Νέες αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος μέσα στο 2012

Νέες αυξήσεις έρχονται στα τιμολόγια της ΔΕΗ από το δεύτερο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο, ενώ μέχρι τον Ιούνιο του 2013 τα τιμολόγια θα απελευθερωθούν πλήρως, με εξαίρεση όσους καταναλωτές υπάγονται στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.
Συγκεκριμένα, στο κείμενο του Μνημονίου αναφέρεται ότι στο δεύτερο τρίμηνο του 2012 «υιοθετούνται περαιτέρω μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η ενεργειακή συνιστώσα των επίσημων τιμολογίων για νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις αντανακλά, το αργότερο έως τον Ιούνιο του 2013, τις τιμές χονδρικής αγοράς, με εξαίρεση τους ευπαθείς καταναλωτές».
Στη συνέχεια, προστίθεται ότι

στο δεύτερο τρίμηνο του 2013 «η κυβέρνηση καταργεί τα νόμιμα τιμολόγια για όλους, πλην των ευπαθών καταναλωτών».

Στο πλαίσιο των μέτρων «για την αύξηση του ανταγωυνισμού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας», μέσα στο πρώτο τρίμηνο η κυβέρνηση πρέπει να οριστικοποιήσει «τα μέτρα που διασφαλίζουν την πρόσβαση τρίτων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη.
Στο δεύτερο τρίμηνο, θα ξεκινήσει η εφαρμογή των μέτρων που διασφαλίζουν την πρόσβαση τρίτων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, με στόχο αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί έως το Νοέμβριο του 2013.
Στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, η κυβέρνηση δεσμεύεται να λάβει τα απαραίτητα μέτρα
προκειμένου να μπορέσει να πωλήσει υδροηλεκτρική παραγωγική ικανότητα και άλλα παραγωγικά περιουσιακά στοιχεία σε επενδυτές.
Όπως επισημαίνεται στο κείμενο, η εν λόγω πώληση είναι χωριστή από την αποεπένδυση της λιγνιτικής παραγωγικής ικανότητας που προβλέπεται στην απόφαση της Κομισιόν για την ελληνική υπόθεση λιγνίτη.
Ωστόσο, μπορεί να δοθεί στους επενδυτές η δυνατότητα αγοράς υδροηλεκτρικής παραγωγικής ικανότητας/λοιπών παραγωγικών περιουσιακών στοιχείων μαζί με τη λιγνιτική παραγωγική ικανότητα που προβλέπει η εν λόγω απόφαση.
Πάντως, η πώληση υδροηλεκτρικής παραγωγικής ικανότητας προβλέπεται ότι δεν θα καθυστερήσει την πώλησηλιγνιτικών περιουσιακών στοιχείων πέραν του χρονικού πλαισίου που προβλέπει η σχετική απόφαση της Κομισιόν και ότι «δεν θα εμποδίζει την πώληση λιγνιτικών περιουσιακών στοιχείων άνευ ελάχιστης τιμής».
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και «Ήλιος»
Για τις , η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει τη μεταφορά και εφαρμογή της σχετικής κοινοτικής Οδηγίας 2009/28/ΕΚ και να υποβάλλει την έκθεση προόδου που απαιτεί η Οδηγία, μέσα στο πρώτο τρίμηνο.
Η κυβέρνηση πρέπει να καταρτίζει σχέδιο μεταρρύθμισης των υποστηρικτικών προγραμμάτων
, έτσι ώστε να καταστούν πιο συμβατά προς τις εξελίξεις της αγοράς και να μειωθούν οι πιέσεις στα δημόσια οικονομικά. Το σχέδιο θα περιλαμβάνει:
▪ Χρονοδιάγραμμα των συναντήσεων και συζητήσεων των αρμόδιων για τη μεταρρύθμιση
του υποστηρικτικού προγράμματος.
▪ Επιλογές μεταρρύθμισης του υποστηρικτικού προγράμματος, συμπεριλαμβανομένου του
μοντέλου εγγυημένης διαφορικής τιμής και προσδιορισμός σε κάθε επιλογή της μεθόδου
υπολογισμού των τιμολογίων και του τρόπου αποφυγής πιθανής υπερβολικής αποζημίωσης.
▪ Τρέχουσες και αναμενόμενες τάσεις στο κόστος για όλες τις σχετικές τεχνολογίες.
▪ Εξέταση της επιλογής αυτόματης μείωσης τιμολογίου.
▪ Μέτρα για την ανάπτυξη πηγών αιολικής και ηλιακής ενέργειας.
Επίσης, μέσα στο πρώτο τρίμημο πρέπει να υλοποιηθεί το πρόγραμμα «Ήλιος», στο β΄τρίμηνο να διευκολυνθεί η διαδικασίας αδειοδότησης, καθώς και η ανάπτυξη της συνεργασίας με άλλες χώρες της ΕΕ για την εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΟΠΕΚΑ: Αυξημένο επίδομα σε 59.000 μητέρες – Τη Μεγάλη Τρίτη η καταβολή

Οι 58.912 γυναίκες που γέννησαν εντός του 2023 και έχουν λάβει ήδη το πλήρες ποσό …