Κύμα απεργιών και κινητοποιήσεων στην Πορτογαλία

Κύμα απεργιών και κινητοποιήσεων στην Πορτογαλία - Νέα μέτρα στον προϋπολογισμό

Και πάλι στους δρόμους κατεβαίνουν οι Πορτογάλοι καθώς το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2014 περιλαμβάνει νέα σκληρά μέτρα που πυροδοτεί νέα λαϊκή δυσαρέσκεια, κύμα απεργιών και κινητοποιήσεων.
Οι συνδικαλιστικές ενώσεις των εργαζομένων στην δημόσια διοίκηση σχημάτισαν κοινό μέτωπο με ο συνδικάτο των τεχνικών του δημοσίου και κήρυξαν απεργία την 8η Νοεμβρίου. Επίσης, τα συνδικάτα στον τομέα των μεταφορών ανακοίνωσαν ότι πρόκειται να προχωρήσουν σε «15ήμερη απεργία από την 25η Οκτωβρίου ως την 8η Νοεμβρίου» καθώς και σε μια «πανεθνική διαδήλωση στη Λισαβόνα την 9η Νοεμβρίου». Τα συνδικάτα των ταχυδρομικών θα απεργήσουν την 25η Οκτωβρίου, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει τα Πορτογαλικά Ταχυδρομεία, πουλώντας το 70% του μετοχικού τους κεφαλαίου πριν από το τέλος του έτους.

Ο προϋπολογισμός προβλέπει μεγάλες μειώσεις στις δημόσιες δαπάνες και μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων λειτουργών από 2,5% ως 12% για τους μισθούς που ξεπερνούν τα 600 ευρώ μεικτά, καθώς η κυβέρνηση της Πορτογαλίας προσπαθεί να τηρήσει το στόχο να μειώσει το έλλειμμα στο 4% του ΑΕΠ το 2014. Επίσης, προγραμματίζεται η μείωση κατά 2% εντός του 2014 του αριθμού των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα επί συνόλου 575.000. Από το 2005, ήδη 173.000 θέσεις δημοσίων λειτουργών στην Πορτογαλία έχουν καταργηθεί.
H CGTP καλεί το Σάββατο σε δύο μεγάλα συλλαλητήρια, το πρώτο στη Λισαβόνα, το δεύτερο στο Πόρτο, εναντίον «της φτωχοποίησης των εργαζόμενων» στην Πορτογαλία. Ο Αρμένιου Κάρλους, γενικός γραμματέας της CGTP, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κήρυξης νέας γενικής απεργίας, μετά από εκείνη του Ιουνίου, στην οποία είχε λάβει μέρος το 50% των εργαζομένων, σύμφωνα με τα συνδικάτα.
Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Βορίδης στον ΣΚΑΪ: Η κυβέρνηση θα βγει ενισχυμένη από την πρόταση δυσπιστίας»

Σχετικά με το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για προανακριτική διάρκειας ο Μάκης Βορίδης απάντησε «να καταθέσουν …