Τροπολογία για τα θέματα του προσωπικού του Οίκου Ναύτου

Τροπολογία για τα θέματα του προσωπικού του Οίκου ΝαύτουΤροπολογία με την οποία ρυθμίζονται όλα τα θέματα του προσωπικού στον Οίκου Ναύτου, προωθεί ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι ο ιατροφαρμακευτικός φορέας των ναυτικών. όπως ο νόμος ορίζει, από 1ης Απριλίου, θα ενσωματωθεί στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). 
Ο κ. Λοβέρδος υπογραμμίζει ότι τον ένα χρόνο που ο Οίκος Ναύτου έμεινε εκτός ΕΟΠΥΥ σημειώθηκε αύξηση στη φαρμακευτική δαπάνη του ταμείου, ενώ στα υπόλοιπα ταμεία που ενσωματώθηκαν σε αυτόν, μείωση.

Προσθέτει, επίσης, ότι η συγκεκριμένη διάταξη, όπως

περιλαμβάνεται και στο δεύτερο πρόγραμμα, ψηφίσθηκε από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται κανένας εργαζόμενος να χάσει τη θέση εργασίας του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική τροπολογία αναμένεται να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για το θαλάσσιο τουρισμό, στο οποίο περιλαμβάνεται και η διάταξη για την άρση του καμποτάζ. Το νομοσχέδιο, το οποίο δεν έχει φθάσει ακόμα στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της Βουλής, αναμένεται να έχει ψηφισθεί από την Ολομέλεια, το αργότερο έως το τέλος του μήνα.

Σημειώνεται ότι τέσσερις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι κ.κ. Δημήτρης Καρύδης, Γρηγόρης Νιώτης, Δημήτρης Λιντζέρης και Ιωάννης Διαμαντίδης, με επιστολή τους προς τον υπουργό Υγείας, ζήτησαν η συγκεκριμένη διάταξη του εφαρμοστικού νόμου για την Υγεία, στην οποία περιλαμβάνεται η ένταση του Οίκου Ναύτου στον ΕΟΠΥΥ, να συμπληρωθεί από κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Ανάπτυξης, Υγείας και Εργασίας, στην οποία να αναφέρεται με σαφήνεια ότι «Από 01-04-2012 μεταφέρεται στον ΕΟΠΥΥ ο Οίκος Ναύτου ως σύνολο αρμοδιοτήτων, υπηρεσιών και προσωπικού».

«Η ΝΔ στηρίζει και υποστηρίζει την αυτονομία της λειτουργίας του Οίκου Ναύτου, λαμβάνοντας υπόψη τις γνωστές ιδιαιτερότητες του ναυτικού επαγγέλματος», τονίζει σε δήλωσή του ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Πλακιωτάκης.

Σημειώνεται ότι εργαζόμενοι στον Οίκο Ναύτου που ζητούν την ανεξάρτητη λειτουργία του συνεχίζουν για τρίτη ημέρα τη κατάληψη του κτιρίου με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν οι ασφαλισμένοι. Εξυπηρετούνται μόνο οι περιπτώσεις που χρήζουν μεγάλης ανάγκης.

Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων υποστηρίζει ότι ο Οίκος Ναύτου για το 2011, ενώ είχε προϋπολογισμό 214 εκατ. ευρώ, πήρε 80 εκατ. λιγότερα και αναφέρει ότι έχουν γίνει σοβαρές προσπάθειες από τη διοίκηση και τους εργαζόμενους, με αποτέλεσμα ο προϋπολογισμός του φορέα να έχει μειωθεί κατά 44%.

Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, με σημερινή της ανακοίνωση, εκφράζει την κατηγορηματική της αντίθεση στην ένταξη του Οίκου Ναύτου στον ΕΟΠΥΥ και καλεί την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό να μην προχωρήσουν στην «απαράδεκτη», όπως τη χαρακτηρίζει, υλοποίηση της απόφασης.

Προσθέτει επίσης ότι δεν έχει αποσαφηνισθεί και διευκρινισθεί έως σήμερα με ποιον τρόπο θα δίνονται τα επιδόματα στους άνεργους ναυτικούς, τα οποία χορηγούσε έως σήμερα ο Οίκος Ναύτου.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΥΠΕΘΟ: Για πρώτη φορά με ελάχιστο τίμημα και ηλεκτρονικές δημοπρασίες οι παραχωρήσεις αιγιαλών

Για τις παραχωρήσεις που θα γίνουν ώς τις 31 Δεκεμβρίου 2025 έχει τεθεί μία ακόμη …