«Αντί μισθού πάρε ΙΧ ή τρόφιμα» - Νέα ήθη στις εταιρείες που «στεγνώνουν»...

Φωτογραφία για «Αντί μισθού πάρε ΙΧ ή τρόφιμα» - Νέα ήθη στις εταιρείες που «στεγνώνουν»...

Σε ένα έτος η ανασφάλιστη εργασία στην Ελλάδα ανήλθε από το 28% στο 35%. Περισσότερες από 150.000 επιχειρήσεις σταμάτησαν να καταβάλλουν δεδουλευμένα, ενώ 500.000 εργαζόμενοι έχουν να δουν το χρώμα του χρήματος για περισσότερους από τρεις μήνες.

Αυτά τα τόσο «εύγλωττα» - για την οικονομική κατάσταση- στοιχεία έχει συλλέξει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ). Δημοσιεύονται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Έθνος» «Πενία τέχνας κατεργάζεται», διατείνεται το γνωστό ρητό. Έτσι, η... αρχέγονη τέχνη της ανταλλακτικής οικονομίας έχει αρχίσει να ανθεί πάλι σε «μαραζωμένες» επιχειρήσεις της σημερινής Ελλάδας.

Όπως τονίζεται στο προαναφερθέν ρεπορτάζ, εταιρεία αυτοκινήτων που

έδρευε στην Αθήνα πρότεινε στο προσωπικό της να δεχθεί από ένα από εκ των απούλητων οχημάτων, αντί των μισθών που είχαν λαμβάνειν οι εργαζόμενοι.

Έχουν επίσης καταγραφεί περιπτώσεις, κατά τις οποίες εταιρείες πρότεινα στους εργαζόμενους να δεχθούν τρόφιμα, αντί του δώρου Χριστουγέννων Η παρανομία που επικρατεί de facto Όλα αυτά βεβαίως είναι παράνομα: Το ισχύον θεσμικό πλαίσιο αξιώνει να δίδεται σε χρήμα ο μισθός. Στην Ελλάδα της βαθιάς κρίσης και ύφεσης, όμως, η νομιμότητα καθίσταται έννοια πολύ... σχετική.

Παράνομη είναι λχ η «μαύρη εργασία», αλλά σε ένα χρόνο έχει επεκταθεί από το 28% στο 35%. Η πλέον εκτεταμένη ανασφάλιστη απασχόληση παρατηρείται στον επισιτισμό (π.χ. εστιατόρια), στα πρατήρια βενζίνης, στον κλάδο της καθαριότητας, στις κατασκευές, στο λιανικό εμπόριο.

Σύμφωνα με το ΣΕΠΕ, έξι στους εκατό εργαζομένους που εξωθήθηκαν στην εκ περιτροπής απασχόληση με μονομερή απόφαση του εργοδότη, δουλεύουν μία με δύο μέρες την εβδομάδα!

Ειδικά στις τουριστικές περιοχές, είναι... εθιμικό δίκαιοι εργαζόμενοι να εμφανίζονται στα επίσημα έγγραφα ως μερικώς απασχολούμενοι. Όμως, μολονότι ασφαλίζονται «εικονικά» για 4 ώρες την ημέρα, απασχολούνται έως και 12 ώρες. Όχι μόνο δεν αμείβονται για την υπερωριακή απασχόληση, αλλά καλούνται να συμβιβαστούν με μισό μισθό.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ρωμανός: Σχόλιο για Κασσελάκη για τη συνάντηση με Πρόεδρο Δημοκρατίας

«Πώς γίνεται να μιλά για τα προβλήματα του Ελληνισμού της Διασποράς, ο πρόεδρος του κόμματος …