Αφεντικά από 12 Φεβρουαρίου οι εργαζόμενοι στη Βιομηχανική Μεταλλευτική

Picture 0 for Αφεντικά από 12 Φεβρουαρίου οι εργαζόμενοι στη Βιομηχανική Μεταλλευτική

της Αθανασίας Μπίδιου
abidiou@voria.gr
Σε λειτουργία υπό τη διεύθυνση των εργαζομένων μπαίνει από την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου το εργοστάσιο της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής στη Θεσσαλονίκη. Η Βιομηχανική Μεταλλευτική, θυγατρική της πάλαι ποτέ κραταιάς βιομηχανίας της Θεσσαλονίκης Φίλκεραμ Johnson από το 1982  παρήγαγε και διέθετε υλικά δόμησης. Τον Μάιο του 2011 η Φίλκεραμ Johnson, η οποία αργότερα κηρύσσει πτώχευση, προχωρά σε στάση πληρωμών προς τους εργαζόμενους και εγκαταλείπει το εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ.
Οι περίπου 70 εργαζόμενοι της βιομηχανίας με επίσημη πρότασή τους από τον Οκτώβριο του 2011 διεκδικούσαν να δημιουργήσουν έναν εργατικό συνεταιρισμό κάτω από τον πλήρη έλεγχο τους, απαιτώντας μάλιστα νομική κατοχύρωση ια το δικό τους εγχείρημα και για όλα τα άλλα που πιθανόν να ακολουθήσουν, ένα «επιχειρηματικό» μοντέλο που εφαρμόστηκε στην Αργεντινή μετά τη χρεοκοπία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων της ΒΙΟΜΕ Μάκη Αναγνώστου, στην παρούσα φάση συνεχίζεται η διαβούλευση με το υπουργείο Εργασίας για να υπάρξει η νομική κατοχύρωση της λειτουργίας του εργοστασίου υπό τη διεύθυνση των εργαζομένων. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν (και όπως υποστηρίζουν έχουν τη σύμφωνη γνώμη του συνδίκου) να αναλάβουν τη λειτουργία του εργοστασίου με όρους πλήρους αυτοδιεύθυνσης και εργατικού ελέγχου τόσο των παραγωγικών όσο και των διοικητικών δομών του. Στο πλαίσιο αυτό, οι εργαζόμενοι μπαίνουν στις 12 Φεβρουαρίου ως «αφεντικά» στο εργοστάσιο και σε πρώτη φάση θα διαθέσουν κάποια από τα αποθέματα τα οποία είναι ημικατεργασμένα.
Όπως είπε στη Voria.gr ο κ.Αναγνώστου οι εργαζόμενοι στη ΒΙΟΜΕ έχουν λάβει τη διαβεβαίωση του υφυπουργού Εργασίας Νίκου Παναγιωτόπουλου ότι εξετάζεται η δημιουργία του νομικού πλαισίου για την λειτουργία εργοστασίων υπό τον έλεγχο των εργαζομένων. «Ο υφυπουργός υποσχέθηκε ότι θα δώσει λύση όχι μόνο για την περίπτωση της ΒΙΟΜΕ αλλά και για ανάλογες περιπτώσεις εργοστασίων που έχουν ερημώσει. Μας είπε ότι πλέον είναι ώριμες οι συνθήκες για να αναλάβουν οι εργαζόμενοι τη λειτουργία των εργοστασίων», εξήγησε ο κ.Αναγνώστου, ενώ πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ φιλοδοξούν να αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος για να περάσουν μέσα από τέτοιες διαδικασίες μονάδες στον έλεγχο των εργαζομένων.
Οι εργαζόμενοι θα παρουσιάσουν τα σχέδια τους για την εκκίνηση λειτουργίας του εργοστασίου την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου σε συνέντευξη Τύπου, ενώ έχουν προγραμματίσει και μία σειρά δράσεων αλληλεγγύης για την εξεύρεση πόρων προς ενίσχυση του νέου αυτού εγχειρήματος. Την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική συνέλευση των πρωτοβουλιών αλληλεγγύης στο cine Αλέξανδρος, τη Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου έχει προγραμματιστεί στις 5 το απόγευμα συγκέντρωση στην Καμάρα και πορεία, ενώ στις 8 το βράδυ συναυλία στο Ιβανώφειο με τους Θ. Παπακωνσταντίνου, Γ. Χαρούλη, Χαΐνηδες. Την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου ημέρα λειτουργίας του εργοστασίου έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις στις 11.00 στην Καμάρα και στις 12.00 στο ΙΚΕΑ.
Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Κοινή επίσκεψη Μητσοτάκη - Ιερώνυμου την Παρασκευή στην Θήβα

Οι δυο τους αναμένεται να επισκεφθούν την ερχόμενη Παρασκευή 26 Απριλίου τη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων …