HSBC: χιλιάδες εργαζόμενοι «θυσία» στο βωμό της αναδιάρθρωσης

Με πτώση 1% υποδέχτηκαν οι επενδυτές στο Λονδίνο το σχέδιο αναδιάρθρωσης της HSBC.
Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης ανακοίνωσε περικοπή 50.000 θέσεων εργασίας, παγκοσμίως, και περιορισμό των επενδύσεων υψηλού κινδύνου στο χαρτοφυλάκιό της.
«Ο κόσμος έχει αλλάξει και πρέπει να αλλάξουμε και εμείς μαζί του» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος, Στιούαρτ Γκιούλιβερ, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα.
 
Προβλέπει περικοπή 8.000 θέσεων εργασίας στη Μεγάλη Βρετανία, 17.000 στον υπόλοιπο κόσμο, ενώ 25.000 θέσεις εργασίας θα εξαλειφθούν από τη μισθοδοσία μετά την πώληση των θυγατρικών σε Τουρκία και Βραζιλία.

«Συνεχίζουν να λειτουργούν με πολύ υψηλό κόστος και τα κέρδη είναι χαμηλότερα από ότι υποσχέθηκε η διοίκηση. Υπάρχουν, λοιπόν, ερωτήματα μήπως η τράπεζα είναι πολύ μεγάλη για να διοικηθεί και επίσης πολύ σύνθετη για να επιτύχει τα κέρδη που πετυχαίνουν μικρές και ευέλικτες τράπεζες.» σημειώνει ο ανταποκριτής τραπεζικών του Reuters, Στιβ Σλάτερ.
Η HSBC δήλωσε ότι θα δώσει έμφαση στην Ασία, ενισχύοντας κυρίως την παρουσία της στην Κίνα.
Επίσης, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας στο Χονγκ Κονγκ, σε περίπτωση που η Βρετανία αποφασίσει έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Πιστεύω ότι οι επενδυτές είναι ευχαριστημένοι που, τουλάχιστον, αναγνωρίζουν τις αδυναμίες τους και κάνουν κάτι για αυτό. Δεν κάθονται με σταυρωμένα χέρια. Αλλά, εγώ προσωπικά, αμφιβάλλω ότι θα καταφέρουν πολλά με τις περικοπές δαπανών, γιατί ήδη οι δαπάνες είναι στον πάτο.» δηλώνει, από το Χονγκ Κονγκ, ο χρηματιστής Francis Lun.
Η HSBC έχει πληγεί από την αυστηροποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου και τις συνεχείς έρευνες για σκάνδαλα.
Τελευταίο παράδειγμα το πρόστιμο 40 εκατομμυρίων φράγκων που της επέβαλαν οι ελβετικές αρχές για σύμπραξη σε φοροδιαφυγή.
Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Πρωτιά και με διαφορά για τον Γ. Αυτιά (ΝΔ)

Ποιοι προηγούνται στις προτιμήσεις των πολιτών ενόψει των ευρωεκλογών -  Η διαφορά μεταξύ ΝΔ - …