Αυξήθηκαν οι χαμηλόμισθοι στη Γερμανία

germania-oikonomia-anergia-arxeio-5

Οι εξελίξεις στον τομέα της απασχόλησης στη Γερμανία θεωρούνται θετικές. Η ανεργία είναι η χαμηλότερη εδώ και 24 χρόνια. Συμβαίνει, ωστόσο, συχνά εκείνοι που έχουν δουλειά να έχουν χαμηλές απολαβές, γράφει η Deutsche Welle και αναμεταδίδει το naftemporiki.gr.

Ο αριθμός των ανέργων στη Γερμανία κυμαινόταν τον Οκτώβριο στα 2,65 εκατομμύρια. Πρόκειται για τη χαμηλότερη ανεργία από το 1991. Αρκετοί μάλιστα θεωρούν πλέον εφικτό τον στόχο της πλήρους απασχόλησης.

Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά: Το 20,66% των εργαζομένων στη Γερμανία, με άλλα λόγια περίπου 8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πολύ χαμηλές απολαβές. Αν και τα στοιχεία αυτά είναι από το 2010, μιας και δεν υπάρχουν ακόμη νεότερες μελέτες, η υιοθέτηση ελάχιστου ωρομισθίου στα 8,50 ευρώ δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι σημαντικά στον αριθμό των χαμηλόμισθων εργαζομένων.

Προτιμότερη η κακοπληρωμένη δουλειά από την ανεργία;

O κοινωνιολόγος Κρίστοφ Κέλερ, ερευνητής της αγοράς εργασίας στο πανεπιστήμιο της Ιένας, εκτιμά ότι «η ανεργία μειώθηκε, αλλά ο αριθμός των χαμηλόμισθων αυξήθηκε. Με άλλα λόγια, η ανεργία μετατράπηκε κατά ένα μεγάλο μέρος σε κακοπληρωμένη εργασία, λέει ο Γερμανός ειδικός. Το γεγονός αυτό μπορεί να το δει κανείς από δύο διαφορετικές σκοπιές. Οι αριστεροί λένε ότι δεν υπάρχει βελτίωση, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα υποστηρίζουν ότι μια κακοπληρωμένη δουλειά είναι προτιμότερη από την ανεργία.

Μια επιπλέον ένδειξη για την αβεβαιότητα στη γερμανική αγορά εργασίας είναι η υποχώρηση των συλλογικών συμβάσεων. Περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους, περί το 52% στη δυτική Γερμανία και το 40% στην ανατολική Γερμανία εργάζονται χωρίς συλλογική σύμβαση εργασίας, αναφέρεται σε έκθεση της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Αναγκαστικά με δύο δουλειές…

Το ποσοστό των εργαζομένων που κάνουν δύο δουλειές αυξήθηκε στη Γερμανία κατά 13% από το 2011 μέχρι το 2014. Περισσότερα από 2 εκατομμύρια εργαζόμενοι, δηλαδή το 5% των εργαζομένων της χώρας, έχουν περισσότερες από μία θέσεις εργασίας.

Ένας λόγος για την εξέλιξη αυτή είναι ότι αυξήθηκε η μερική απασχόληση, λέει ο κοινωνιολόγος Κρίστοφ Κέλερ. Μερικώς απασχολούμενοι είναι στη Γερμανία όσοι έχουν απολαβές χαμηλότερες από 450 ευρώ το μήνα. Και επειδή δεν μπορεί να επιβιώσεις με αυτά τα χρήματα οι εργαζόμενοι αναζητούν και δεύτερη θέση εργασίας, τονίζει ο Γερμανός ειδικός.

Στο μεταξύ, στην αναζήτηση εργασίας η επαγγελματική κατάρτιση παίζει όλο και σημαντικότερο ρόλο. Μιας και πολλές απλές εργασίες γίνονται πλέον από μηχανήματα, οι θέσεις ανειδίκευτης εργασίας μειώνονται χρόνο με το χρόνο. Αναμένεται ότι οι αυξανόμενοι αριθμοί προσφύγων θα εντείνουν το πρόβλημα στον τομέα της ανειδίκευτης εργασίας στη Γερμανία. Αν δεν γίνουν σημαντικές προσπάθειες για την επαγγελματική κατάρτιση των προσφύγων, οι άνθρωποι αυτοί θα στραφούν τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια παραμονής τους στη Γερμανία σε ανειδίκευτες εργασίες, εκτιμά ο Γερμανός κοινωνιολόγος και εκφράζει τον φόβο ότι «η διχοτόμηση της αγοράς εργασίας θα συνεχιστεί».

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Σκέρτσος: Η Ελλάδα είναι η 8η φθηνότερη χώρα στην ΕΕ

 «Η Ελλάδα παραμένει μια σχετικά φθηνή χώρα σε σχέση με τα άλλα μέλη της ΕΕ», …