Επανένταξη των μακροχρόνια ανέργων στην εργασία, μέσω προγραμμάτων της ΕΕ

epidoma-200-euro-tous-makroxronia-anergousΠερισσότεροι από 12 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη είναι άνεργοι εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο  και παρά την οικονομική ανάκαμψη και τα σημάδια βελτίωσης στην αγορά εργασίας της ΕΕ, ο αριθμός τους έχει διπλασιαστεί από το 2007 ως το 2014 και αντιπροσωπεύουν πλέον το ήμισυ του συνολικού αριθμού ανέργων.
Στα προγράμματα που προσφέρονται σε μακροχρόνια ανέργους συχνά δεν υπάρχει επαρκής συμμετοχή των εργοδοτών. Μόνο το ένα τρίτο των κρατών μελών συντονίζουν τη δράση των υπηρεσιών απασχόλησής τους και των κοινωνικών υπηρεσιών τους.
Οι μακροχρόνια άνεργοι αντιπροσωπεύουν σήμερα το 5 % του ενεργού πληθυσμού. Το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων στον ενεργό πληθυσμό παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις μεταξύ των κρατών μελών: είναι από 1,5 % στην Αυστρία έως 19,5 % στην Ελλάδα. Όσο μεγαλύτερο διάστημα παραμένουν οι άνθρωποι εκτός της αγοράς εργασίας, τόσο δυσκολότερο γίνεται για αυτούς να επαναπροσληφθούν.
Από τα 12 εκατομμύρια μακροχρόνια ανέργων στην ΕΕ, ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 60 % βρίσκεται εκτός εργασίας δύο χρόνια συνεχώς. Κάθε χρόνο, ένας στους πέντε παύει να αναζητά εργασία και καθίσταται ανενεργός. Αυτό συνεπάγεται σοβαρό κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού των ανέργων και των οικογενειών τους.
Παρόλο που αντιπροσωπεύουν το ήμισυ των ανέργων, υπολογίζεται ότι μόνο το 20 % των ενεργητικών προγραμμάτων για την αγορά εργασίας απευθύνεται σε μακροχρόνια άνεργους και σε πολλά κράτη μέλη δεν έχουν πρόσβαση σε εξατομικευμένες υπηρεσίες.
Η πρόταση εξετάζει τις υπηρεσίες που προσφέρονται στους μακροχρόνια ανέργους με σκοπό την επανένταξή τους στην αγορά εργασίας και προτείνει συγκεκριμένες δράσεις για την ενίσχυσή τους. Αντλεί στοιχεία από τις βέλτιστες πρακτικές που συγκεντρώθηκαν από τα κράτη μέλη.
Προτείνει τρία βασικά βήματα:
- Ενθάρρυνση την εγγραφής των μακροχρόνια ανέργων σε υπηρεσία απασχόλησης.
- Ατομική και διεξοδική αξιολόγηση του κάθε εγγεγραμμένου μακροχρόνια ανέργου, το αργότερο μετά από 18 μήνες ανεργίας, με σκοπό να εντοπιστούν οι ανάγκες και οι δυνατότητές του.
- Προσφορά συμφωνίας ένταξης στην εργασία σε όλους τους εγγεγραμμένους μακροχρόνια ανέργους το αργότερο μετά από 18 μήνες ανεργίας.
Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Για ακόμα μία φορά, ο κ. Μητσοτάκης επέδειξε τη γνωστή «αλαζονεία του 41%»

"Η αλαζονεία, από την άλλη, δεν μπορεί να κρύψει τη συνειδητοποίηση της διαρκούς φθοράς της …