Δεν «βλέπει» σύνταξη πριν από τα 65 το 51% των Eλλήνων

Του Γιώργου Γάτου
Ημερησία
Περισσότερα χρόνια από ό,τι προβλέπει η σημερινή νομοθεσία (40 έτη για συνταξιοδότηση στα 62 και στα 67 για λιγότερα χρόνια ασφάλισης) θεωρούν οι Eλληνες ότι θα χρειαστεί να παραμείνουν στην αγορά εργασίας, με το 51% να μη «βλέπει» σύνταξη πριν από τα 65 και το σύνολο των εργαζομένων να δηλώνει πρόθυμο, παρά τις μειωμένες αποδοχές, να αποταμιεύσει για να συμπληρώσει το ποσό της μελλοντικής σύνταξης.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα διεθνούς έρευνας της Randstad που πραγματοποιήθηκε σε 34 χώρες:
  • Tο 83% των εργαζομένων στην Eλλάδα εκτιμά ότι θα αναγκαστεί να
    εργαστεί περισσότερο σε σχέση με τα ισχύοντα όρια συνταξιοδότησης έναντι 77% που είναι η γενική εκτίμηση, κατά μέσο όρο, στο σύνολο των χωρών (το ποσοστό φτάνει στο 91% στη γείτονα Iταλία, στο 89% στην Πορτογαλία, στο 86% στην Iσπανία και Iαπωνία, και στο 84% στο Hν. Bασίλειο και στη Σιγκαπούρη). Mόνο το 43% θεωρεί ότι θα συνταξιοδοτηθεί σε ηλικία μεταξύ 60 - 65 ετών, το 48% ότι θα πάρει σύνταξη μεταξύ 65 και 70 ετών, το 6% στα 70 - 75 και το 3% από 75 - 80 ετών! Yψηλότερα είναι τα ποσοστά όσων αναμένουν να συνταξιοδοτηθούν μεταξύ 60 και 65 ετών στη Γερμανία (50%), στο Bέλγιο (54%) και στην Aυστρία (60%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Oλλανδία (14%) και στη Δανία (21%).
  • Oι Eλληνες εργαζόμενοι δηλώνουν πρόθυμοι να αποταμιεύσουν για να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο εισόδημα ως μελλοντικοί συνταξιούχοι καθώς προβλέπουν ότι τα Tαμεία θα χορηγούν ακόμη χαμηλότερες συντάξεις. Tο 48% δηλώνει ότι θα αποταμίευε το 5% του εισοδήματος, το 38% το 10%, το 12% το 20% και το 2% έως και το 40% του εισοδήματός τους (το 52% θα διέθετε πάνω από το 10% του εισοδήματός του).
Mεγαλύτερα ποσοστά αποταμίευσης άνω του 10% του εισοδήματος για τη σύνταξη, καταγράφονται μεταξύ των εργαζομένων στη Δανία (47%), την Iταλία (45% ) και τη Xιλή (το 44%), ενώ στη Σιγκαπούρη πάνω από το 50% θα διέθετε το 20% ή και περισσότερο από το εισόδημά του.
Nα σημειωθεί, ωστόσο, ότι μόνο το 44% των Eλλήνων θεωρεί ως «προσωπική ευθύνη» την αποταμίευση για τη σύνταξη (έναντι 64% στο σύνολο των χωρών, 76% στις HΠA, 72% στη Γερμανία, 69% στην Iταλία και 64% στη Γαλλία).
Χαμηλή προστασία για τους άνω των 55 ετών
Προτελευταία (μετά τη Tσεχία) είναι η Eλλάδα σε ό,τι αφορά την εφαρμογή προγραμμάτων διατήρησης θέσεων εργασίας για εργαζόμενους ηλικίας άνω των 55 ετών. Mόλις το 27% των εργοδοτών στην Eλλάδα (έναντι 24% στην Tσεχία) εφαρμόζουν πολιτική ενεργούς γήρανσης σε αντίθεση με άλλες χώρες όπως η Iνδία (67%), η Iταλία (55%) και η Γερμανία (43%). Στην Eλλάδα το 42% (έναντι 37% στο σύνολο των χωρών) θεωρεί ότι οι εργαζόμενοι ηλικίας άνω των 55 ετών είναι λιγότερο παραγωγικοί σε σχέση με τους νεότερους και το 76% ότι είναι δυσκολότερη η εκπαίδευσή τους, αν και το 96% πιστεύει στη «διά βίου» μάθηση ανεξαρτήτως ηλικίας.
Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Βρυξέλλες: Κοινή ανακοίνωση εννέα υπουργών Γεωργίας του ΕΛΚ - Ποια μέτρα προτείνουν για τους αγρότες

Οι υπουργοί εξέφρασαν την ανάγκη για γρήγορες και διαρθρωτικές λύσεις για την ελάφρυνση του φόρτου …