Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα μέσω της κάρτας σίτισης-ΕΔΩ οι αλλαγές

elaxisto-egguimeno-eisodima-apo-aurio-oi-e-aitiseis.w_hr

Την αντικατάσταση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος από το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, μέσω του οποίου θα παρέχεται εισοδηματική στήριξη και υπηρεσίες σε είδος, όπως στέγη, υγεία και μετακίνηση, στο κομμάτι του πληθυσμού που έχει πληγεί περισσότερο από τις συνέπειες της κρίσης, σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης θα διατίθεται στους δικαιούχους, οι οποίοι για το 2016 ενδέχεται να επιλεγούν σε εθνικό δίκτυο, με βάση το φορολογητέο εισόδημα, μέσω της Κάρτας Αλληλεγγύης, ενώ ένα μικρό ποσοστό θα αφορά καταβολή σε χρήμα (ρευστό).
Μέσω της Κάρτας Κοινωνικού Εισοδήματο σύμφωνα με την «Καθημερινή», θα αποτελέσει στην πράξη την επέκταση της κάρτας σίτισης, όπως αυτή χρησιμοποιείται από 350.000 άτομα, έως το 2017, το κομμάτι των Ελλήνων που θα διαπιστωθεί πως έχει τη μεγαλύτερη ανάγκη, ήτοι περίπου 1.000.000 πολίτες, θα αποκτά πρόσβαση σε τρόφιμα, είδη ένδυσης και υπόδησης, αλλά και υπηρεσίες, όπως επισκέψεις σε γιατρούς ή φροντιστήρια. Θα συνδυασθεί με στοχευμένη εκτίμηση των προσωπικών αναγκών των δικαιούχων, ενώ θα υπάρξει απλούστευση των διαδικασιών και σύνδεση των ωφελουμένων με την αγορά εργασίας και τη βοήθεια να ξαναμπούν σε αυτήν.
Με στόχο, τον Απρίλιο του 2016 το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης να επεκταθεί και τον Ιανουάριο του 2017 να εφαρμοστεί στο σύνολο του πληθυσμού που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, το υπουργείο εντάσσει τον όλο σχεδιασμό στη δημιουργία ενός Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΣΚΑ) που θα ιδρυθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με αυτονομία και δημόσιο έλεγχο, το οποίο θα θεσμοθετηθεί με νόμο-πλαίσιο.
Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, ο νόμος-πλαίσιο θα θεσπίζει κανόνες πιστοποίησης, αδειοδότησης, λειτουργίας και διαρκούς αξιολόγησης όλων των δημοσίων, κοινωνικών και ιδιωτικών φορέων κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης και θα καθορίζει τις αρμοδιότητες των δήμων, των περιφερειών και της κυβέρνησης. Παράλληλα καταρτίζονται 3 μητρώα, ωφελουμένων, ιδρυμάτων και επιδομάτων, που θα αποτελέσουν εργαλείο σχεδιασμού και εποπτείας όλων των δομών κοινωνικής αλληλεγγύης. Στη Γενική Γραμματεία Πρόνοιας ευελπιστούν ότι μέσω αυτού του αναγκαίου εργαλείου, θα εξευρεθούν τελικά και οι πόροι που απαιτούνται.
Για το Μητρώο ωφελουμένων, βάση θα αποτελέσουν η πλατφόρμα δεδομένων από το πρόγραμμα αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης (έχουν ήδη καταγραφεί περίπου 300.000 ωφελούμενοι), καθώς και η αντίστοιχη του Ευρωπαϊκού Ταμείου για τη φτώχεια (ΤΕΒΑ με 245.000 ωφελούμενους). Σύμφωνα με τους ειδικούς, άμεση ανάγκη για βοήθεια έχουν στην Ελλάδα 800.000 με 1.000.000 άνθρωποι.
Η κ. Φωτίου παρουσίασε τον κεντρικό πυρήνα της σχεδιαζόμενης αναδιάρθρωσης του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας σε κλιμάκιο της Παγκόσμιας Τράπεζας που βρίσκεται στην Ελλάδα και σύμφωνα με πληροφορίες η αντίδραση ήταν θετική. Αλλωστε, μεταξύ των 48 προαπαιτουμένων που θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να «τρέξει» προκειμένου να ξεκλειδώσει την υποδόση των 2 δισ. ευρώ έως την επόμενη εβδομάδα περιλαμβάνεται η υποχρέωση παρουσίασης του σχεδίου αυτού.
Για την αξιολόγηση του Νοεμβρίου η δέσμευση αφορά τη λήψη των οριστικών αποφάσεων, σε συνεργασία με τους δανειστές, και εφόσον η Παγκόσμια Τράπεζα ολοκληρώσει την αξιολόγηση του πιλοτικού προγράμματος σε 13 δήμους της χώρας.

Από σήμερα κλιμάκια της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία έχει ήδη καθυστερήσει την αξιολόγηση και ζητεί παράταση έως τον Νοέμβριο, θα διενεργούν συναντήσεις με ωφελούμενους από το πιλοτικό πρόγραμμα. Σε όλα αυτά, βέβαια, υπάρχουν και δημοσιονομικοί περιορισμοί, καθώς το 3ο μνημόνιο προβλέπει ότι οι πενιχροί πόροι που καταβάλλονται για κοινωνική προστασία θα πρέπει να περιοριστούν κατά 0,5% του ΑΕΠ, ήτοι περίπου 900 εκατ. ευρώ.

Βάσει των προβλέψεων του προϋπολογισμού για το 2016, τα χρήματα θα εξοικονομηθούν από τη συνολική επανεξέταση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μέρος από τα χρήματα που απαιτούνται θα αναζητηθούν από τις ήδη καταβαλλόμενες παροχές σε χρήμα και είδος, συμπεριλαμβανομένων των διαφόρων φορολογικών πλεονεκτημάτων που παρέχονται σε συγκεκριμένες ομάδες, αλλά και των παροχών ασφάλισης, όπως είναι το ΕΚΑΣ, και άλλων κοινωνικών παροχών σε ολόκληρο τον τομέα της Γενικής Κυβέρνησης.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Παναγιωτόπουλος: «Να επιμείνουμε στην καταπολέμηση των δικτύων λαθρεμπορίου και διακινητών»

Τουρκία, Βουλγαρία και Ελλάδα επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο για την …