Ο Δημήτρης Καραγεωργόπουλος για...«Ντελίβερι» Πελετίδη (ΑΡΘΡΟ)

peletidhs_yp_dhmarxos_patras_

"Παρακολουθώ, σε καθημερινή βάση θα έλεγα, τα τεκταινόμενα στο Δήμο Πατρέων....
Ολόκληρο το πρόγραμμα δράσης της νέας Δημοτικής Αρχής έχει βασιστεί στο πρόσωπο του "καλού γιατρού Δημάρχου", που έτυχε της στήριξης του λαού της πόλης (και του ΚΚΕ) και που ασκεί μια "καλή και φιλολαϊκή" αυτοδιοικητική εξουσία.
Πρόκειται όμως για μια καθαρά επικοινωνιακή στρατηγική βασισμένη (κατά τα σοβιετικά πρότυπα) σε "άρτους και θεάματα", δηλαδή σε υποστήριξη των κοινωνικών δομών των απανταχού αποκλεισμένων από την αγορά εργασίας και των κοινωνικά κατατρεγμένων, σε αθλοπαιδιές ανέργων, σε δωρεάν ξαπλώστρες στην πλαζ, σε κοινωνικά "ντιλίβερυ", σε "χαιδέματα" (τύπου "να σε κάψω Γιάννη να σ' αλείψω λάδι") των σχολικών φυλάκων και των σχολικών καθαριστριών και σε μια σειρά άλλων εν μέρη ουσιαστικών ανέξοδων και εν πολλοίς επικοινωνιακών παρεμβάσεων στον επίμαχο τομέα. Μέχρι εδώ όλα καλά και η πλειοψηφία αυτών των παρεμβάσεων μπορεί και να με βρίσκουν σύμφωνο, πλην των περιπτώσεων "εκδούλευσης" που πουλάνε κάποια από τα στελέχη του (σίγουρα όχι εν αγνοία του) σε ανέργους της περιοχής μας, προκειμένου ν' απασχοληθούν σε ολιγόμηνα προγράμματα απασχόλησης σε δομές και δράσεις του Δήμου...
Δήμαρχέ μου όμως αυτοδιοίκηση δεν σημαίνει μόνο αυτό...
Αυτοδιοίκηση σε επίπεδο Δήμου σημαίνει μια σειρά από ενέργειες και πράξεις που θα φέρουν αποτελέσματα και βαθιές τομές για:
• Σύνδεση με τα εθνικά δίκτυα μεταφοράς και ενέργειας
• Εκσυγχρονισμό των υποδομών σε νέες τεχνολογίες και τηλεπικοινωνίες
• Αλλαγές στη διοικητική διάρθρωση του Δήμου
• Εξασφάλιση χρηματοδότησης από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους
• Εκπαίδευση και κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού της περιοχής
• Νέες επιχειρησιακές δομές του κοινοτικού πλαισίου στήριξης

Σε αυτούς τους τομείς θα εξεταστείτε στο τέλος της θητείας σας κύριε Δήμαρχε και ελπίζω να μην βρεθείτε "μεταξεταστέως", όπως π.χ με το θέμα της Ξερόλακας....

Ακόμα και ο κοινωνικός σχεδιασμός πρέπει:
• να αφορά και να περιλαμβάνει τις τοπικές κοινωνίες,
• να περιλαμβάνει ενεργή συμμετοχή όλων των δημοτικών συμβούλων,
• να σχεδιάζεται και να εφαρμόζεται από μια «τοπική στρατηγική σύμπραξη» ευρείας κλίμακας, μέσω της οποίας η δημοτική αρχή μπορεί να συνεργάζεται με άλλους τοπικούς φορείς, και
• να βασίζεται σε μία σωστή αποτίμηση των αναγκών και της πραγματικής διαθεσιμότητας πόρων.

Η καθοδήγηση αυτής της προσπάθειας κύριε Δήμαρχε προβλέπει κάποια στάδια στην εξέλιξη και την εφαρμογή αυτών των στρατηγικών πολιτικών:
- καθορισμός ενός στόχου,
- ανάλυση των πόρων και των δραστηριοτήτων, καθώς και καθορισμός προτεραιοτήτων,
- καθορισμός ενός πλάνου ενεργειών,
- έμφαση στην υλοποίηση των κοινωνικών προτεραιοτήτων,
- συντονισμός και ορθολογική οργάνωση των τοπικών δραστηριοτήτων,
- οργάνωση συστήματα ελέγχου και συντονισμού,
- αποτίμηση της προόδου στα διάφορα στάδια εξέλιξης και
- επανεξέταση και τροποποίηση των στρατηγικών πολιτικών.

Αν δεν ξέρετε πως να εφαρμόσετε τα παραπάνω κύριε Δήμαρχε, δεν είναι κακό να απευθυνθείτε σε συνάδελφούς σας άλλων πόλεων.
Ξέρετε κύριε Δήμαρχε ότι υπάρχουν Δήμοι που πρωτοπορούν, λειτουργούν ψηφιακά, μαθαίνουν και αυτοοργανώνονται; Δήμοι που λειτουργούν διαφανώς, φροντίζουν την καθημερινότητα των πολιτών και κυρίως είναι ανοιχτοί στη συμμετοχή τους για καλύτερα αποτελέσματα. Το παράδειγμα των επιτυχημένων Δήμων στην Ελλάδα και την Ευρώπη, είναι εκείνο που καλείστε να επαναλάβετε και εν ανάγκη να μιμηθείτε, την επόμενη περίοδο. Οι Δήμοι είναι χώροι δημοσίου συμφέροντος υψίστης πολιτικής και κοινωνικής σημασίας και πρέπει οι ηγεσίες τους να εξαντλούν όλες τις προσπάθειες για ανάπτυξη και πρόοδο. Με ανάπτυξη και πρόοδο κύριε Δήμαρχε θ' αποφύγετε και τα κοινωνικά "ντιλίβερυ"...γιατί ο κόσμος θα έχει δουλειές, θα ευημερεί και δεν θα έχει ανάγκη εκδουλεύσεων..."

Δημήτρης Καραγεωργόπουλος

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Δένδιας: Η Ευρώπη θα πρέπει να διαθέτει δική της αμυντική βιομηχανία και άμυνα

«Να αλλάξουν οι δημοσιονομικοί κανονες όσον αφορά στην άμυνα», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας  "Η Ευρώπη …