Ο ΕΝΦΙΑ μπορεί να είναι όπως και πέρυσι, αν και η δόση είναι φουσκωμένη κατά 20%, ωστόσο τα λάθη δεν λείπουν και ένα πολύ απλό λάθος μπορεί να φέρει σημαντική αύξηση στον φόρο. Καλό είναι να υπάρξει ένας έλεγχος ώστε να μην πληρώσει ο πολίτης υψηλότερο φόρο από αυτόν που του αναλογεί καθώς οι λεπτομέρειες είναι πολλές και εύκολα μπορεί να υπάρξει παρανόηση ή να μην συμπληρωθεί κάποιο στοιχείο. Το σύστημα είναι προγραμματισμένο ώστε όταν υπάρχουν κενά να υπολογίζει τον υψηλότερο συντελεστή και είναι έτσι χιλιάδες οι πολίτες που πληρώνουν περισσότερα χρήματα από όσα θα έπρεπε.
Για παράδειγμα εάν σε ένα διαμέρισμα δεν έχει συμπληρωθεί ο αριθμός του ορόφου όπου βρίσκεται αυτόματα το σύστημα υπολογίσει το ακίνητο στον υψηλότερο όροφο με υψηλότερο δηλαδή συντελεστή.
Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση που ένα οικόπεδο έχει κενό στην πρόσοψη ή έχει συμπληρωθεί λάθος η φόρμα. Το σύστημα αυτόματα υπολογίζει τον φόρο βάζοντας (χει δεν έχει) το οικόπεδο με πρόσοψη σε εθνική ή επαρχιακή οδό.
Αντίστοιχα για ένα οικόπεδο, εάν στη στήλη με τη συνολική επιφάνεια των κτισμάτων δεν έχει συμπληρωθεί αυτόματα θεωρείται ότι επί του οικοπέδου υπάρχει κατοικία.
Εάν πάλι στο Ε9 δεν έχει αναγραφεί το είδος του εμπράγματου δικαιώματος αυτομάτως το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει εξ ολοκλήρου στον φορολογούμενο ο οποίος φυσικά επιβαρύνεται με τον ανάλογο φόρο.
Το χειρότερο σενάριο λαμβάνει υπόψη το σύστημα και στην περίπτωση που δεν έχει συμπληρωθεί ή έχει συμπληρωθεί λάθος η ηλικία και η ημερομηνία γέννησης του επικαρπωτή.
Όπως γράφει το newsit.gr, καλό είναι πριν κατευθυνθείτε προς το γκισέ για να πληρώσετε να κάνετε έναν τελευταίο έλεγχο στα στοιχεία καθώς ένα μικρό λάθος μπορεί να πολλαπλασιάσει τον φόρο.