Ξενοδοχ/λοι Κέρκυρας: Άθλιες οι συνθήκες, παραβιάζονται οι ΣΣΕ

Επιστολή του Συνδέσμου Ξενοδοχ/λων προς το ΣΕΠΕ, ΙΚΑ, ΚΕΠΕΚ, ΟΑΕΔ, ΣΔΟΕ με κοινοποίηση μέχρι και στον Πρωθυπουργό για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος στην Κέρκυρα.
Αναλυτικά, η επιστολή:             
ΠΡΟΣ : 1. ΤΟΝ ΕΙΔΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΣΕΠΕ
2. ΤΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΥ  ΙΚΑ
3.ΤΗΝ Δ/ΝΣΗ ΤΟΥ ΚΕΠΕΚ
4.ΤΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΥ ΟΑΕΔ
5.ΤΟ ΣΔΟΕ

ΚΟΙΝ:   - ΑΞΙΟΤΙΜΟ κον. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
 - ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
-ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
- ΤΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
ΝΔ, ΚΚΕ,ΠΟΤΑΜΙ,ΑΝΕΛ,ΠΑΣΟΚ

                                                                                  
Κύριοι

Ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας εκπροσωπεί την μεγαλύτερη κοινωνική ομάδα του νησιού τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία. Οι εργαζόμενοι αυτοί παράγουν με την εργασία τους το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων της τουριστικής οικονομίας στο νησί. Οι εργαζόμενοι αυτοί εργάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες εργασίας . Οι παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας και των ΣΣΕ απ τους ξενοδόχους αποτελούν κανόνα των εργασιακών σχέσεων .
Συγκεκριμένα διαπιστώνουμε κατά περίπτωση:
1.Παραβίαση του συμβατικού μισθού , μη καταβολή των προβλεπόμενων επιδομάτων και προσαυξήσεων  εορτών , αργιών, νυχτερινών , κλπ.
2.Παράνομη υπερωριακή απασχόληση σε όλα σχεδόν τα ξενοδοχεία , τα ωράρια παραβιάζονται  κυρίως στα τμήματα οροφοκομίας , κουζίνας και εστιατορίου.
3.Παραβίαση των προγραμμάτων ωρών και ημερών ανάπαυσης και εργασίας, διαλειμμάτων κ.λ.π. Οι εργαζόμενοι συνήθως εργάζονται τα ρεπό τους και δεν τα πληρώνονται , ούτε ασφαλίζονται γι αυτά. Ορισμένες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις για να αποφύγουν τον  έλεγχο δηλώνουν Σαββατοκύριακο ρεπό για όλους τους εργαζόμενους ή τους υποχρεώνουν να δίνουν υπογραφές εν λευκώ σε έντυπα τροποποίησης του προγράμματος. Τα προγράμματα εργασίας δεν αναρτώνται στους χώρους πρόσβασης των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι που θέλουν να πραγματοποιήσουν τα ρεπό τους δεν γνωρίζουν πότε αυτά είναι καθορισμένα. Ζητήσαμε απ το ΣΕΠΕ Κέρκυρας να δώσει στον Σύνδεσμο Ξενοδοχοϋπαλλήλων τα προγράμματα και τις τροποποιήσεις και παρ ότι για αυτά τα  έντυπα είναι υποχρεωτική η  ανακοίνωση τους το ΣΕΠΕ μας ζήτησε εισαγγελική παραγγελία!!!.
Η στάση αυτή του ΣΕΠΕ θεωρούμε ότι έχει ένα και μοναδικό στόχο, να μην μπορέσουν ποτέ και από πουθενά οι εργαζόμενοι να πληροφορηθούν πότε έχουν ρεπό , πότε έχουν διάλειμμα ώστε να μην αναπαύονται  ποτέ και να ασυδοτουν οι ξενοδόχοι.
4.Οι παραπάνω παραβιάσεις οφείλονται στην έλλειψη κανονισμού που θα καθιερώνει σύνθεση  προσωπικού και καθορισμό καθηκόντων .
Οι ξενοδόχοι παρουσιάζουν δικούς τους παράνομους κανονισμούς ή και άγραφους νόμους ζούγκλας.
5.Ορισμένες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις εμφανίζουν στα προγράμματα τους συμβάσεις μερικής απασχόλησης και στην πράξη οι εργαζόμενοι τους δουλεύουν υπερωριακά πέραν του 8ωρου.
6.Σε δεκάδες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις υπάρχει καθυστέρηση δεδουλευμένων απ την προηγούμενη ή και προηγούμενες σαιζόν.
7.Παραβίαση των όρων ατομικής σύμβασης των εργαζομένων για ΣΣΕ και Δ.Α. που δεν έχουν ανανεωθεί όπως ΔΑ 6/2012.
8.Παράνομη απασχόληση αλλοδαπών ,συνταξιούχων κυρίως απογευματινές  και βραδινές ώρες που δεν διενεργούνται έλεγχοι.
9.Πλήρη αδιαφορία εκ μέρους των εργοδοτών για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων .Δεν λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.
Ο  γιατρός εργασίας αν υπάρχει τυπικά , δεν υπάρχει ουσιαστικά.
Οι ξενοδόχοι ζητούν απ τους εργαζόμενους να τους φέρουν συμπληρωμένο το έντυπο του γιατρού εργασίας. Κανένας γιατρός εργασίας δεν εξετάζει τους εργαζόμενους ώστε να συμπληρώσει τα στοιχεία τους και τον ιατρικό φάκελλο.
10.Παραβιάζεται η πρακτική άσκηση των σπουδαστών των σχολών.
Οι ‘πρακτικάριοι’   εργάζονται κάτω απ τις πιο άθλιες συνθήκες καταλαμβάνοντας κανονικά πόστα εργασίας , εργάζονται υπερωριακά και δεν τους εκπαιδεύει κανείς στο ξενοδοχείο . Στο ξενοδοχείο αντιμετωπίζονται ως φτηνό εργατικό δυναμικό.
11.Οι περιπτώσεις 1,2,3,5,7,8,10 προκαλούν τεράστια εισφοροδιαφυγή και φοροδιαφυγή εκτός απ την αφαίμαξη των εργατικών εισοδημάτων .
Κύριοι,
Δεν έχουμε αυταπάτες ότι τα πλαίσια αυτού του συστήματος με αυτό το νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει πιθανότητα να χαλιναγωγηθεί η ασυδοσία των ξενοδόχων.
Δεν περιμένουμε  από ελέγχους των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους να λυθούν τα προβλήματα των εργαζομένων. Οι μηχανισμοί αυτοί έχουν περιορισμένη δικαιοδοσία και στελέχωση. Απευθυνόμαστε σε εσάς δίνοντας σας την ευκαιρία να περισώσετε τα προσχήματα της ύπαρξης των ελεγκτικών μηχανισμών και να ενισχύσετε τα δημοσιονομικά μέσω των προστίμων . Για να γίνει αυτό ζητάμε την άμεση έλευση στην Κέρκυρα ειδικών επιθεωρητών και ελεγκτικών μηχανισμών για την διεξαγωγή μαζικών ελέγχων στα ξενοδοχεία. Οι έλεγχοι αυτοί πρέπει να γίνουν όπως προβλέπεται απ το νόμο , σε συνεργασία και με την παρουσία συνδικαλιστών που έχουν την εικόνα των αυθαιρεσιών. Σε αντίθετη περίπτωση θα είναι τσάμπα έξοδα για το δημόσιο. Οι έλεγχοι αυτοί θα πρέπει να γίνουν στις μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις  μέσα σε όλο 24ωρο και όχι μόνο κατά τις πρωινές ώρες.
Με την ελπίδα  ότι θα εισακουστούμε είμαστε στην διάθεση σας για την πληρέστερη ενημέρωση των μηχανισμών ελέγχου.
Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Χ. Θεοχάρης: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις - Από 1/5 τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Δε θα δοθεί παράταση για τη διασύνδεση ταμειακών με POS, ξεκαθάρισε ο υφυπουρργός Εθνικής Οικονομίας …