Ανακάμπτει ο ιδιωτικός τομέας στην υπόλοιπη Ευρώπη

ellada-eurozoni-krisi-oikonomia-simaies

Μεγαλύτερη του αρχικώς εκτιμώμενου ήταν η ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα της ευρωζώνης τον Δεκέμβριο, με τις επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν εργαζόμενους με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων περίπου πέντε ετών, όπως αναλύει στο εμπεριστατωμένο άρθρο του το euro2day.gr.

Η αύξηση της δραστηριότητας, όμως, πραγματοποιήθηκε εν μέσω νέων μειώσεων στις τιμές, όπως έδειξε ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών του Markit, και τα στοιχεία ίσως οδηγήσουν σε νέες εκκλήσεις για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.

Μέχρι τώρα, η ΕΚΤ δεν έχει καταφέρει να αυξήσει τον πληθωρισμό, παρά το ότι αγοράζει ομόλογα ύψους 60 δισ. ευρώ μηνιαίως από τον περασμένο Μάρτιο.

Τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες έδειξαν ότι ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,2% τον Δεκέμβριο, χαμηλότερα των εκτιμήσεων. Σημειώνεται πως στόχος της ΕΚΤ είναι ο πληθωρισμός να πλησιάσει το 2%.

Όπως σχολιάζει ο επικεφαλής οικονομολόγος του Markit, Chris Williamson, υπάρχει ανησυχία πως η πολιτική της ΕΚΤ σε ότι αφορά την ποσοτική χαλάρωση δείχνει να είναι κάπως αναποτελεσματική.

Κατά τον ίδιο, η έρευνα του Markit παραπέμπει σε ήπια οικονομική ανάπτυξη το τελευταίο τρίμηνο του 2005. «Παρά τη βελτίωση, τα στοιχεία της έρευνας σηματοδοτούν μια ήπια αύξηση κατά 0,4% του ΑΕΠ το δ' τρίμηνο, που σημαίνει πως η ευρωζώνη αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,5% το 2015».

Ο δείκτης PMI του τομέα υπηρεσιών παρέμεινε αμετάβλητος στο 54,2 τον Δεκέμβριο, αν και η τελική μέτρηση ήταν υψηλότερη από το 53,9 της προκαταρκτικής εκτίμησης. Έτσι, ο τελικός σύνθετος PMI αυξήθηκε σε υψηλό τετραμήνου, στις 54,3 μονάδες, έναντι των 54,2 μονάδων του Νοεμβρίου και των 54 μονάδων της προκαταρκτικής εκτίμησης.

Ο σύνθετος δείκτης τιμών παραγωγής παρέμεινε αμετάβλητος στο 49,5 τον Δεκέμβριο, παραμένοντας για τρίτο συνεχόμενο μήνα κάτω από το όριο των 50 μονάδων. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις αύξησαν τις θέσεις εργασίας με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Μάιο του 2011, αναμένοντας βελτίωση των δραστηριοτήτων τους φέτος. Ο υποδείκτης απασχόλησης αυξήθηκε στο 52,8 τον Δεκέμβριο, από 52,2 τον προηγούμενο μήνα.

Ισχυρή ανάπτυξη για το γερμανικό ιδιωτικό τομέα

Στη Γερμανία, ο ιδιωτικός τομέας επεκτάθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 17 μηνών τον Δεκέμβριο, με την ανάπτυξη των νέων δραστηριοτήτων να δείχνει πως οι επιχειρήσεις ετοιμάζονται για ένα «δυνατό» ξεκίνημα το 2016.

Ο τελικός Σύνθετος Δείκτης PMI του Markit, που παρακολουθεί τη δραστηριότητα στον τομέα της μεταποίησης και των υπηρεσιών, αυξήθηκε τον Δεκέμβριο στο 55,5, από 55,2 τον Νοέμβριο.

Πρόκειται για τον 32ο συνεχόμενο μήνα που ο δείκτης παραμένει πάνω από το όριο των 50 μονάδων, ενώ η τελική μέτρηση ήταν υψηλότερη της προκαταρκτικής, που εκτιμούσε ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο 54,9.

Η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών άγγιξε υψηλό 17 μηνών, στις 56 μονάδες από 55,6 τον προηγούμενο μήνα.

Γαλλία: «Πάγωσε» ο τομέας των υπηρεσιών λόγω της τρομοκρατίας

Εν τω μεταξύ, η ανάκαμψη της δραστηριότητας του γαλλικού τομέα υπηρεσιών «πάγωσε» τον Δεκέμβριο, στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι τον προηγούμενο μήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Markit, ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών του τομέα υπηρεσιών υποχώρησε στο 49,8 τον Δεκέμβριο, από 51,0 τον Νοέμβριο, έναντι της προκαταρκτικής εκτίμησης για διαμόρφωση του δείκτη στο 50.

Η υποχώρηση αυτή, στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων, έβαλε τέλος στην επί δέκα συνεχείς μήνες διαμόρφωση του δείκτη πάνω από το όριο των 50 μονάδων, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Ο σύνθετος δείκτης PMI, που περιλαμβάνει τις υπηρεσίες και τη μεταποίηση, υποχώρησε στις 50,1 μονάδες τον Δεκέμβριο από 51,0 μονάδες τον Νοέμβριο και έναντι των 50,3 μονάδων που ήταν η αρχική εκτίμηση.

Σύμφωνα με τον senior economist του Markit, Jack Kennedy, υπάρχουν ενδείξεις ότι ένας αριθμός επιχειρήσεων συνέχισε να επηρεάζεται από ακυρώσεις μετά τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πιέσεις στην ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων.

Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκαν οι τομές των ξενοδοχείων και των εστιατορίων, αντισταθμίζοντας την ανάπτυξη που εμφάνισαν οι τομείς των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, των ταχυδρομείων και τηλεπικοινωνιών και των μεταφορών.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Survivor 2024: «Στην κόψη του ξυραφιού» οι σχέσεις Περπατάρη και Ταλαδιανού

«Για να το είπα, σαν βλάκας θα έκανε», σχολίασε ο Περπατάρης Σε οριακό επίπεδο έχει …