Στην τελική ευθεία η προθεσμία έκδοσης σύνταξης από οφειλέτες του ΟΑΕΕ

550_334_181276Έως τέλος Σεπτεμβρίου έχουν δικαίωμα οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ που έχουν οφειλές και πληρούν τις προϋποθέσεις προκειμένου να υποβάλλουν αίτηση χορήγησης σύνταξης. Η καταβολή της σύνταξης όμως, θα γίνει με συμψηφισμό αναδρομικά δικαιούμενων συντάξεων, σύμφωνα με σχετική διάταξη που ψηφίστηκε στον πρόσφατο νόμο, που ρυθμίζει κυρίως θέματα αναπηρία (ν.4331/2015, άρθρο 38). Στη συγκεκριμένη διάταξη τονίζεται ρητά ότι για να γίνει ο συμψηφισμός θα πρέπει ο ασφαλισμένος να μην οφείλει εισφορές πάνω από 55 μηνιαίες συντάξεις, όπως αυτές προκύπτουν από τα κατώτατα όρια ανά κατηγορία σύνταξης.
Μαζί με τα πρόσθετα τέλη και τις τυχόν επιβαρύνσεις, η οφειλή δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 25.000 ευρώ, για να γίνει ο συμψηφισμός με τις αναδρομικές συντάξεις. Εάν μετά το συμψηφισμό υπάρχει και άλλη οφειλή, τότε θα γίνει εκ νέου παρακράτηση, σε ίσες μηνιαίες δόσεις, που σύμφωνα με την ίδια διάταξη, δεν μπορεί να είναι περισσότερες από εξήντα, δηλαδή η διαδικασία αυτή δεν μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από πέντε έτη.
Η πρώτη δόση παρακρατείται αναδρομικά από τη σύνταξη του πρώτου μήνα, μετά το συμψηφισμό. Σύμφωνα με το άρθρο του dikaiologitika.gr, συνολικά, το ποσό της οφειλής που συμψηφίζεται με αναδρομικές συντάξεις καθώς και εκείνο που παρακρατείται σε δόσεις από την καταβαλλόμενη σύνταξη δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ. Για τους ασφαλισμένους που υπάγονται στη συγκεκριμένη ρύθμιση, η συνταξιοδοτική απόφαση δεν εκδίδεται πριν από την πάροδο τουλάχιστον 18 μηνών από την υποβολή της αίτησης.

Οι δικαιούχοι σύνταξης, που υπάγονται σε αυτή την κατηγορία, μέχρι να λάβουν το σύνολο της σύνταξής τους, δικαιούνται μηνιαίο ποσό 360 ευρώ, χωρίς όμως δικαίωμα λήψης προσωρινής σύνταξης. Το ποσό αυτό θα συμψηφιστεί με τις αναδρομικά δικαιούμενες συντάξεις. Με δήλωσή τους, οι συνταξιούχοι, μπορούν να παραιτηθούν του δικαιώματος λήψης του ανωτέρω ποσού κατά την περίοδο αναμονής έκδοσης της οριστικής συνταξιοδοτικής απόφασης

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Χρηματιστήριο: Εβδομαδιαία άνοδος 4,48% και ετήσια κέρδη 12,52%

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδος υπερέβη τα επίπεδα των 100 …