Τα εργοδοτικά τεχνάσματα κάλυψης της μαύρης εργασίας

0,,16842300_303,00Σύμφωνα με το ILO, στην Ελλάδα την εποχή των μνημονίων, η επίσημα καταγεγραμμένη αδήλωτη εργασία από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές εκτοξεύεται από το 29,7% λίγο πριν από το 2010, στο 40,5% στα τέλη του 2013, για να περιοριστεί στο 25% στα τέλη του 2014.
Για το τρέχον έτος, τα επίσημα στοιχεία από το επιχειρησιακό σχέδιο «Αρτεμις» του υπουργείου Εργασίας δείχνουν ότι η αδήλωτη εργασία κινείται σε ποσοστά της τάξης του 21,21% τον Μάρτιο του 2015, υπονομεύοντας εργαζομένους, ασφαλιστικά ταμεία και υγιείς επιχειρήσεις.
Στο 3ο μνημόνιο, όπως και στα προηγούμενα, η αναδιάρθρωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, αλλά και η κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου καταπολέμησης της ανασφάλιστης εργασίας, διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια αύξησης του ανταγωνισμού, αύξησης των εσόδων των Ταμείων και προστασίας των εισοδημάτων των εργαζομένων.
Το 2013, σε έκθεσή του το ΔΝΤ παρατηρούσε ότι οι Ελληνες εργοδότες επιλέγουν την αδήλωτη εργασία, παρά τα υψηλά πρόστιμα και τις αυστηρές κυρώσεις, επειδή σε βάθος χρόνου αυτή η επιλογή τους κοστίζει φθηνότερα, λόγω των αραιών ελέγχων και του μικρού πρακτικά κινδύνου τιμωρίας. Βέβαια, από τότε, κι ενώ τα πρόστιμα έχουν αυξηθεί, οι έλεγχοι από το ΣΕΠΕ έχουν ατονήσει, καθώς μειώνεται συνεχώς λόγω συνταξιοδοτήσεων το προσωπικό, πολλοί εργαζόμενοι - ελεγκτές έχουν αποσπαστεί στις διαχειριστικές αρχές και λόγω των οικονομικών προβλημάτων, πολλά είναι τα περιστατικά που λόγω έλλειψης κεφαλαίων για βενζίνη, τα αυτοκίνητα των ελεγκτών παρέμειναν ακινητοποιημένα και οι έλεγχοι δεν έγιναν ποτέ.
Είναι ενδεικτικό ότι η ειδική υπηρεσία του ΙΚΑ, ΕΥΠΕΑ, λειτουργεί με συνολικά 34 υπαλλήλους εκ των οποίων ελεγκτές είναι μόλις 24. Ιδια κατάσταση επικρατεί και στο ΣΕΠΕ.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, τα οποία ενδέχεται να έχουν αλλάξει καθώς το τελευταίο διάστημα υπήρξε μεγάλο κύμα συνταξιοδότησης, 1/3 των οργανικών θέσεων στο Σώμα των Επιθεωρητών είναι κενές (διαγράφηκαν), το 1/4 των υπηρετούντων θα έπρεπε να καλύπτει θέσεις γραμματειακής και λοιπής υποστήριξης (π.χ. οδηγοί) και μένουν κάτι λιγότεροι από 600 επιθεωρητές, να διενεργούν ελέγχους και αυτοψίες, να διερευνούν ατυχήματα, να εξετάζουν καταγγελίες εργαζομένων και να επιβάλλουν κυρώσεις. Για την εξυπηρέτηση του ελεγκτικού έργου των επιθεωρητών σε όλη τη χώρα υπάρχουν μόνο 20 παλαιά Ι.Χ. σε επιχειρησιακή λειτουργία.

Παράλληλα, οι ειδικοί διαπιστώνουν ότι η μείωση της καταγεγραμμένης αδήλωτης εργασίας από 31,73% το 2013 σε 4,56% το 2014, ήτοι κατά 27 ποσοστιαίες μονάδες, συνδυάζεται με την αλματώδη αύξηση της μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης, καθώς πολλές επιχειρήσεις προκειμένου να αποφύγουν τα υψηλά πρόστιμα, προβαίνουν μεν στη δήλωση των εργαζομένων, αλλά δεν δηλώνουν τις πραγματικές ώρες εργασίας και συνακολούθως, τις καταβλητέες αποδοχές, με σοβαρότατες συνέπειες και στα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων. Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο, μόνο το ΙΚΑ χάνει περί τα 5 δισ. ευρώ από την ανασφάλιστη εργασία.
Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Κασσελάκης: Στην Αργολίδα το Σάββατο ο ιδρυτής του Κινήματος Δημοκρατίας

Ο ιδρυτής του Κινήματος Δημοκρατίας θα πραγματοποιήσει σειρά επισκέψεων και συναντήσεων με πολίτες και φορείς …