Υπεγράφη η γνωμοδότηση εργασιακών σχέσεων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών

www.blog_.gr_Η γνωμοδότηση 266/2014 του ΝΣΚ αποτελεί καταπέλτη κατά της απορρύθμισης Αρβανιτόπουλου και αναφέρει ότι η παιδεία που παρέχουν τα ιδιωτικά σχολεία ως δημόσιοι οργανισμοί είναι δημόσιο αγαθό κι ότι απαιτείται έντονη ρυθμιστική παρέμβαση του νομοθέτη προκειμένου να ελέγχονται τα ιδιωτικά σχολεία και η υπηρεσιακή κατάσταση των εκπαιδευτικών τους.
Η γνωμοδότηση ορίζει:
• Οι προσλήψεις και οι απολύσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών γίνονται από την ίδια θεσμική αρχή (Διευθύνσεις Εκπαίδευσης του ΥΠΟΠΑΙΘ)
• Οι συμβάσεις που θα υπογράφουν οι νεοπροσλαμβανόμενοι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί θα έχουν χρονική διάρκεια τουλάχιστον ενός σχολικού έτους (1/9-31/8). Τερματίζεται το όνειδος των ολιγόμηνων συμβάσεων-λάστιχο και της άθλιας μηχανής των απολύσεων-επαναπροσλήψεων του καλοκαιριού.
• Απαγορεύονται οι καταγγελίες σύμβασης εντός του σχολικού έτους.
• Οι Διευθυντές των ιδιωτικών σχολικών μονάδων πρέπει να έχουν ακριβώς τα ίδια προσόντα με αυτούς των δημόσιων σχολείων.
Το σημαντικότερο ζήτημα όμως που θέτει η γνωμοδότηση 266/2014 είναι ότι ουσιαστικά με το παρόν νομοθετικό πλαίσιο δεν διασφαλίζεται η συνταγματική νομιμότητα και η προστασία του δημόσιου και κοινωνικού αγαθού της εκπαίδευσης και ότι απαιτείται νέα νομοθετική ρύθμιση.
Μην ξεχνάμε ότι τη δραστική αλλαγή του νομοθετικού καθεστώτος στην ιδιωτική εκπαίδευση έχει απαιτήσει και η Κομισιόν, λόγω της ανομίας στο χώρο.

Η ρύθμιση Αρβανιτόπουλου εκμηδένισε την κρατική εποπτεία στα ιδιωτικά σχολεία με αποτέλεσμα ουδείς να γνωρίζει ποιος προσλαμβάνεται, ποιος απολύεται, ποιος και με ποια τυπικά προσόντα υπηρετεί σ’ αυτά και απελευθέρωσε πλήρως τις απολύσεις χωρίς κανένα έλεγχο από την πολιτεία.

Την απόφαση υπέγραψε η υπηρεσιακή υπουργός Παιδείας κ. Κιάου, μετά από αίτημα του πρώην Υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου το οποίο υποβλήθηκε λόγω συνεχών ερωτημάτων Διευθύνσεων Εκπαίδευσης όλης της χώρας που αδυνατούσαν να ελέγξουν επί της ουσίας τα ιδιωτικά σχολεία έπειτα από τη νομοθετική ρύθμιση-έκτρωμα Αρβανιτόπουλου.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Για ακόμα μία φορά, ο κ. Μητσοτάκης επέδειξε τη γνωστή «αλαζονεία του 41%»

"Η αλαζονεία, από την άλλη, δεν μπορεί να κρύψει τη συνειδητοποίηση της διαρκούς φθοράς της …