Η μάχη της κυβέρνησης οδηγεί στο ξεσπίτωμα χιλιάδες δανειολήπτες!

pleistirasmoi-katasxeseis-ofeiles-dimosio-570-800x530

Σε τρομακτική μείωση του ορίου προστασίας της α΄ κατοικίας από πλειστηριασμούς, αφού η πρόταση της Ελλάδας για κάλυψη του 99% των δανείων, πέφτει στο 56% έως 65% των δανείων, με απαίτηση των δανειστών ποπυ σημαίνει ότιο μόλις μέχρι 30.000 ευρώ για το οικογενειακό εισόδημα και έως 180.000 ευρώ το πολύ για την αξία ακίνητης περιουσίας, είναι τα μέτρα που θα αποφασιστούν για την προστασία των πρώτων κατοικιών, οι περισσότερες από τις οποίες άλλαξαν χέρια.

Ο καταιγισμός πληροφοριών συνεχίζεται αφού θέλουν για πλαφόν στον αριθμό των πλειστηριασμών που θα γίνονται ανά έτος, να μην προστατεύονται  το 83% των κατοικιών που μπορεί να χάσουν την «ομπρέλα» του νόμου Κατσέλη.

Ερωτηθείς για τα όρια προστασίας από πλειστηριασμούς, ο κ. Ντάισελμπλουμ έδειξε ότι δεν υπάρχει περιθώριο πολιτικής διαπραγμάτευσης, λέγοντας: «Δεν είναι ρόλος των υπουργών, αλλά των θεσμών, να τα καθορίσουν». Παράληλλα, υπογράμμισε ότι και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος δεσμεύτηκε να υλοποιηθούν όλα τα προαπαιτούμενα και να εφαρμοστούν τα μέτρα για τις τράπεζες στη διάρκεια της εβδομάδας.

Στον αντίποδοα η πρόταση που έρχεται είαι να μην τύχουν προστασίας όσα δάνεια δίδονται από τώρα και στο εξής, όταν αποτελεί καθαρή κοροιδία, μιας και τώρα δεν δίνοντια δάνεια και αν δίνονταν κανείς δεν τα ελάμβανε.

Στο πλαίσιο αυτό πάντως, ο  Επίτροπος Οικονομικών  Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε ότι έχει μεν υλοποιηθεί το 80% των προαπαιτούμενων μέτρων, αλλά στο καυτό θέμα των πλειστηριασμών είπε πως «στόχος είναι να προστατευθούν οι πιο ευάλωτοι» και πως «δεν θέλουμε οι άνθρωποι να χάσουν το σπίτι τους, αλλά ούτε να επωφελούνται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές από τη σημερινή προστασία».

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής η πρόταση που κατέθεσε η ελληνική πλευρά το ποσοστό των ιδιοκτητών που προστατεύονται από τους πλειστηριασμούς «πέφτει» στο 56% κατά μέσο όρο, ενώ προβλέπεται προστασία για όσους έχουν κατοικία αντικειμενικής αξίας 180.000 ευρώ, η οποία θα αυξάνεται κατά 50.000 ευρώ για το ζευγάρι και κατά 25.000 ευρώ για κάθε παιδί -με ανώτατο όριο τα τρία παιδιά.

Προστασία πρώτης κατοικίας θα έχουν, σύμφωνα με την πρόταση, όσοι έχουν εισόδημα, το οποίο θα υπολογίζεται με βάση το κόστος διαβίωσης και θα πολλαπλασιάζεται με ένα συντελεστή. Όπως σημειώνεται, για το συντελεστή υπάρχουν δύο σενάρια: πρώτον, να είναι 1,7 φέτος και να υποχωρήσει στο 1,6 το επόμενο έτος και στο 1,5 στο τρίτο έτος.

Με τον τρόπο αυτό, καλύπτεται από τους πλειστηριασμούς το 62%, το 56% και το 52%, αντιστοίχως. Το δεύτερο σενάριο που κατατέθηκε προβλέπει να ανέλθει ο πολλαπλασιαστής στο 1,6 και να είναι σταθερός για τρία χρόνια, με το ποσοστό των υπό προστασία ιδιοκτητών να είναι στο 56%.

Πληροφορίες που επικαλείται το Έθνος αναφέρουν ότι το ποσοστό προστασίας ανέρχεται στο 65% ενώ στη φόρμουλα που αναζητείται έχει βρεθεί και η αξιολόγηση των δανειοληπτών επί μια τριετία.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Πρόγραμμα Σταθερότητας: Εξαγωγές, τουρισμός και Ταμείο Ανάκαμψης

Η δημοσιονομική πειθαρχία θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ, εάν η χώρα επιθυμεί να αποφύγει …