Ασφαλιστικό: Αρχές Φεβρουαρίου η ψήφισή του

κατρουγκαλος

Την αισιοδοξία του ότι το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό θα ψηφισθεί χωρίς δυσκολία, εξέφρασε σε συνάντησή του με τους δημοσιογράφους ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΟΣΑ.

«Δεν υπάρχει κατά τη γνώμη μου, περίπτωση να μην είναι συμπαγής η κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ελπίζουμε αντιθέτως να έχουμε και διεύρυνσή της», δήλωσε ο υπουργός.

Αναγνώρισε ωστόσο ότι δεν είναι δυνατή η πρόβλεψή του να ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία έως το τέλος Ιανουαρίου.

«Δεν προλαβαίνουμε για το τέλος του Γενάρη» εξήγησε, «γιατί θα πρέπει να γίνει μια συζήτηση, δεν μπορεί να μπει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ένα τόσο σοβαρό νομοσχέδιο όπως το ασφαλιστικό. Σκοπεύουμε να το καταθέσουμε μέσα στο Γενάρη, ώστε η ψηφοφορία να γίνει το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου», τόνισε.

Στο ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ εάν έχει ήδη κάποιες αντιδράσεις από τους θεσμούς για το νομοσχέδιο που έχει καταθέσει και εάν θα συζητηθεί σήμερα στο Eurogroup, ο υπουργός απάντησε:

«Στο Eurogroup δεν θα γίνει σήμερα συζήτηση για το ασφαλιστικό, γιατί δεν έχει γίνει ακόμα διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Μπορεί ενδεχομένως να γίνει μια γενική αναφορά. Δεν έχουμε μέχρι στιγμής επίσημη αντίδραση από τους θεσμούς, για τις πάνω από τις 170 σελίδες που τους στείλαμε. Είναι η πρώτη φορά, που αυτοί έχουν να μεταφράζουν και όχι εμείς, όπως γινόταν μέχρι τώρα, που ερχόντουσαν έτοιμα από τις Βρυξέλλες τα σχέδια για τη νομοθέτηση. Το ασφαλιστικό είναι μια εθνική μεταρρύθμιση, την έχουμε θέση υπόψη των θεσμών για να έχουμε μια συζήτηση μαζί τους. Ελπίζουμε ότι η διαπραγμάτευση θα είναι καλόπιστη, αλλά έχουμε εκ των προτέρων πει, ότι υπάρχουν και ορισμένα πράγματα που εμείς θεωρούμε ότι είναι έξω από το τραπέζι όπως είναι η μείωση των κύριων συντάξεων».

Σε άλλη παρατήρηση, ότι από διαρροές τεχνοκρατών στις Βρυξέλλες που έχουν δει το νομοσχέδιο, ακούγονται σχόλια για «πολυπλοκότητα» στην απονομή συντάξεων και ότι δεν διαφαίνεται η «επί μακρόν βιωσιμότητα», ο κ. Κατρούγκαλος αντέκρουσε λέγοντας ότι συμβαίνει το «ακριβώς αντίθετο». Εξήγησε:

«Στο παρελθόν ορισμένες ενοποιήσεις, αρκετές από τις οποίες είχαν ενθαρρύνει και οι δανειστές μας, ήταν εικονικές. Δηλαδή έμπαιναν τα ταμεία στο ΙΚΑ, αλλά κρατούσαν τους δικούς τους κανόνες υπολογισμού της σύνταξης. Έτσι σήμερα το ΙΚΑ δίνει τις συντάξεις με 930 διαφορετικούς τρόπους. Εμείς αντίθετα προτείνουμε έναν και μόνο τρόπο υπολογισμού για όλους. Δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, ελεύθερους επαγγελματίες και μισθωτούς, που σημαίνει μεγάλη απλοποίηση. Και ανάμεσα σε όλα τα άλλα καλά, έχουμε ισονομία, ισότητα και συντάξεις που θα βγαίνουν πολύ πιο γρήγορα».

Απορρίπτοντας κάθε έννοια «πολυπλοκότητας» ο υπουργός προσθέτει επίσης και τα εξής:

«Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι όλοι δίνουν για τη σύνταξή τους το 20% επί του πραγματικού τους εισοδήματος. Οι μισθωτοί στο μισθό τους, όλοι οι άλλοι στο πραγματικό τους εισόδημα.

Η σύνταξη βγαίνει με τρία απλά στοιχεία: το μέσο εισόδημα του καθενός, είτε μισθωτού είτε ελεύθερου επαγγελματία, τα χρόνια ασφάλισης και ένα συντελεστή αναπλήρωσης που θα είναι κοινός για όλους. Για πρώτη φορά λοιπόν ανάλογα με τις εισφορές που θα έχουμε δώσει και με τη δουλειά μας, θα έχουμε όλοι σύνταξη με τον ίδιο τρόπο.

Επιπλέον, για να βοηθήσουμε αυτούς που είναι πολύ καιρό έξω από την αγορά εργασίας, μακροχρόνια άνεργοι, ή με διακεκομμένο εργασιακό ιστορικό, προβλέπουμε και το νέο θεσμό της εθνικής σύνταξης. Θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία και όχι από τις εισφορές και θα δίνει σε όλους τους συνταξιούχους μια σύνταξη βάσης, που θα είναι τέτοια ώστε να προστατεύει από τη φτώχεια, γιατί υπολογίζεται ακριβώς όπως υπολογίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση τη φτώχεια στο 60% του διάμεσου εισοδήματος.

Επομένως η μεταρρύθμισή μας αποτελεί μια σημαντική τομή. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, θα έχουμε μια και μόνη ταχύτητα συνταξιούχων και μάλιστα με συνθήκες κοινωνικής δικαιοσύνης», κατέληξε ο υπουργός.

Σχετικά με τη μελλοντική συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε:

«Εμείς θεωρούμε ότι σε ιδανικές συνθήκες οι Ευρωπαίοι θα έπρεπε να αποφασίζουν για την Ευρώπη. Από εκεί και μετά δεν θέτουμε ζήτημα παραμονής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, θα το αποφασίσει το ίδιο».

Σε ένα τελευταίο ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ εάν εκπροσωπώντας μια αριστερή κυβέρνηση μετά την έγκριση του νομοσχεδίου του, θα μπορεί να κοιτάξει με ικανοποίηση στα μάτια τον ελληνικό λαό, ο υπουργός απάντησε :

«Απολύτως έτσι. Είναι μια αριστερή μεταρρύθμιση, γιατί βασίζεται σε δυο βασικές αρχές της Αριστεράς: την ισότητα – ίδιοι κανόνες για όλους- και την κοινωνική δικαιοσύνη -γιατί είμαστε μεροληπτικοί υπέρ των αδύναμων, όπως ήταν πάντα η Αριστερά. Άλλωστε οι προσαρμογές που κάνουμε, η αναγκαστική δημοσιονομική προσαρμογή, η μείωση δηλαδή του συνταξιοδοτικού κόστους γίνεται ακριβώς για να δώσουμε ελπίδα στις συντάξεις, για να κρατήσουμε ζωντανό το συνταξιοδοτικό σύστημα. Είμαι πράγματι περήφανος για αυτή τη μεταρρύθμιση» κατέληξε ο Γ. Κατρούγκαλος.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Πιστοποίηση εξ αποστάσεως του αριθμού κινητού τηλεφώνου στο ΕΜΕπ

Πιστοποίηση του αριθμού κινητού τηλεφώνου στο ΕΜΕπ με εξ αποστάσεως ταυτοποίηση: Την δυνατότητα εξ αποστάσεως …