ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΚΟΝΤΙ: Ζητούν την ακύρωση των απολύσεων

Ακύρωση ομαδικών απολύσεωνΤην ακύρωση των απολύσεων ως παράνομων και καταχρηστικών και την επαναπρόσληψή τους διεκδικούν οι απολυμένοι της ΚΟΝΤΙ. Χθες στο Πρωτοδικείο Βόλου ξεκίνησε η εκδίκαση της αγωγής που έχουν καταθέσει οι απολυμένοι κατά της εταιρίας, ωστόσο η συζήτηση θα συνεχιστεί στις 22 Ιουνίου στις 12 το μεσημέρι στο Πρωτοδικείο Βόλου.
Χθες κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας εξετάστηκε ο πρώτος μάρτυρας, ο γραμματέας του σωματείου της ΚΟΝΤΙ Γιώργος Χαϊκάλης, ο οποίος είναι επίσης μεταξύ των απολυμένων που έχουν προσφύγει κατά της εταιρίας.
Στην κατάθεσή του ο μάρτυρας επέκρινε την εταιρία ότι

ενέπαιξε εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία, καθώς ενώ στις αρχές Ιουλίου του 2011 διαβεβαίωνε ότι το εργοστάσιο είναι βιώσιμο και υπάρχουν παραγγελίες, τον Αύγουστο και ενώ οι εργαζόμενοι βρίσκονταν σε κανονική άδεια, εντελώς αιφνιδιαστικά αποφάσισε να προχωρήσει αρχικά σε πρόγραμμα διαθεσιμότητας και έπειτα σε πρόγραμμα οικειοθελών αποχωρήσεων και αργότερα σε ομαδικές απολύσεις.

Ο κ. Χαϊκάλης αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς της ARCELLOR MITTAL ότι μειώθηκε η παραγωγή και το εργοστάσιο έπρεπε να αναστείλει τη λειτουργία του,υπογραμμίζοντας ότι τον Ιούλιο στο εργοστάσιο στη Β’ ΒΙΠΕ έγινε παραγγελία 2,5χιλιάδων τόνων χάλυβα, ενώ ήδη μέσα στο εργοστάσιο υπήρχε μία ακόμη πολύ σημαντική ποσότητα 2 χιλιάδων τόνων χάλυβα, που είναι πρώτη ύλη για την παραγωγή διαφόρων κατασκευών που αναλάμβανε η ΚΟΝΤΙ.
Παράλληλα όπως ανέφερε η ίδια η εταιρία το Μάιο του 2011 σε δικαστήριο για τα απόβλητα ήταν εκείνη που είχε υποστηρίξει ότι είναι οικονομικά βιώσιμη και προχωρά σε νέεςεπενδύσεις, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «κινδυνολόγους» όσους υποστηρίζουν κάτι διαφορετικό.
Σύμφωνα με τον μάρτυρα από το Νοέμβριο του 2011 μέχρι τον Ιανουάριο του 2012 απολύθηκαν από την ΚΟΝΤΙ με «ομαδικό τρόπο» περίπου 80 και πλέον εργαζόμενοι, ενώ περίπου 25 από αυτούς επαναπροσλήφθηκαν τον Φλεβάρη του 2012 και παραμένουν ως προσωπικό μέσα στο εργοστάσιο μέχρι και τώρα, γεγονός όπως ο ίδιος υποστήριξε που επιβεβαιώνει ότι η εταιρία δεν είχε σκοπό να κλείσει αλλά να «ξεφορτωθεί» προσωπικό που δεν της ήταν αρεστό, διότι δεν αποδέχτηκε τις προτάσεις που έκανε για ελαστικά ωράρια και άλλες εργασιακές ρυθμίσεις που κρίθηκαν ασύμφορες για τα εργασιακά κεκτημένα του προσωπικού.
Επίσης ο κ. Χαϊκάλης αναφέρθηκε στην ρητή και κατηγορηματική απόφαση του Υπουργείου Εργασίας όπου απευθύνθηκε η εταιρία, καταθέτοντας σχετικό αίτημα, ότι απαγορεύονται οι ομαδικές απολύσεις αλλά και τις γνωμοδοτήσεις του ΣΕΠΕ που εξαρχής χαρακτήρισε παράνομες και καταχρηστικές τις απολύσεις και υπογράμμιζε ότι θα πρέπει να κριθούν στα πολιτικά δικαστήρια.
Στις 22 Ιουνίου η διαδικασία θα συνεχιστεί με την κατάθεση του προέδρου του ΕΚΒ Θανάση Παπαδημόπουλου από την πλευρά των απολυμένων και της προϊσταμένης της ΚΟΝΤΙ κ.Μαρίας Βενιέρη από την πλευρά της εταιρίας.
ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ
Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΑΑΔΕ: 136.673 e–mails σε επαγγελματίες κι επιχειρήσεις για τη διασύνδεση ταμειακών - POS

Η διασύνδεση αφορά το σύνολο των ταμειακών μηχανών που διαθέτει η επιχείρηση / ο επαγγελματίας, …