ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Εργασίας δεν θα χρειάζεται να. . . εργάζονται μετά το πέρας της εργασίας τους

Το γερμανικό υπουργείο Εργασίας υιοθέτησε ένα νέο γραπτό κανονισμό, σύμφωνα με τον οποίο οι εργαζόμενοί του θα μπορούν να απολαμβάνουν τον ελεύθερο χρόνο τους χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να απαντούν σε τηλεφωνήματα ή μηνύματα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την υπηρεσία τους, όπως ανακοινώθηκε σήμερα.
Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι εκπρόσωποι του προσωπικού και το υπουργείο προβλέπει ότι οι προϊστάμενοι δεν θα πρέπει να ενοχλούν τους εργαζόμενους εκτός ωρών εργασίας παρά μόνο «σε εξαιρετικές, δικαιολογημένες περιστάσεις».
Επιπλέον, κανένας εργαζόμενος του υπουργείου δεν θα μπορεί να τιμωρείται αν κλείσει το κινητό του τηλέφωνο ή δεν κοιτάξει τα μηνύματα του ηλεκτρονικού του ταχυδρομείου μετά τη λήξη της βάρδιάς του ή το Σαββατοκύριακο, όπως αναφέρεται στη συμφωνία που υπεγράφη από τη
γερμανίδα υπουργό Εργασίας Ούρσουλα φον δεν Λέγεν τον Μάιο και δημοσιεύθηκε σήμερα στον Τύπο.

«Πρέπει να αποφεύγεται η "αυτοεκμετάλλευση" των εργαζομένων», επισημαίνεται στο κείμενο της συμφωνίας. Όσον αφορά τη διαθεσιμότητα των εργαζομένων πέραν του ωραρίου τους πρέπει να εφαρμόζεται «η αρχή της μικρότερης δυνατής παρέμβασης».
Προκειμένου να μπορέσουν να ενοχλήσουν τους εργαζόμενους εκτός ωραρίου οι προϊστάμενοι θα πρέπει να σέβονται μια σειρά κανόνων: η εργασία για την οποία θα τους αναζητήσουν θα πρέπει να «είναι επείγουσα», «έκτακτου χαρακτήρα» και «να μην μπορεί να περιμένει μέχρι την επόμενη εργάσιμη ημέρα» του εργαζόμενου, όπως διευκρινίζεται στη συμφωνία.
«Η διαδικασία διαπραγμάτευσης μέσω της οποία καταλήξαμε σε αυτούς τους κανόνες που έχουν στόχο να διασφαλίσουν την πνευματική υγεία (των εργαζομένων) ήταν εξίσου επίπονη και γόνιμη», δήλωσε η φον ντερ Λέγεν. «Τώρα οι κανόνες είναι ξεκάθαροι», πρόσθεσε.
Πάντως σήμερα οι εκπρόσωποι των άλλων υπουργείων διευκρίνισαν ότι δεν έχει υπογραφεί ανάλογη συμφωνία στις υπηρεσίες τους.
Ε.Μ.
Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Eλληνικό Δημόσιο: Βγαίνει στις αγορές αύριο με επανέκδοση 10ετούς ομολόγου

Η δημοπρασία θα αφορά στην επανέκδοση του ομολόγου σταθερού επιτοκίου 3,375%, λήξης 15 Ιουνίου 2034, …