Τάχιστη απορρόφηση των αποφοίτων των σχολών του ΟΑΕΔ

oaed_anergoi

Aμεση επαγγελματική αποκατάσταση υπόσχονται οι Σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ, αφού σχεδόν οι μισοί απόφοιτοι (47%) των σχολών των τελευταίων τριών ετών (2011 - 2014) εργάζονται, ενώ οι μισοί από αυτούς βρήκαν δουλειά σε διάστημα μικρότερο των έξι μηνών.
Τέσσερις στους δέκα απασχολούνται στην ειδικότητα που εκπαιδεύτηκαν, ενώ οι περισσότεροι εξ αυτών (70%) απασχολούνται πέραν του ενός έτους.
Τα στοιχεία προκύπτουν από έρευνα που παρουσιάσθηκε στην ημερίδα του ΟΑΕΔ για τις σχολές Μαθητείας και τα Γραφεία διασύνδεσης και έγινε σε πανελλαδικό δείγμα αποφοίτων των σχολών που ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους τα έτη 2012, 2013 και 2014.
Υπενθυμίζεται πως οι μαθητευόμενοι ασκούνται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες, μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις, σε ΔΕΚΟ, δήμους και στον δημόσιο τομέα. Το σύστημα on the job-training που εφαρμόζει ο ΟΑΕΔ έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό στην πράξη, καθώς οι μαθητές σε σημαντικό ποσοστό μετά το τέλος των σπουδών τους συνεχίζουν να απασχολούνται στις θέσεις πρακτικής άσκησης.
Η αμοιβή των ασκούμενων μαθητών αντιστοιχεί σε 17,12 ευρώ την ημέρα, εκ των οποίων επιδοτούνται τα 11 ευρώ.
Τρεις ήταν οι βασικές προτάσεις για την επιπλέον ενίσχυση της απασχόλησης στην αγορά εργασίας των αποφοίτων των σχολών μαθητείας:
Η παροχή καλύτερης επαγγελματικής κατάρτισης και μεγαλύτερης εργασιακής εμπειρίας από τη Σχολή Μαθητείας
Η μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα του τυπικού προσόντος των Σχολών Μαθητείας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό
Να συμπεριληφθεί η εκμάθηση ξένων γλωσσών στο πρόγραμμα σπουδών της σχολής.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Πληρώνονται τα αναδρομικά του επιδόματος γέννησης

Πληρώνονται τα αναδρομικά του επιδόματος γέννησης. Την Μεγάλη Τρίτη 30 Απριλίου 2024 θα καταβληθεί από …