Οι μειώσεις των μισθών σε ποσοστό έως και 40% θα «ανοίξουν» εκ νέου το ασφαλιστικό τον Ιούνιο

«ΑΝΟΙΓΕΙ» εκ νέου το ασφαλιστικό σε όλες τις παραμέτρους του έως τον Ιούνιο, αφού η μείωση μισθών έως και 40% θα στερήσει από τα ασφαλιστικά ταμεία έσοδα άνω των 4 δισ. ευρώ. Σύντομα θα υπάρξουν παρεμβάσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, ενώ εξετάζεται και η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, καθώς οι εισφορές μέσω των μισθών των εργαζομένων δεν θα μπορούν να τις τροφοδοτήσουν. Υπενθυμίζεται ότι από 1/1/2015 το κράτος θα εγγυάται μόνο την κατώτατη σύνταξη, που υπολογίζεται με βάση το κατώτατο ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη.

Σύμφωνα με τα μέτρα οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας θα

αμείβονται με 510,39 ευρώ μικτά, ενώ μειώσεις 22% στους μισθούς τους θα «δουν» 350.000 εργαζόμενοι που αμείβονται σύμφωνα με την ΕΓΣΣΕ, ανεξαρτήτως κλιμακίου.

Την ίδια στιγμή, μειώνεται ο χρόνος ισχύος και διαπραγμάτευσης των κλαδικών συμβάσεων από 6 σε 3 μήνες, με τη διατήρηση μόνο ωριμάσεων, οικογενειακού επιδόματος, επικινδυνότητας και εκπαίδευσης.

Παράλληλα, «παγώνει» οποιαδήποτε αύξηση, καθώς δεν θα δοθεί καμία απολύτως «αυτόματη» αύξηση (λόγω πολυετίας) καθ'Α όλη τη διάρκεια του προγράμματος.

Μάλιστα, οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας έως 25 ετών καλούνται να επιβιώσουν με 510,94 ευρώ μικτά για πλήρη απασχόληση, προσεγγίζοντας τον αντίστοιχο μισθό της Πορτογαλίας, ενώ θα προσλαμβάνονται στις επιχειρήσεις χωρίς τις δεσμεύσεις οι οποίες ίσχυαν έως σήμερα μέσω των προγραμμάτων (διατήρηση όλου του προσωπικού, μη απόλυση - απαγόρευση αντικατάστασης παλαιών με νέους κ.ά.).

Στη «μέγγενη» μπαίνουν ο 13ος και ο 14ος μισθός, που προς το παρόν σώθηκαν, τα κοινωνικά επιδόματα, το επίδομα ανεργίας, η αμοιβή μαθητείας του ΟΑΕΔ, η ειδική παροχή για την προστασία της μητρότητας (6μηνη άδεια) και φυσικά τα κατώτατα όρια των συντάξεων (από την 1η Ιανουαρίου του 2015), που είναι συνδεδεμένα με το ύψος του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή του κατώτατου ημερομισθίου.

Σε ουσιαστική κατάργηση οδηγείται και ο ρόλος του διαιτητή στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας σε βάρος των εργαζομένων, αφού δεν θα μπορούν να προσφύγουν μονομερώς στη Διαιτησία ούτε για τις μισθολογικές απολαβές τους.

Παραδείγματα μείωσης

μισθών και επιδομάτων

Με βάση τα παραπάνω ο κατώτατος μισθός για άγαμο χωρίς προϋπηρεσία περιορίζεται στα 586,08 από 751,39 ευρώ μικτά. Καθαρά θα κυμαίνεται στα 450 ευρώ! Για εργαζόμενο της ίδιας κατηγορίας που αμείβεται με ημερομίσθιο, τα σημερινά 33,57 ευρώ γίνονται 26,18!...

Για έγγαμο χωρίς προϋπηρεσία, οι μικτές μηνιαίες αποδοχές μειώνονται στα 644,70 αντί 826,54 ευρώ και το ημερομίσθιο περιορίζεται στα 28,80 από 36,92 ευρώ.

Αντίστοιχες δραστικές μειώσεις θα υπάρξουν σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια και τον 13ο και τον 14ο μισθό, αλλά και στην αποζημίωση των εργαζομένων σε τυχόν απόλυσή τους, αφού θα υπολογίζεται με βάση τον μισθό του τελευταίου μήνα απασχόλησης και θα καταβάλλεται σε δόσεις.

Το βασικό επίδομα ανεργίας, το οποίο υπολογίζεται με βάση το 55% του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, από 461,50 ευρώ μειώνεται στα 359,97 ευρώ.

Η αμοιβή πρακτικής άσκησης μαθητών του OAEΔ ηλικίας 16 - 23 ετών, που προσδιορίζεται στο 70% του κατώτατου μισθού της εθνικής σύμβασης, από τα 525,97 ευρώ μειώνεται στα 410,26.

H κατώτατη βασική και αναλογική σύνταξη από τον Ιανουάριο του 2015 από τα 503,55 ευρώ μειώνεται στα 392,77 (κατώτατο πλαφόν τα 15 HAE για συνταξιοδοτούμενους με 15ετία ή αναπηρία 80% λόγω εργατικού ατυχήματος).

Αργυρώ Μαυρούλη - ΕΞΠΡΕΣ

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Βασίλης Γραμμένος: Δήλωσε παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας

Ο βουλευτής, συνοδευόμενος από το δικηγόρο του, προσήλθε στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων Παράσταση …