EΡΤ: Γιορτή εντός και εκτός για την επαναλειτουργία της (pics)

Περίπου 4.000 άνθρωποι κατέκλυσαν το βράδυ της Πέμπτης τον προαύλιο χώρο του Ραδιομεγάρου, για να γιορτάσουν μαζί με τους εργαζομένους την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, δύο ακριβώς χρόνια μετά το «λουκέτο». Το κλίμα ήταν μεν πανηγυρικό, όμως, πολλοί ήταν εκείνοι που εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για το εάν η νέα ΕΡΤ θα καταφέρει να κάνει πράξη όσα υπόσχεται, δηλαδή να αποτελέσει ένα μέσο, που θα λειτουργεί ανεξάρτητα από την εκάστοτε κυβέρνηση. 
Άλλωστε, μόλις από τις πρώτες ώρες επαναλειτουργίας της τα σχόλια για την ΕΡΤ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «έδιναν κι έπαιρναν» για την «παρέλαση» υπουργών, βουλευτών και στελεχών ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για την επίθεση «αγάπης» προς την πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, που ήταν καλεσμένη στην εκπομπή «ΕΡΤ ενημέρωση», την πρώτη εκπομπή της νέας ΕΡΤ. 

ADVERTISEMENT
 
Παρέλαση βουλευτών και μελών του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, είχαμε και το βράδυ της Πέμπτης. Μάλιστα, κι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έφτασε στο Ραδιομέγαρο κατευθείαν από τις Βρυξέλλες, ενώ απευθυνόμενος προς το συγκεντρωμένο πλήθος, που τον υποδέχτηκε με χειροκροτήματα κι επευφημίες, έστειλε τα δικά του «μηνύματα» προς τους πιστωτές της χώρας μας για την διαπραγμάτευση. Ο πρωθυπουργός, κατά την υποδοχή που του έγινε από τον Λάμπη Ταγματάρχη, διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ, δήλωσε πως πρόκειται για μια ιστορική ημέρα χαράς, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επιτυχή κατάληξη της διαπραγμάτευσης. 
Λίγο αργότερα, μιλώντας στον κόσμο, ο κύριος Τσίπρας δήλωσε πως ο αγώνας των εργαζομένων δικαιώθηκε γιατί ήταν τίμιος, σημειώνοντας πως πιστεύει ότι θα δικαιωθεί και ο αγώνας του ελληνικού λαού στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, που είναι, επίσης, τίμιος. «Αυτό που έχει σημασία να ξέρουν όλοι είναι ότι όσο ο ελληνικός λαός στηρίζει τις προσπάθειες μας, τόσο θα παραμένουμε όρθιοι και θα συνεχίζουμε», ήταν το μήνυμα που έστειλε προς τους δανειστές στο τέλος της ομιλίας του ο πρωθυπουργός.
Στη μεγάλη συναυλία για την ΕΡΤ παρέστη κι ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, επίσης άρτι αφιχθής από τις Βρυξέλλες, ενώ νωρίτερα, το παρών έδωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, που συνοδευόταν από τη σύζυγό του, Δανάη Στράτου. Ο κ. Βαρουφάκης μίλησε για μία ημέρα χαράς, ενώ σε ερώτηση του protothema.gr για την πορεία των διαπραγματεύσεων απάντησε πως τα πράγματα «είναι δύσκολα». 
Στο Ραδιομέγαρο, επίσης, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου κι η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ραχήλ Μακρή. 
Η γιορτή, πάντως, ξεκίνησε με συλλαλητήριο, καθώς όπως τόνισαν οι εργαζόμενοι, η συγκεκριμένη ημέρα ήταν μια ημέρα μνήμης κι ο αγώνας δεν τελείωσε, αλλά συνεχίζεται. Η ΕΡΤ ανοίγει κι αυτό είναι αποτέλεσμα των αγωνιζομένων σε κάθε γωνιά της χώρας, που για 23 μήνες έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό σε μια σκληρή αναμέτρηση με τους Τροϊκανούς και τις κυβερνήσεις τους, σημείωναν χαρακτηριστικά.
Κορύφωση των εκδηλώσεων για το άνοιγμα της ΕΡΤ, εντούτοις, αποτέλεσε η συναυλία που ξεκίνησε λίγο μετά τις 20:00 στο προαύλιο του Ραδιομεγάρου. Τη συναυλία άνοιξε η Συμφωνική Ορχήστρα κι η Χορωδία της ΕΡΤ παίζοντας πρώτα τον Εθνικό Ύμνο. Στη γιορτή συμμετείχε και πλήθος γνωστών καλλιτεχνών όπως ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Γιώργος Ανδρέου, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ο Νίκος Ζιώγαλας κ.ά.
Από τις πιο ιδιαίτερες στιγμές της βραδιάς ήταν εκείνη όπου ακούστηκε το τραγούδι «Μικρή Πατρίδα» για τους 19 νεκρούς της ΕΡΤ, καθώς κι εκείνη όπου ο Διονύσης Τσακνής, ο νέος πρόεδρος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ανέβηκε στη σκηνή και τραγούδησε. Ο κ. Τσακνής ζήτησε από τον κόσμο «να είστε η φωνή μας κι οι αρχισυντάκτες μας στις ειδήσεις και παντού», δεσμευόμενος για μία ανεξάρτητη δημόσια ραδιοτηλεόραση. 
Τα πρώτα δείγματα της νέας ΕΡΤ, ωστόσο, έδειξαν πως δεν κράτησε τις δέουσες αποστάσεις, διότι με δεδομένη την παρούσα κατάσταση για τη χώρα και τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους, το περιεχόμενό της ήταν περισσότερο εορταστικό κι επικεντρωμένο στη σημαντικότητα της ημέρας για την επαναλειτουργία της, παρά στα «καυτά» οικονομικά ζητήματα που ήταν από τις πρώτες ειδήσεις τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Κανείς, βέβαια, μπορεί να δικαιολογήσει τη νέα ΕΡΤ για την πρεμιέρα της, προβάλλοντας την άποψη ότι λόγω της ημέρας παρασύρθηκε από την χαρά για την επαναλειτουργία της.  
Από σήμερα, όμως, και για όλες τις επόμενες η ΕΡΤ θα κριθεί για την αντικειμενικότητά της και για το εάν απεμπόλησε οριστικά το παρελθόν της πολύ πιο αυστηρά και δίχως κανένα ελαφρυντικό για το περιεχόμενό της.
Θα πρέπει, τέλος, να σημειωθεί πως η πανηγυρική πρεμιέρα της ΕΡΤ την ώρα που οι διαπραγματεύσεις ήταν αρνητικές, δεν έμεινε ασχολίαστη από τη Νέα Δημοκρατία. «Σήμερα, θαυμάσαμε την ανεξάρτητη, ακηδεμόνευτη και ακομμάτιστη "νέα" ΕΡΤ. Αφού έδωσε το σύνθημα για την έναρξη του προγράμματος η κυρία Κωνσταντοπούλου, παρέλασε από το πρωί το μισό υπουργικό συμβούλιο, μαζί με τους Γενικούς Γραμματείς, συνεχίστηκε το πρόγραμμα με σύνδεση με τον επίσης ακομμάτιστο ραδιοφωνικό σταθμό ''Στο Κόκκινο'' για την ενίσχυση του πλουραλισμού και της πολυφωνίας. Θα κοστίσει, βέβαια, αρκετά παραπάνω στον ελληνικό λαό, αλλά θα απολαύσει την κομματική προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ σε όλο της το μεγαλείο. Αν ήταν άλλοι θα ντρέπονταν, αλλά αυτοί δεν έχουν καμία ντροπή», σημείωνε στη σχετική ανακοίνωση η Νέα Δημοκρατία. 
Μέσα σε τέσσερις γραμμές η νέα ΕΡΤ έδωσε τη δική της απάντηση, τονίζοντας τα κάτωθι: «Η ΕΡΤ δεσμεύεται για αξιόπιστη και πλουραλιστική ενημέρωση και ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας θα διαπιστώσει ότι η δέσμευση αυτή της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης θα γίνει πράξη». Αυτό, βέβαια, μόνο ο χρόνος θα το δείξει…
Πηγή: protothema.gr
Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Νέα Αριστερά: Προκλητικός, υποκριτής, κυνικός ο κ. Καραμανλής

Το σχόλιό της για την ομιλία του Κώστα Καραμανλή στην Βουλή "Προκλητικός, υποκριτής και κυνικός", αναφέρει …