Η γεωγραφία της νέας Βουλής(ΦΩΤΟ)

mapΠαρά την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου, ο ΣΥΡΙΖΑ παρέμεινε πρώτο κόμμα με μεγάλη διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία, αφού η απόσταση μεταξύ τους έφθασε σχεδόν στο 7,5% περίπου.

Η «πόλωση» της προεκλογικής περιόδου λειτούργησε τελικά υπέρ του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο άλλωστε κατά τη διάρκεια της οκτάμηνης διακυβέρνησης δεν πήρε αντιλαϊκά μέτρα -που «κοστίζουν» σε ψήφους- καθώς αυτά που προβλέπονται στο πλαίσιο του νέου Μνημονίου και αφορούν εκατομμύρια Ελληνες ασφαλισμένους και φορολογούμενους, θα αρχίσουν να εφαρμόζονται μέσα στο επόμενο δίμηνο κυρίως.

Αξιοσημείωτο, σύμφωνα με το Εθνος, είναι το γεγονός ότι η αποχή του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη, καθώς περίπου το 45% των ψηφοφόρων δεν προσήλθε στις κάλπες. Αξίζει ακόμη να αναφέρουμε ότι στη νέα Βουλή ο αριθμός των κομμάτων αυξήθηκε σε οκτώ, ενώ για μικρό ποσοστό δεν μπήκε και η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Η γεωγραφία της νέας Βουλής

Στους κερδισμένους των εκλογών περιλαμβάνονται ασφαλώς η Χρυσή Αυγή, η οποία παρέμεινε στην τρίτη θέση κερδίζοντας ποσοστά και μία έδρα, η Δημοκρατική Συμπαράταξη (δηλαδή η «συμμαχία» ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατικής Αριστεράς) η οποία πήρε 17 έδρες, αλλά και η Ενωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, η οποία επιβεβαίωσε τις δημοσκοπήσεις και μπήκε για πρώτη φορά στη Βουλή.

Η γεωγραφία της νέας Βουλής

Στον αντίποδα, το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη έχασε έδαφος, χάνοντας 6 βουλευτές σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες έχασαν 3 έδρες αλλά μπήκαν στη Βουλή παρότι αρκετά γκάλοπ προέβλεπαν το αντίθετο, ενώ το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί τη δυσαρέσκεια αρκετών Ελλήνων τους προηγούμενους μήνες και παρέμεινε γύρω στο 5,5% (με 15 έδρες).

Σε ό,τι αφορά το αύριο του εγχώριου πολιτικού σκηνικού, οι δύο πρώην κυβερνητικοί εταίροι, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, με λιγότερες ωστόσο έδρες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές (155 έναντι 162), γεγονός το οποίο καθιστά πιο επιτακτική την ανάγκη αναζήτησης και τρίτου εταίρου.

Παρότι, οι πρώτες πληροφορίες από τα επιτελεία των δύο εταίρων θέλουν τους κ. Τσίπρα και Καμμένο να μην επιθυμούν να μπει τρίτο κόμμα στην κυβέρνηση, εντούτοις οι πιθανές «διαρροές» από τα δύο κόμματα κατά την ψήφιση ορισμένων προαπαιτουμένων για το τρίτο Μνημόνιο -μην ξεχνάμε την τάση των «53» μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ - ενδεχομένως να αλλάξουν τα δεδομένα στο εγγύς μέλλον, προκειμένου να μη... συρθεί και πάλι η χώρα σε εκλογές μέσα στον χειμώνα.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Πληρώνονται τα αναδρομικά του επιδόματος γέννησης

Πληρώνονται τα αναδρομικά του επιδόματος γέννησης. Την Μεγάλη Τρίτη 30 Απριλίου 2024 θα καταβληθεί από …