οδηγεί στην εξαθλίωση» και με παρόμοια συνθήματα κατά του κεφαλαίου και της πλουτοκρατίας «παρότρυναν» σε αντίσταση, ώστε «να μην ξαναπληρώσουμε εμείς την κρίση».
Το ψήφισμα της κινητοποίησης, που ενέκριναν οι συγκεντρωμένοι, για να επιδοθεί στο προεδρείο της Βουλής από αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών, τελικά δεν επιδόθηκε, αφού απουσίαζαν τα μέλη του προεδρείου. Το γεγονός είχε ως αποτέλεσμα την οργισμένη αποχώρηση των συνδικαλιστών, οι οποίοι έκαναν δηλώσεις στον Τύπο για «έλλειμμα αξιοπρέπειας και ευθύνης του πολιτικού συστήματος».
Μεταξύ άλλων, στο ψήφισμα οι εργαζόμενοι καταδίκαζαν «την αδιέξοδη και αντιαναπτυξιακή πολιτική που έχει οδηγήσει τους εργαζόμενους και τη χώρα στο χείλος της καταστροφής» και ζητούσαν να σταματήσει, γιατί «αφαιρεί τεράστιους πόρους και εισοδήματα από τον λαό, ενώ διευρύνει την ύφεση και εκτοξεύει την ανεργία και το χρέος».
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της ΑΔΕΔΥ, Ηλία Ηλιόπουλο, η περαιτέρω κλιμάκωση θα αποφασιστεί την Πέμπτη.
Στο ψήφισμα της απεργιακής συγκέντρωσης που παρέδωσαν στην εθνική αντιπροσωπεία τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, τα συνδικάτα τονίζουν την αντίθεσή τους «στα μέτρα που περιλαμβάνονται και στο νέο μνημόνιο τα οποία πέρα από τις δραματικές επιπτώσεις τους στους εργαζόμενους, αποτελούν ομολογία της αδιέξοδης οικονομικής πολιτικής και των δυσμενών αποτελεσμάτων στη σφαίρα της πραγματικής οικονομίας». Τα συνδικάτα ζητούν επίσης, «την ακύρωση και ανατροπή των πολιτικών που προωθούν κυβέρνηση και τρόικα».
Απευθύνουν, ακόμη, «προσκλητήριο ενότητας και αγώνα προς όλους τους εργαζόμενους της χώρας και της Ευρώπης, ώστε «να ακυρωθούν τα εφιαλτικά, καταστροφικά και υφεσιακά σχέδια των Ευρωπαίων ισχυρών, που προωθούν μια Ευρώπη των «αγορών» και των τραπεζιτών και όχι αυτή των πολιτών».
Στο τέλος της κινητοποίησης έγιναν μικρής έκτασης επεισόδια, όταν ομάδες διαδηλωτών, πέταξαν νεράντζια και άλλα αντικείμενα στις αστυνομικές δυνάμεις που ήταν παραταγμένες μπροστά στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, και έκαψαν μία ναζιστική σημαία. Η αστυνομία απάντησε με χρήση βομβίδων κρότου- λάμψης και λίγο αργότερα οι συγκεντρωμένοι αποχώρησαν λόγω της δυνατής βροχής. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων έγινε η προσαγωγή ενός ατόμου.
Πηγή: Καθημερινή
Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Στη Λέσβο ο Μητσοτάκης: Τα συγχαρητήρια στον Δήμο και η επίσκεψη στο λιμάνι στο Σίγρι

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τα έργα που έχουν γίνει στον λιμένα, που διαθέτει προβλήτα μήκους …