Η κραυγή επιχειρηματιών προς την κυβέρνηση για την τόνωση της κατανάλωσης

ευρο

Τις σκέψεις τους για το πώς πρέπει να κινηθεί η Κυβέρνηση τη νέα χρονιά, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η οικονομία και να επιστρέψει η χώρα σε τροχιά ανόδου, αναλύουν στην Ημερησία επτά κρυφαία στελέχη επιχειρήσεων. Οι επτά επιχειρηματίες μίλησαν στην εφημερίδα για τις προοπτικές της Ελλάδας τη νέα χρονιά χαρακτηρίζουν μονόδρομο τον εκσυγχρονισμό της αγοράς και του κράτους, όχι επειδή αποτελεί προαπαιτούμενο του τρίτου Μνημονίου, αλλά γιατί συνιστά βασική προϋπόθεση για την έξοδο από την πολυετή ύφεση που καταστρέφει τον παραγωγικό ιστό και πλήττει τις υγιείς δυνάμεις του τόπου.

«Η οικονομία χρειάζεται ένα κύμα εμπιστοσύνης, το οποίο θα οδηγήσει και σε ένα κύμα επενδύσεων είτε με εγχώριους πόρους είτε με πόρους από το εξωτερικό», σημειώνουν χαρακτηριστικά. Την ίδια στιγμή, κρίσιμη θεωρούν την αποκατάσταση της ρευστότητας και την άρση των capital controls, ενώ εκτιμούν ότι η εμπέδωση της πολιτικής σταθερότητας είναι «κλειδί» στην πορεία ανάκαμψης. Επιπλέον, τάσσονται κατά της περαιτέρω αύξησης των φορολογικών συντελεστών, καθώς θα «τορπιλίσουν την ανταγωνιστικότητα των εταιρειών και θα πνίξουν κάθε προοπτική ανάπτυξης» και υπογραμμίζουν την ανάγκη δημιουργίας ενός σταθερού και απλού φορολογικού συστήματος. Η επιστροφή στην ανάπτυξη αποτελεί «εθνικό στοίχημα επιβίωσης και προόδου», το οποίο όπως λένε «είναι στο χέρι μας να κερδηθεί, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος».

Γιώργος Βογιατζάκης, Μαρινόπουλος
«Προσήλωση στον εκσυγχρονισμό της οικονομίας»

«Οι πρώτοι μήνες του νέου έτους αναμένεται να είναι εξαιρετικά κρίσιμοι σε ό,τι αφορά την επιδίωξη της χώρας να επιστρέψει σε δανεισμό της (και) από τις διεθνείς αγορές, καθώς και στην αποκατάσταση της ομαλούς λειτουργίας της εγχώριας αγοράς. Βασική προϋπόθεση για την επίτευξη των δύο στόχων είναι η προσήλωσή μας στον εκσυγχρονισμό της οικονομίας και στην εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, όχι μόνο ως προαπαιτούμενα του τρέχοντος προγράμματος, αλλά κυρίως ως δική μας πρωτοβουλία προκειμένου να σταθεροποιήσουμε την Οικονομία της χώρας. Οι κρισιμότερες εξ αυτών αφορούν στη σταθερότητα του φορολογικού και του ασφαλιστικού συστήματος, στην ανταγωνιστικότητα των αγορών και στην επίλυση του ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η ταχύτατη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων αυτών, σε συνδυασμό με την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, θα οδηγήσει σταδιακά και στην αποκατάσταση των συνθηκών ρευστότητας στην αγορά και στην πρόσβαση των επιχειρήσεων σε δανεισμό με ανταγωνιστικότερα επιτόκια. Αυτό αποτελεί τη βασικότερη προϋπόθεση ανάκτησης υγιούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος και επίτευξης σημαντικών μεγεθών ανάπτυξης».

Τάσος Ευαγγέλου Diageo
«Οχι σε περαιτέρω αύξηση των φορολογικών συντελεστών»


«Το 2015 όλοι -η χώρα, οι πολίτες και οι επιχειρήσεις- κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε σημαντικές προκλήσεις. Η χρονιά τελειώνει και όπως φαίνεται έχουμε τη δυνατότητα να γυρίσουμε σελίδα και να βλέπουμε το 2016 με συγκρατημένη αισιοδοξία κάτω από προϋποθέσεις. Η εμπέδωση ομαλής πολιτικής ζωής θα λειτουργήσει ευεργετικά και στην οικονομία... Απομένουν ακόμα αρκετά να υλοποιηθούν στο πλαίσιο και των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει, εντούτοις, αν αποσκοπούμε στην τόνωση της αγοράς, δεν πρέπει να προσανατολιζόμαστε σε περαιτέρω αύξηση των φορολογικών συντελεστών που, όπως έχει αποδειχθεί, τορπιλίζουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και πνίγουν κάθε προοπτική ανάπτυξης. Αντίθετα, έμφαση θα πρέπει να δοθεί στη δημιουργία σταθερού και απλού φορολογικού συστήματος, την σταδιακή αποκλιμάκωση της φορολογίας και βέβαια στην προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων με μέτρα βελτίωσης του επενδυτικού κλίματος και με αξιοποίηση της αργούσας δημόσιας περιουσίας. Η πρόοδος προς αυτή την κατεύθυνση θα αποδώσει θετικά αποτελέσματα στο σοβαρότερο κοινωνικό ζήτημα της εποχής μας, που είναι η υψηλότατη ανεργία και ιδιαίτερα στις πλέον παραγωγικές και καταρτισμένες γενιές Ελλήνων».

Κωνσταντίνος Ευριπίδης GENESIS Pharma
«Ριζικές μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία της αγοράς και του κράτους»


«Για να σταθεροποιηθεί η οικονομία μας πρέπει να εφαρμόσουμε πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά αυτά που ως κράτος συμφωνήσαμε με τους εταίρους, ώστε να ανακάμψουμε γρηγορότερα, και να πείσουμε τους εταίρους να κάνουν και εκείνοι τις αναγκαίες παραχωρήσεις. Όμως, πρέπει να διδαχθούμε και από τα λάθη του παρελθόντος. Όσο ρίχνουμε το βάρος κυρίως στη φορολογία και στα εισπρακτικά μέτρα, τόσο αυξάνεται η ύφεση και για τις επιχειρήσεις και για τα νοικοκυριά. Χρειάζονται ριζικές μεταρρυθμίσεις για την οικονομία και τη λειτουργία του κράτους, οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες ανάπτυξης και να λειτουργήσουν ως αντιστάθμισμα στην πολιτική λιτότητας. Είναι επίσης σημαντικό να προχωρήσουν άμεσα οι αποκρατικοποιήσεις ώστε και να γίνουν οι αναγκαίες επενδύσεις που θα βοηθήσουν στην αύξηση της απασχόλησης και να ενισχυθούν τα φορολογικά έσοδα του κράτους. Εάν όλοι συμφωνούμε πως οι επιχειρήσεις είναι ο πυλώνας στήριξης της εθνικής οικονομίας και ο Νο1 παράγοντας που μπορεί να νικήσει την ανεργία, πρέπει να διαμορφώσουμε ένα σταθερό, απλό πλαίσιο λειτουργίας και χρειαζόμαστε λύσεις στα προβλήματα που επηρεάζουν τη ρευστότητά τους. Χρειάζεται, τέλος, να δουλέψουμε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς κάθε κατεύθυνση. Το στοίχημα της ανάπτυξης είναι ένα εθνικό στοίχημα επιβίωσης και προόδου. Δεν είναι ούτε κομματικό, ούτε προσωπικό στοίχημα, ούτε στοίχημα των εταίρων. Οι αλλαγές πρέπει να είναι δικές μας. Υπάρχουν ακόμη συνθήκες ικανές να αντιστρέψουν την αρνητική πορεία και -για πολλοστή φορά- είναι στο χέρι μας να τις αξιοποιήσουμε».

Ανδρέας Αθανασόπουλος, Κωτσόβολος
«Ανάκτηση της εμπιστοσύνης για ένα νέο κύμα επενδύσεων από Ελληνες και ξένους»


«Η οικονομία χρειάζεται ένα κύμα εμπιστοσύνης το οποίο θα οδηγήσει και σε ένα κύμα επενδύσεων είτε με εγχώριους πόρους είτε με πόρους από το εξωτερικό. Οι επενδύσεις από το εξωτερικό έχουν ιδιαίτερο ειδικό βάρος διότι υποστηρίζουν το κύμα εμπιστοσύνης που έχει ανάγκη η χώρα μας. Η χώρα έχει στερέψει από επενδυτικό ενδιαφέρον εδώ και μία πενταετία σε σχέση με το τι συμβαίνει σε άλλες χώρες του κόσμου. Το κύμα των επενδύσεων θα πρέπει να αφορά σε πρώτη φάση υφιστάμενες επιχειρήσεις με όλους τους προαναφερόμενους συνδυασμούς που θα προσπαθήσουν να αυξήσουν την παραγωγή αξίας προς μετόχους, πελάτες και συνεργάτες. Θεσμικές παρεμβάσεις είτε σε κίνητρα επενδύσεων είτε σε φορολογικό τοπίο έχουν επίπτωση στο θέμα της ψυχολογίας, σε πρώτη φάση, που είναι πολύ ουσιαστικό. Οι επενδύσεις θα πρέπει να είναι οικονομικά βιώσιμες χωρίς δεκανίκια. Αυτό που πρέπει να κάνει το κράτος είναι να διώξει τα αντικίνητρα και όχι να ψάχνει για νέα κίνητρα που συνυπάρχουν με αντικίνητρα και άρα κάνουν το επενδυτικό τοπίο θολό και μη προβλέψιμο. Οι επενδυτές χρειάζονται σταθερό περιβάλλον και μη προβλεπόμενες εκπλήξεις για να τοποθετήσουν κεφάλαια με μακροπρόθεσμο ορίζοντα».

Γιάννης Χήτος Green Cola
«Κλειδί η αποκατάσταση της ρευστότητας»


«Η ελληνική οικονομία χρειάζεται πρώτα απ' όλα σταθερότητα, την οποία δυστυχώς έχει απολέσει. Δεν μπορεί να παραμένει απόλυτα ευάλωτη από την πολιτική συγκυρία. Χρειάζεται σταθερό φορολογικό πλαίσιο, σταθερότητα στο τραπεζικό σύστημα, τελικούς κανόνες για την λειτουργία της αγοράς. Το σταθερό πλαίσιο θα βοηθήσει τις επενδύσεις, εγχώριες και ξένες και θα οδηγήσει με μεγαλύτερη ασφάλεια στην ανάπτυξη. Για την τόνωση της οικονομίας χρειάζονται δυο βασικές προϋποθέσεις. Η πρώτη αφορά στην επανάκτηση της ηρεμίας στην αγορά. Και για να επιτευχθεί αυτό χρειαζόμαστε κανόνες που να είναι σταθεροί και την ίδια στιγμή να ευνοούν την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας καθώς και αποδοτική λειτουργία των ίδιων των επιχειρήσεων έτσι ώστε να αναστραφεί η κακή ψυχολογία. Η δεύτερη αφορά στην ρευστότητα και στην υπερφορολόγηση των εταιρειών.»

Πάνος Κατσής Μινέρβα Ελαιουργική
«Υιοθέτηση δίκαιου και σταθερού φορολογικού συστήματος»


«Το 2015 ήταν μια δύσκολη χρονιά για την οικονομία μας, ιδίως με τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων που επιβλήθηκαν από το καλοκαίρι, δυσχεραίνοντας ακόμα περαιτέρω τη λειτουργία μιας αγοράς υποτονικής, με σημαντικά προβλήματα. Η εξομάλυνση των συνθηκών λειτουργίας των επιχειρήσεων από το νέο έτος αναμένεται με μεγάλη προσμονή από την αγορά, ώστε να σηματοδοτήσει την απαιτούμενη σταθερότητα που θα προσδώσει προοπτική και ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία. Ουσιαστικές προϋποθέσεις παραμένουν η ανάπτυξη των οικονομικών θεσμών, η ανάδειξη της ανταγωνιστικότητας, η εξάλειψη της γραφειοκρατίας και βέβαια το σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα. Ένα σταθερό οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, το οποίο θα βασίζεται σε δράσεις και παρεμβάσεις φιλικές προς την ανάπτυξη, με μέτρα που θα οδηγήσουν στην ανασυγκρότηση της οικονομίας και εν τέλει στην κοινωνική ευημερία. Από την πλευρά τους οι επιχειρήσεις πρέπει να επιδεικνύουν γερά αντανακλαστικά και άψογες δυνατότητες προσαρμογής για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των καταναλωτών, διατηρώντας έτσι και τη θέση τους στον επιχειρηματικό χάρτη».

Δ. Μπεναρδούτ, ΣΙΔΜΑ
«Επανεκκίνηση έργων και άρση των capital controls»

«Η χώρα μας έχει τις δυνατότητες και τον δυναμισμό να επιτύχει ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης σε σύντομο σχετικά διάστημα, αρκεί να υπάρξει η σωστή κυβερνητική υποστήριξη προς τις επιχειρήσεις, με την προώθηση και ανάθεση των έργων υποδομής που έχουν αναγγελθεί από καιρό και βρίσκονται σε φάση αναμονής. Τέτοιες ενέργειες θα ενισχύσουν την προσπάθεια ανάκτησης κλίματος εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία, θα ενθαρρύνουν ξένους επενδυτές να έρθουν στη χώρα μας και σταδιακά θα την επαναφέρουν στις διεθνείς αγορές. Σε αυτό θα βοηθήσει επίσης η άρση των capital controls που αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην ομαλή λειτουργία μιας αγοράς δυτικού τύπου. Η βαριά βιομηχανία μας, ό,τι έχει απομείνει από αυτήν, θα πρέπει να προστατευθεί όσο γίνεται περισσότερο.»

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης: Στο 98% η απορρόφηση πόρων - Στο 130% οι εντάξεις έργων

Σύμφωνα με στοιχεία από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τηρούνται σε μεγάλο βαθμό τα …