«Ο “έντιμος συμβιβασμός” της κυβέρνησης θα καταλήξει σε νέα φοροκαταιγίδα»

προυντζος
«Τα διακινούμενα σενάρια αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ, αν επιβεβαιωθούν, θα επιβαρύνουν δυσβάστακτα το τουριστικό προϊόν. Η ενδεχόμενη επιβολή ειδικού τέλους διαμονής είναι βέβαιο ότι θα λειτουργήσει ως ψυχολογικό αντικίνητρο για τους επισκέπτες αλλά και μεταφορά ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος εις βάρος κορυφαίων τουριστικών προορισμών».
Στα προβλήματα που θα προκληθούν στον τουρισμό από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στη “δ”, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΕ-ΥΤΕ) κ. Παναγιώτης Προύτζος.
Ο κ. Προύτζος αναφέρεται επίσης και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία.
«Επειδή το Πάσχα φέτος ήταν σχετικά νωρίς, έφερε ένα χάσμα στην έγκαιρη ολοκλήρωση των επαναπροσλήψεων, κυρίως στην ηπειρωτική Ελλάδα, που, όπως φαίνεται, πολλοί εργοδότες θα εξαντλήσουν τα περιθώρια των καταληκτικών ημερομηνιών στις 10 και 15 Ιουνίου (για τις λουτροπόλεις). Αντίθετα, στην Ρόδο και την Κρήτη με βάση και τις τοπικές κλαδικές τους συμβάσεις έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επαναπρόσληψης, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων με σοβαρά προβλήματα», δηλώνει ο κ. Προύτζος.
Σε ερώτηση αν θα γίνουν δεκτά επώδυνα μέτρα για τους εργαζόμενους, ο κ. Προύτζος δηλώνει:
«Η κυβέρνηση, αφού σπατάλησε πολύτιμο χρόνο υπερασπιζόμενη προεκλογικές υποσχέσεις και ιδεοληψίες, δείχνει ότι ο «έντιμος συμβιβασμός» της, σε ασφυκτικά περιθώρια και υπό την απειλή της κατάρρευσης, θα καταλήξει στο συνηθισμένο μοτίβο εισπρακτικών μέτρων των προηγούμενων Κυβερνήσεων με υπερφορολόγηση – θηλιά για την όποια ανόρθωση της Οικονομίας».
Η συνέντευξή του κ. Παναγιώτη Προύτζου, αναλυτικά:

• Σας ανησυχεί η απόφαση για την αύξηση του ΦΠΑ, καθώς το μέτρο θα επηρεάσει και τον τομέα του τουρισμού και μπορεί να συμβάλει ώστε να χαθούν θέσεις εργασίας;
Τα διακινούμενα σενάρια αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ, αν επιβεβαιωθούν, θα επιβαρύνουν δυσβάστακτα το τουριστικό προϊόν και έχοντας υπόψη την εντεινόμενη ανησυχία και κινητικότητα ανάμεσα στους εργοδοτικούς φορείς του Τουρισμού, προσθέτουμε στο δημόσιο διάλογο την άποψη του συνδικαλιστικού κινήματος στα τουριστικά επαγγέλματα, όχι ασφαλώς ως παρακολούθημα ενός εργοδοτικού συντεχνιασμού, αλλά εκφράζοντας τη θέση των εργαζομένων με εύλογες ανησυχίες για τις πιθανές συνέπειες στην απασχόληση, εν τούτοις όμως δεν υπολειπτόμαστε στην διακινούμενη κινδυνολογία των εργοδοτών περί απώλειας δεκάδων έως και πάνω από 200.000 θέσεων εργασίας.
Η ενδεχόμενη επιβολή ειδικού τέλους διαμονής είναι βέβαιο ότι θα λειτουργήσει ως ψυχολογικό αντικίνητρο για τους επισκέπτες, αλλά και μεταφορά ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος εις βάρος κορυφαίων τουριστικών προορισμών.
Παρά ταύτα μας ζαλίζουν και οι πιρουέτες της εργοδοτικής πλευράς – από τους πρωταγωνιστές και θεράποντες της εσωτερικής υποτίμησης – η οποία παγιδευμένη στην αντιαναπτυξιακή λογική της συρρίκνωσης των αποδοχών ανατροφοδότησε το σπιράλ της ύφεσης και επειδή οι επιχειρηματίες στον τουρισμό έτυχαν επί σειράν ετών προνομιακής μεταχείρισης, αναρωτιόμαστε αν στη σημερινή συγκυρία υπάρχουν πλέον περιθώρια υπεράσπισης προνομίων, αντί να προέχει η χώρα και η σταθεροποίηση της Οικονομίας. Σε ενδεχόμενη κατάρρευση μικρή σημασία θα έχει το ύψος του ΦΠΑ. Απαιτείται δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών και επιμερισμός της χρεωκοπίας σε όλους όσους το πελατειακό κράτος υπερασπίστηκε εμμονικά τα προνόμια τους, εις βάρος των αδυνάμων.
• Θα δεχθείτε στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές την εφαρμογή επώδυνων μέτρων για τους εργαζόμενους;
Η κυβέρνηση, αφού σπατάλησε πολύτιμο χρόνο υπερασπιζόμενη προεκλογικές υποσχέσεις και ιδεοληψίες, δείχνει ότι ο «έντιμος συμβιβασμός» της, σε ασφυκτικά περιθώρια και υπό την απειλή της κατάρρευσης, θα καταλήξει στο συνηθισμένο μοτίβο εισπρακτικών μέτρων των προηγούμενων κυβερνήσεων με υπερφορολόγηση – θηλιά για την όποια ανόρθωση της Οικονομίας. Η νέα φοροεπιδρομή αντί να στοχεύσει στην εκτεταμένη φοροκλοπή και την ενίσχυση της εισπραξιμότητας, θα επιφέρει νέα ύφεση και πολλαπλάσια επιβάρυνση στις φορολογικές εισπράξεις, τους φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις. Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα έχοντας ήδη στερηθεί, όλη τη μνημονιακή πενταετία, την όποια ελάχιστη συλλογική προστασία διέθεταν, εκτιμούμε ότι το μόνο διακύβευμα των ημερών και αναλόγως αν τελικά υπάρξει συμφωνία, είναι αν επιτρέψουν οι ‘‘κόκκινες γραμμές’’ των δανειστών την κατάθεση και ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργού Εργασίας κ. Π. Σκουρλέτη για τα εργασιακά.
• Εχει ολοκληρωθεί με επιτυχία η διαδικασία των επαναπροσλήψεων των εργαζομένων στα ξενοδοχεία ή υπάρχουν προβλήματα;
Επειδή το Πάσχα φέτος ήταν σχετικά νωρίς, έφερε ένα χάσμα στην έγκαιρη ολοκλήρωση των επαναπροσλήψεων, κυρίως στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπου, όπως φαίνεται, πολλοί εργοδότες θα εξαντλήσουν τα περιθώρια των καταληκτικών ημερομηνιών στις 10 και 15 Ιουνίου (για τις λουτροπόλεις). Αντίθετα στην Ρόδο και στην Κρήτη με βάση και τις τοπικές κλαδικές τους συμβάσεις, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επαναπρόσληψης, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων με σοβαρά προβλήματα.
• Πώς εξελίσσεται το ζήτημα με τις περικοπές στο εφάπαξ των ξενοδοχοϋπαλλήλων;
Στο Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα επιδεινώνεται συνεχώς η καθυστέρηση απονομής των εφάπαξ, αφού έχει εκτιναχθεί πάνω από 2 χρόνια, από αδυναμία των υπηρεσιών, ως αποτέλεσμα της υποστελέχωσης και μη αντικατάστασης του προσωπικού από τη συνεχή διαρροή σε συνταξιοδότηση. Όμως, η πλέον βραδυφλεγής βόμβα αναμένεται να αποδειχθεί η παρακράτηση των εισφορών των ασφαλισμένων από το ΙΚΑ, το οποίο τους τελευταίους μήνες, παρότι εισπράττει, δεν αποδίδει στο ΤΑΠΙΤ παρά μόνο το 20% των εισπραχθέντων εισφορών, δεσμεύοντας τες ουσιαστικά για την άτοκη διευκόλυνση του Ιδρύματος στην καταβολή των συντάξεων. Πλέον και ενώ το Υπουργείο είναι ενήμερο και ίσως απαιτηθεί επιθετική διεκδίκηση αυτών των εισφορών για την αποφυγή ποινικών ευθυνών του Δ.Σ. ΤΑΠΙΤ. Ως προς το ερώτημα σας ειδικότερα, εκατοντάδες συνάδελφοι έχουν προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια για την περικοπή του εφάπαξ, αλλά απαιτείται υπομονή αφού θα υπάρξει καθυστέρηση, λόγω της αδυναμίας των δικαστηρίων να δικάσουν σε σύντομο χρόνο τις χιλιάδες προσφυγές των πολιτών για τις συντάξεις και το εφάπαξ.
• Αισιοδοξείτε πως θα διορθωθούν οι πολιτικές που εφαρμόσθηκαν το προηγούμενο έτος και αφορούν το καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων;
Παρά την εκτεταμένη περιοριστική παρέμβαση στην υπαγωγή στο καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ) και παραγνωρίζοντας ότι οι συνθήκες εργασίας σε επαγγέλματα του κλάδου μας παραμένουν ανθυγιεινές ή και επικίνδυνες, με την Εγκύκλιο του ΙΚΑ αρ.27/20.3.2012 επεβλήθησαν νέες και πρόσθετες προϋποθέσεις πέραν του νόμου για την υπαγωγή ορισμένων ειδικοτήτων, όπως οι σερβιτόροι, οι ψήστες και οι λατζέρηδες που παρέμειναν στο καθεστώς των ΒΑΕ.
Επιπλέον, με επείγουσα Εγκύκλιο του το ΙΚΑ, για την αναγνώριση, με εξαγορά, στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα του χρόνου πραγματικής απασχόλησης της περιόδου από 1/1/2012 έως 31/12/2015, σε εργασίες ή ειδικότητες που εξαιρέθηκαν από τον πίνακα Β.Α.Ε. κατ’ εφαρμογή του άρθρου 31 του Ν.4075/2012 και ενώ είχε προηγηθεί παροχή οδηγιών από τον τότε Υπουργό Εργασίας, αυτή η επωφελής ρύθμιση, που αφορά εργαζόμενους που πλησίαζαν στη θεμελίωση δικαιώματος συνέχισης στην ασφαλιστική κλάση των βαρέων (υπολείπονταν σε ορισμένους ακόμη και ελάχιστα ημερομίσθια για τη συμπλήρωση του κρίσιμου ορίου των 3600 ημερών ασφάλισης στα ΒΑΕ για τους παλαιούς ή 3375 για νέους ασφαλισμένους), ουσιαστικά περιορίστηκε η συγκεκριμένη αναγνώριση στο πλαίσιο της υποβολής αιτήματος απονομής σύνταξης με το καθεστώς των Β.Α.Ε., σε όσους δηλαδή πλησιάζουν άμεσα τις ηλικιακές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Οι υπόλοιποι νεότεροι και πολύ νεότεροι ασφαλισμένοι, παρά τη θεωρητική δυνατότητα εξαγοράς του χρόνου πραγματικής τους απασχόλησης σε εργασίες ή επαγγέλματα που εξαιρέθηκαν από τον πίνακα Β.Α.Ε., είναι αμφίβολο αν θα επωφεληθούν από τη συμπλήρωση των ελάχιστων χρονικών προϋποθέσεων στα Β.Α.Ε., αφού την ίδια ώρα το ΙΚΑ ορίζει ως προϋπόθεση 1000 ημέρες ασφάλισης να έχουν πραγματοποιηθεί στην ασφαλιστική κλάση των Βαρέων την τελευταία 13ετία, πριν από τη συμπλήρωση του προβλεπόμενου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.
Επειδή το καθεστώς των ΒΑΕ πρέπει να ανταποκρίνεται στις αρχές της προστασίας της Υγείας και Ασφάλειας όλων των εργαζομένων και ιδιαίτερα εκείνων που υφίστανται μεγαλύτερη καταπόνηση της υγείας και κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας, με ιδιαίτερη μέριμνα για τους εργαζόμενους, που είναι περισσότερο εκτεθειμένοι σε παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, όπως κατ’ εξοχήν είναι οι εργαζόμενοι του κλάδου μας, ζητήσαμε από τον Α. Υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων να επανακριθεί, στα πλαίσια της χρηστής διοίκησης και της προστατευμένης εμπιστοσύνης του διοικούμενου, η σκοπιμότητα των παραπάνω εγκυκλίων και υποσχέθηκε σε συνεργασία με τις υπηρεσίες να εξετάσει τη δυνατότητα κατάργησής τους.
• Είναι στο σωστό πλαίσιο το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, που έχει κατατεθεί στη Βουλή; Τι πρέπει να γίνει περαιτέρω;
Με τις ρυθμίσεις του Σχεδίου Νόμου «Τροποποίηση διατάξεων του Νόμου 1876/1990 – Αποκατάσταση και Αναμόρφωση του πλαισίου περί Συλλογικών Διαπραγματεύσεων, Μεσολάβησης και Διαιτησίας και άλλες διατάξεις», αποκαθίσταται το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της διαδικασίας Μεσολάβησης και Διαιτησίας του ΟΜΕΔ, που είχαν δεχθεί καίριο πλήγμα με σειρά μνημονιακών νομοθετικών μέτρων, ικανοποιείται το πάγιο αίτημα μας, για την αποκατάσταση της καθολικότητας ισχύος και δεσμευτικότητας των Συμβάσεων, ενώ καταργείται η ικανότητα των ενώσεων προσώπων να συνάπτουν επιχειρησιακές ΣΣΕ, ικανότητα και δυνατότητα, που τα τελευταία χρόνια είχε χρησιμοποιηθεί ως όχημα μείωσης των μισθών. Το συνδικαλιστικό κίνημα υποστηρίζει την άμεση αποκατάσταση του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου ανεξαρτήτως ηλικίας, όπως είχε διαμορφωθεί με την ΕΓΣΣΕ του 2010-2012, συμπεριλαμβανομένων των τριετιών, που μέχρι στιγμής έχουν μείνει εκτός νομοθετικής ρύθμισης.  Εξίσου σοβαρό ζήτημα είναι η απαγόρευση ελέγχου της ουσιαστικής κρίσης του διαιτητή: Όπως είναι γνωστό, ο διαιτητής με την απόφασή του επιλύει συλλογικές διαφορές συμφερόντων. Ο διαιτητής δεν εφαρμόζει προϋπάρχοντα κανόνα δικαίου, αλλά δημιουργεί νέο. Η φύση και ο σκοπός της διαιτησίας, όπως προκύπτουν από τις ρυθμίσεις του ν. 1876/1990 και τη συνταγματική προστασία της (άρθρο 22 του Συντάγματος) οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο δικαστικός έλεγχος της διαιτησίας πρέπει να είναι περιορισμένος. Η προστασία της διαιτησίας από το άρθρο 22 του Συντάγματος επιβάλλει να εξαιρείται από το δικαστικό έλεγχο η ουσιαστική κρίση του διαιτητή. Τέλος, καθιερώνεται ως ιδιαίτερο είδος η ομιλική ΣΣΕ, αλλά εκτιμούμε ότι η καθιέρωση συμβάσεων αυτής της μορφής, θα θέσει σε αμφισβήτηση τον καθολικό χαρακτήρα και την ευρεία εφαρμογή των κλαδικών συμβάσεων σε εθνικό ή τοπικό επίπεδο και εξ αυτού του λόγου, όταν το σχέδιο νόμου εισαχθεί στις επιτροπές της Βουλής, θα αναπτύξουμε επιχειρηματολογία κατά της συγκεκριμένης διάταξης.
• Πότε θα ξεκινήσουν οι περιοδείες στους τουριστικούς προορισμούς της χώρας και πότε αναμένεται να επισκεφθείτε τη Ρόδο; Δέχεστε καταγγελίες από το νησί και τι αφορούν;
Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουμε τις περιφερειακές επισκέψεις στους μεγάλους τουριστικούς προορισμούς και θα συνεννοηθούμε με τους συναδέλφους μας στη Ρόδο για τον ακριβή χρόνο της επίσκεψής μας. Οι συνήθεις καταγγελίες που φθάνουν στο Σωματείο μας και σποραδικά απευθείας και στην Ομοσπονδία είναι για οφειλόμενες αποδοχές, απόπειρες απολύσεων κ.λ.π. Αυτές τις ημέρες εξελίσσεται σοβαρό πρόβλημα με 2 Ομίλους στη δυτική πλευρά του νησιού, όπου οι εργοδότες όχι μόνο οφείλουν αποδοχές στους εργαζόμενους, αλλά και το ΙΚΑ έχει δεσμεύσει τους λογαριασμούς τους και είναι αμφίβολη ακόμη και η επαναλειτουργία τους.
Πηγή: Dimokratiki.gr
Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Άρειος Πάγος: Σήμερα η ανακήρυξη των κομμάτων που θα πάρουν «εισιτήριο» για τις ευρωεκλογές

Η ανακήρυξη των κομμάτων που θα συμμετέχουν στις Ευρωεκλογές θα γίνει σήμερα στον Άρειο Πάγο   …