ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: Θύματα εκμετάλλευσης οι μετανάστες από τους Αυστραλούς εργοδότες

Θύματα εκμετάλλευσης οι μετανάστες από τους Αυστραλούς εργοδότες
Όταν οι εργαζόμενοι δεν παίρνουν τον μισθό που
 προβλέπεται, όταν δεν απασχολούνται στην θέση που
συμφωνήθηκε, τότε είναι θύματα εκμετάλλευσης
Ένας στους πέντε μετανάστες που καταφτάνουν στην Αυστραλία με προσωρινή βίζα εργασίας (της κατηγορίας 457) πέφτει θύμα εκμετάλλευσης στον χώρο εργασίας του, κάνοντας ακατάλληλη δουλειά και παίρνοντας μικρότερη αμοιβή. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε έρευνα της υπηρεσίας Διαμεσολάβησης Δίκαιης Εργασίας, η οποία εξέτασε 560 περιστατικά από τον Οκτώβριο του 2014 μέχρι τον Ιανουάριο του 2015, διαπιστώνοντας παραβάσεις στο 20% εξ αυτών.
Η δημοσίευση του πορίσματος ακολουθεί την εκκίνηση των ακροάσεων από την Γερουσία περιστατικών απάτης που σχετίζονται με την χορήγηση βίζας καθώς και με πλειάδα περιστατικών εκμετάλλευσης μεταναστών που έρχονται στην Αυστραλία με βίζα 457 ή 417 (πρόκειται για τη βίζα που επιτρέπει σε τουρίστες να εργάζονται κατά την διάρκεια των διακοπών τους). Την περασμένη εβδομάδα, άλλωστε, οι Αρχές της υπηρεσίας μετανάστευσης διεξήγαγαν αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις σε επιχειρήσεις και κατοικίες, στο πλαίσιο επιχείρησης εξάρθρωσης κυκλώματος παράνομης εργασίας.
Το γραφείο διαμεσολάβησης για την εργασιακή δικαιοσύνη έχει διαπιστώσει περισσότερα από εκατό περιστατικά στα οποία μετανάστες αμοίβονται με λιγότερα χρήματα από όσα δικαιούνται, με τα διαφυγόντα ποσά να ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες δολάρια, ενώ σε πολλά περιστατικά, απασχολούνται σε εργασίες άσχετες με το αντικείμενο που αναγράφεται στην προσωρινή βίζα εργασίας.
Περισσότερες από εκατό υποθέσεις έχουν παραπεμφθεί στο Υπουργείο Μετανάστευσης για περαιτέρω διερεύνηση, ενώ το γραφείο διαμεσολάβησης συνεχίζει τις ανεξάρτητες έρευνες, ύστερα από την δραματική αύξηση των παραπόνων κακομεταχείρισης εργαζομένων και αθέτησης των όρων χορήγησης της βίζας από πλήθος εργοδοτών τα τελευταία χρόνια. Τονίζεται ότι ένα στα δέκα περιστατικά που καλείται να εξετάσει η ανεξάρτητη αρχή αφορά μετανάστες.
Κι ενώ η κυβέρνηση θεωρεί πως τα συγκεκριμένα περιστατικά είναι μεμονωμένα και δεν ανταποκρίνονται στις γενικές συνθήκες, από την πλευρά των εργατικών συνδικάτων τονίζεται ότι είναι επιτακτική ανάγκη να δοθεί το δικαίωμα στους μετανάστες εργαζομένους να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου στα σωματεία. "Μόνο όταν αποκτήσουν πολιτική εκπροσώπηση θα αναγνωρίσει η κυβέρνηση ότι υπάρχει πρόβλημα με το σύστημα χορηγήσεων βίζας και θα το ερευνήσει κατάλληλα" δήλωσε στην εφημερίδα "The Age" ο Tony Sheldon, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στις Μεταφορές, τονίζοντας ότι "όταν οι εργαζόμενοι δεν παίρνουν τον μισθό που προβλέπεται, όταν δεν απασχολούνται στην θέση που συμφωνήθηκε, τότε είναι θύματα εκμετάλλευσης. Όταν είναι δύσκολο να εντοπιστούν οι εργοδότες ή όταν αρνούνται να δώσουν πληροφορίες στις αρχές, υπάρχει κατάχρηση του συστήματος", τόνισε.
Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Παπαστεργίου: «Δεν θα αφήσουμε να συγκαλυφθεί το παραμικρό»

Καταλόγισε επίσης στην αντιπολίτευση ότι θέλει να "χτυπήσει" τους πολιτικούς αντιπάλους της ωστόσο με τον …