Με αφορμή την 1η Δεκεμβρίου – παγκόσμια ημέρα του HIV/AIDS – η ΓΣΕΕ απαντά σε ερωτήματα που συνήθως θέτουν οι εργαζόμενοι:

1η Δεκεμβρίου
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ HIV/AIDS
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ
Η επιδημία του συνδρόμου της ανθρώπινης ανοσολογικής ανεπάρκειας (Aids) αποτελεί πλέον μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την κοινωνική πρόοδο, επηρεάζοντας το θεμελιώδες δικαίωμα της εργασίας και ιδιαίτερα το δικαίωμα της αξιοπρεπούς εργασίας.
Με αφορμή την 1η Δεκεμβρίου – παγκόσμια ημέρα του HIV/AIDS – η ΓΣΕΕ απαντά σε ερωτήματα που συνήθως θέτουν οι εργαζόμενοι:
 
Μπορεί ένας εργαζόμενος που είναι φορέας του ιού HIV να συνεχίσει να εργάζεται;
·        Ναι, οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από τον ιό του HIV και πολλοί άνθρωποι με AIDS είναι σε θέση να συνεχίσουν να εργάζονται κανονικά.
·        Το HIV μπορεί να αντιμετωπιστεί και ένα άτομο που έχει προσβληθεί από τον ιό μπορεί να συνεχίσει να συμβάλλει στην κοινότητά του και να συνεχίσει να εργάζεται. Η εργασία μπορεί να είναι πολύ σημαντική για τα άτομα που πάσχουν από ασθένειες απειλητικές για τη ζωή. Μπορεί να αποπροσανατολίσει τη σκέψη τους από το φόβο που προκαλεί η ασθένεια και για πολλούς, μπορεί να αποτελεί και θέμα οικονομικής ανάγκης.
·        Όπως συμβαίνει και με πολλές άλλες σοβαρές ασθένειες, τα άτομα που ζουν με HIV/AIDS θα βιώσουν μια ποικιλία συναισθημάτων – έκπληξη, θυμό, φόβο και κατάθλιψη. Εκτός αυτού, ίσως βιώσουν ντροπή, ενοχή ή ακόμα και υπαιτιότητα. Ίσως χρειαστεί καιρός για να προσαρμόσουν τη ζωή τους σε μια απειλητική ασθένεια και ίσως αντιμετωπίσουν πολλή ανασφάλεια στο μέλλον γι΄ αυτό και το να συνεχίσουν να εργάζονται είναι σημαντικό για την ψυχολογική ευημερία τους.
Τι πρέπει να ξέρω για την πρόληψη του ιού HIV στο χώρο εργασίας;
·        Δεν μπορείτε να προσβληθείτε από τον ιό όταν εργάζεστε με κάποιο άτομο που είναι φορέας του ιού HIV. Ο ιός δεν μεταδίδεται επειδή μοιράζεστε τον ίδιο χώρο εργασίας, μιλάτε, αγγίζεστε, κάνετε χειραψία με κάποιο άτομο που έχει προσβληθεί από τον ιό του HIV ή χρησιμοποιώντας τα ίδια μαγειρικά σκεύη ή την ίδια τουαλέτα.
 
O HIV ΔΕΝ μεταδίδεται με:
Σάλιο, δάκρυα, ιδρώτα, κόπρανα ή ούρα
Αγκαλιά
Φιλί
Μασάζ
Χειραψία
Τσιμπήματα εντόμων
Συγκατοίκηση με κάποιον οροθετικό
Κοινή χρήση τουαλέτας ή ντους
ο HIV μεταδίδεται με:
Αίμα
Σπέρμα
Κολπικά υγρά
Μητρικό γάλα
Ο HIV μεταδίδεται:
·        Κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής χωρίς προφυλακτικό.
·        Από την μητέρα προς το έμβρυο (τοκετός, θηλασμός).
·        Μέσω της απευθείας επαφής με μολυσμένο αίμα (μεταγγίσεις μολυσμένου αίματος, κοινή χρήση συριγγών όταν λαμβάνεται δόση ναρκωτικών ουσιών, μη επαγγελματικό τατουάζ και τρύπημα αυτιών κ.λ.π.).
Τι να κάνω εάν κάποιος συνάδελφος μου πει ότι είναι φορέας του HIV;
·        Η πρώτη ανταπόκρισή σας θα πρέπει να είναι η παροχή συναισθηματικής υποστήριξης και θετικής ενδυνάμωσης. Μην κρίνετε το άτομο αυτό, θα μπορούσε να συμβεί σε οποιονδήποτε.
·        Σεβαστείτε το ιδιωτικό του απόρρητο και μην μοιράζεστε τις πληροφορίες με άλλους συναδέλφους. Εάν αποκαλύψετε την κατάσταση του ατόμου που έχει προσβληθεί από τον ιό HIV, θα προδώσετε το άτομο που σας εμπιστεύτηκε.
·        Διαβεβαιώστε τον συνάδελφο ότι δεν θα του ζητηθεί να φύγει από την εργασία του και ότι όλες οι πληροφορίες της κατάστασής του θα παραμείνουν εμπιστευτικές.
·        Μην κάνετε ερωτήσεις ιατρικής φύσεως στον συνάδελφο.
·        Δείξτε κατανόηση και υποστήριξη. Σε μικρό χρονικό διάστημα, η ζωή αυτού του ατόμου έχει αλλάξει δραματικά. Ο καλύτερος τρόπος για να τον/την υποστηρίξετε είναι να ακούτε, να κατανοείτε και να μην κρίνετε.
Πως πρέπει μια εταιρία να αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους που είναι φορείςτου HIV;  
Οι εργαζόμενοι που είναι φορείς του HIV/AIDS θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τρόπο συγκρίσιμο με τους εργαζόμενους που πάσχουν από άλλες χρόνιες ασθένειες, αναφορικά με τις πολιτικές και τις παροχές απασχόλησης περιλαμβανομένων μεταξύ άλλων του δικαιώματός τους για απουσία από την εργασία, της αξιολόγησης, της διευκόλυνσης εργασίας, των αδειών για ασθένεια (ήδη με την ΕΓΣΣΕ 2004-2005 καθιερώθηκε 1 μήνας πρόσθετης άδειας για τους φορείς HIV).
Οι εργαζόμενοι ασθενείς η οροθετικοί είναι αναγκαίο να:
·        προστατεύονται από την απομόνωση και οποιαδήποτε κοινωνική διάκριση.
·        να αντιμετωπίζονται με κατανόηση.
·        να εργάζονται ανάλογα με τις δυνατότητές τους.
·        να μην έχουν δυσμενείς συνέπειες στον εργασιακό τους χώρο.
—————————————————
Η Γ.Σ.Ε.Ε. ενώνει τη φωνή και τη δράση της με την κοινωνία των πολιτών στον αγώνα κατά του HIV/AIDS και ζητά:
1.                  από τους εργοδότες ισότιμη μεταχείριση των οροθετικών εργαζομένων με σεβασμό της προσωπικότητάς τους και
2.                  από την Πολιτεία να εντατικοποιήσει τη δράση της υπέρ της ισότιμης απόλαυσης από τα οροθετικά άτομα των θεμελιωδών τους δικαιωμάτων.
Η άμεση ενσωμάτωση της Διεθνούς Σύστασης Εργασίας 200/2010 για το HIV/AIDS είναι κρίσιμη γι΄ αυτό το σκοπό, αίτημα το οποίο ήδη έχουμε θέσει στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Πρόγνωση καιρού για την Δευτέρα 24.6.2024

Γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, οπότε θα …