Χάθηκε το 36,3% των αποθεματικών των Ταμείων μέσα σε μία δεκαετία

asfalismenos_3353500061

Στα 16,3 δισεκ ευρώ, έχουν υποχωρήσει τα αποθεματικά των Ασφαλιστικών Ταμείων, το 2015, από 25,6 δισεκ ευρώ που ήταν στα τέλη του 2004. Το στοιχείο αυτό, που δείχνει ότι ακόμα και μπορούσε να επιχειρηθεί, απόλυτη ρευστοποίηση των αποθεματικών αυτών, δεν θα άντεχαν να χορηγούν συντάξεις, για περισσότερο από ένα… εξάμηνο, αποκαλύπτει μελέτη του Σάββα Ρομπόλη.

Η μελέτη, ετοιμάστηκε από την επιστημονική ομάδα του ομότιμου καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και πρώην γενικού διευθυντή στο Ινστιτούτο Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ, τον περασμένο Μάρτιο.
Με δεδομένο ότι στο 9άμηνο που έχει μεσολαβήσει, τα οικονομικά στοιχεία των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ), έχουν χειροτερεύσει, αυτό σημαίνει ότι ενδεχομένως σήμερα, τα αποθεματικά των Ταμείων, να έχουν μειωθεί και άλλο, δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο την οικονομική κατάσταση στην Κοινωνική Ασφάλιση…

Σύμφωνα με στοιχεία που έφερε στη δημοσιότητα η «Ημερησία», προκύπτει ότι, σε σχέση με το 2004, όταν η χώρα δηλαδή βρισκόταν σε ρυθμούς ανάπτυξης και ζούσε «υπό την μέθη» των Ολυμπιακών Αγώνων, παρατηρείται το 2015, μια μείωση κατά 9,3 δισεκ ευρώ ή 36,3%, στα αποθεματικά των Ασφαλιστικών Ταμείων.

Με βάση την κατηγορία επένδυσης, τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, τα Ταμεία είχαν στη διάθεσή τους, 5,3 δισεκ ευρώ (32,5%), στο κοινό κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), άλλα 2,4 δισεκ ευρώ (14,7%) υπό μορφή ρευστών διαθεσίμων, δηλαδή τραπεζικές καταθέσεις και λοιπά ισοδύναμα, καθώς και 2,6 δισεκ ευρώ (16%), σε ομόλογα εκτός κοινού κεφαλαίου.
Σύμφωνα με την ανάλυση από το dikaiologitika.gr, διέθεταν επίσης 1,5 δισεκ ευρώ (9,2%) σε μετοχές, ενώ άλλα 3,7 δισεκ ευρώ (22,7%), βρίσκονται στον «κουμπαρά» του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) και θεωρητικά, δεν πρέπει να αξιοποιηθούν έως το 2019. Επίσης, στην περιουσία αυτή, πρέπει να προστεθούν και τα ακίνητα που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των Ασφαλιστικών Ταμείων, και για τα οποία, η αποτίμηση που είχε γίνει τον περασμένο Μάρτιο, έδινε αξία στα επίπεδα των 800 εκατ. ευρώ περίπου.
Ήδη πάντως, από την παραπάνω περιουσία, επίκειται να προκύψουν άμεσα νέες μειώσεις αφού έχουν ληφθεί σχετικά αποφάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι η διοίκηση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), σε μια προσπάθεια να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους, φέρεται διατεθειμένη να πραγματοποιήσει ρευστοποίηση κινητών αξιών, άνω των 580 εκατ. ευρώ.

Μπροστά στον κίνδυνο μείωσης των επικουρικών συντάξεων και επειδή το Ταμείο δεν λαμβάνει καμία κρατική επιχορήγηση, προωθείται η παραπάνω λύση, που όμως θα μειώσει σημαντικά τα μελλοντικά περιθώρια αντίστοιχων ελιγμών, του Ταμείου… Επίσης, ανάλογη πορεία είναι πιθανό να επιλέξουν και το ΙΚΑ με τον ΟΑΕΕ, καθώς ήδη οι εκτιμήσεις για το 2016, δείχνουν ότι θα καταγράψουν έλλειμμα που θα ανέλθει στα επίπεδα των 3 δισεκ ευρώ.

Το ΙΚΑ υπολογίζεται ότι θα έχει έλλειμμα της τάξης των 2,162 δισεκ ευρώ, ενώ το ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών θα βρεθεί μπροστά σε έλλειμμα 806,9 εκατ. ευρώ, σχεδόν διπλάσιο από το φετινό. Με δεδομένο μάλιστα ότι η κρατική επιχορήγηση είναι προγραμματισμένο να μειωθεί και το 2016, (στο ΙΚΑ κατά 1 δισεκ ευρώ), τότε η χρήση των αποθεματικών για να καταβληθούν οι τρέχουσες ανάγκες, δηλαδή οι συντάξεις και οι μισθοί, μοιάζει με ένα πολύ πιθανό σενάριο.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Αυγενάκης στον ΣΚΑΪ 100,3: Δεν θα κάνουμε πίσω σε αυτούς που παρανομούν

Όσοι τηρούν το νόμο είναι σύμμαχοί μας, όσοι δεν τον τηρεί θα είναι απέναντί μας, …