Η εξόντωση των θυμάτων

Photo: Menelaos Michalatos / SOOC
Ήταν Απρίλιος του 2013, όταν μετανάστες-εργαζόμενοι στην καλλιέργεια και συγκομιδή φράουλας, όντας επί μήνες απλήρωτοι, μαζεύτηκαν στα γραφεία της επιχείρησης διεκδικώντας τα δεδουλευμένα. Ως απάντηση στο αίτημά τους, δέχθηκαν επίθεση με καραμπίνες από τους επιστάτες-μπράβους, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν οι 28 από τους συνολικά 35 εργάτες. Η υπόθεση, λογικά, προκάλεσε μεγάλο θόρυβο. Η τότε κυβέρνηση υποσχέθηκε να αντιμετωπιστούν οι τραυματίες ως θύματα ρατσιστικής βίας και να τους παραχωρηθεί το αντίστοιχο καθεστώς διαμονής στη χώρα. Η Δικαιοσύνη κινήθηκε και μετά από τη σύλληψη των επιστατών από την αστυνομία- απ’ όσο θυμάμαι, με την απαραίτητη μάλιστα σβελτάδα, ούτως ώστε να περάσει η προθεσμία του αυτοφώρου- απαγγέλθηκαν κατηγορίες στους ίδιους και στον εργοδότη τους.

Όταν, όμως, η υπόθεση έφτασε στο ακροατήριο, εκτός του ότι οι μετανάστες, σύμφωνα με τις καταγραφές του Τύπου, αντιμετωπίστηκαν με πλήρη δυσπιστία και απροκάλυπτα ρατσιστικά από την έδρα -ο συνήγορός τους ζήτησε να αλλάξει η σύνθεση, θεωρώντας τη συμπεριφορά της προέδρου ως «σκανδαλώδη»- οι κατηγορούμενοι έπεσαν στα πολύ μαλακά. Συγκεκριμένα, ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, Νίκος Βαγγελάτος, είχε αθωωθεί, ενώ οι δύο επιστάτες καταδικάστηκαν για «επικίνδυνες σωματικές βλάβες και συνεργεία σε επικίνδυνες σωματικές βλάβες εκ παραλείψεως», με ανασταλτικό χαρακτήρα, και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι! Σημειώστε ότι έστρεψαν τις καραμπίνες τους στο πλήθος και τραυμάτισαν 28 ανθρώπους. Σημειώστε ακόμα πως η ίδια η κυβέρνηση τότε, δια των αρμόδιων υπουργών, έκανε λόγο για θύματα ρατσιστικής βίας. Ωστόσο, το δικαστήριο δεν τα έλαβε υπόψη αυτά και «χάιδεψε» ουσιαστικά τους θύτες και τιμώρησε τα θύματα.
Όχι, δεν είναι σχήμα λόγου η τιμωρία. Οι μετανάστες που δέχθηκαν την επίθεση με όπλα, που εργάστηκαν επί μήνες σε άθλιες συνθήκες χωρίς να πληρωθούν, καλούνται τώρα από το κράτος, από το δικαστήριο δηλαδή, να πληρώσουν τα δικαστικά έξοδα! Στον καθένα ξεχωριστά, ζητείται να καταβάλλει από 360 ευρώ. Ο λόγος; Επειδή ζήτησαν αλλαγή δικαστή. Οι άνθρωποι-θύματα βάναυσης ρατσιστικής συμπεριφοράς, που είδαν τους επίδοξους δολοφόνους αλλά και τον εργοδότη-εκμεταλλευτή να αθωώνονται, λες και τα σκάγια τους στράφηκαν σε μπεκάτσες, καλούνται να πληρώσουν κιόλας επειδή ζήτησαν το δίκαιο.

Είναι απίστευτο αλλά αρκούντως ενδεικτικό της συμπεριφοράς του κράτους απέναντι στους αδύναμους. Είναι απάνθρωπο αλλά πέρα ως πέρα αληθινό. Είναι ντροπιαστικό αλλά δυστυχώς συμβαίνει σε ευρωπαϊκό κράτος. Είναι απογοητευτικό αλλά και ταυτόχρονα δείγμα του πώς αντιμετωπίζονται οι μετανάστες, όταν τολμούν να ζητάνε δικαιοσύνη. Είναι, απλά, τερατώδες. Η υπόσχεση του υπ. Οικονομικών για παραγραφή των προστίμων αυτών, είναι το λιγότερο που θα μπορούσε να γίνει. Η εκδίκαση της υπόθεσης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, απολύτως επιβεβλημένη.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Απάντηση του υπουργείου Ναυτιλίας στον κασσελάκη για τα νησιά

Δαπανούνται ετησίως περί τα 36 εκατομμύρια ευρώ για την σύναψη συμβάσεων ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας, αναφέρει …