Η ΓΣΕΕ ζητά να παγώσει η πώληση της ΛΑΡΚΟ

Η ΓΣΕΕ ζητά να παγώσει η πώληση της ΛΑΡΚΟΕπιστολή στον Πρωθυπουργό την οποία κοινοποιεί και στους αρχηγούς των κομμάτων απέστειλε η ΓΣΕΕ με την οποία ζητά την άμεση παρέμβασή του για το θέμα της ΛΑΡΚΟ.
Με την επιστολή ζητείται να παγώσουν οι σχετικές διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης και να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία των εργοστασίων της με παράλληλη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας.
«Όπως είναι γνωστό» αναφέρεται στην

επιστολή, «το 55,2% των μετοχών της ΛΑΡΚΟ κυριότητας του Δημοσίου έχει διατεθεί στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, προκειμένου να πωληθεί, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2012, ενώ αναμένεται ότι στον διαγωνισμό και οι άλλοι δύο μέτοχοι (Ε.Τ.Ε. κατά 33,4% και ΔΕΗ κατά 11,4%) θα πωλήσουν τη συμμετοχή τους.

Η Εταιρία είναι μία από τις πέντε μεγαλύτερες στον κόσμο στην παραγωγή σιδηρονικελίου, με τέσσερα ορυχεία εξόρυξης και εργοστάσιο παραγωγής σιδηρονικελίου, εξαγωγή όλης της παραγωγής της στο εξωτερικό και αποθέματα μεταλλευμάτων για άλλες τρεις δεκαετίας.
Βεβαίως δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες επενδύσεις για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της επιχείρησης διεθνώς, την πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων και την προστασία του περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα να έχουν συσσωρευθεί ζημίες και υποχρεώσεις από δάνεια, οι οποίες μπορούν ν' αντιμετωπισθούν με αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, δεδομένου ότι σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις η Εταιρία έχει μεγάλες προοπτικές και η ζήτηση για ανοξείδωτο χάλυβα με πρώτη ύλη το νικέλιο αναμένεται ισχυρή για τα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα με τα παραπάνω η απόφαση για ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ με καταληκτική ημερομηνία την επικείμενη 30η Ιουνίου του 2012 και με τους εργαζόμενους ν' αγωνιούν για τις θέσεις απασχόλησης και τα εργασιακά τους δικαιώματα, αντιμέτωποι με την αβεβαιότητα, την έλλειψη ενημέρωσης, την αδιαφορία, τη σκληρότητα και την άρνηση ανάληψης οποιασδήποτε εγγύησης για το μέλλον της εταιρίας και το δικό τους, δεν είναι κοινωνικά ανεκτό ούτε οικονομικά σκόπιμο να προχωρήσει με τον αυτόματο πιλότο του επιβληθέντος υποχρεωτικού χρονοδιαγράμματος, σαν να πρόκειτο για υπόθεση ρουτίνας, χωρίς τις τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες τις οποίες η χωρίς όρους ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ συνεπάγεται.
Η Γ.Σ.Ε.Ε. σας ζητεί να παγώσουν άμεσα οι διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ και μετά την ανάδειξη Κυβέρνησης από τις εκλογές της 17-6-2012 να γίνει εποικοδομητικός και όχι προσχηματικός διάλογος από μηδενική βάση, προκειμένου να επαναξιολογηθούν οι προοπτικές της επιχείρησης για την εθνική οικονομία και την προστασία των θέσεων απασχόλησης και των εργασιακών δικαιωμάτων πολύ μεγάλου αριθμού εργαζομένων με αλυσιδωτές συνέπειες σε τοπικές κοινωνίες, καθοριστικές για το μέλλον.
Πλήρως συνδεδεμένο θέμα με την ανάγκη λειτουργίας του εργοστασίου παραγωγής σιδηρονικελίου είναι και η παράταση για 18 μήνες τουλάχιστον, της ισχύουσας κατάστασης μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα χερσαίας απόθεσης των προϊόντων της επεξεργασίας του μεταλλεύματος».
Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Αυτή είναι η σύνθεση της νέας κυβέρνησης - Όλα τα ονόματα

Αναλυτικά όλα τα ονόματα που έφυγαν, έμειναν ή μετακινήθηκαν από τα υπουργεία - Η ορκωμοσία …