60% η επιβάρυνση στα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών

forologiko-nomosxedio

Στο 50% με 60% του δηλωθέντος εισοδήματος θα κυμανθεί η συνολική επιβάρυνση της ασφαλιστικής και φορολογικής επιβάρυνσης των ελεύθερων επαγγελματιών, με την κυβέρνηση ακόμα να εξετάζει όλες τις επιλογές της.

Επιτροπή εμπειρογνωμόνων με τη συμμετοχή εκπροσώπων των φορέων και των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας θα εξετάσει από τη Δευτέρα με κατεπείγουσες διαδικασίες (γιατί έρχονται οι θεσμοί) τον εξορθολογισμό του συστήματος εισφορών προκειμένου να «ελαφρυνθούν» οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες με ετήσιο εισόδημα πάνω από 25.000 ευρώ.

Ωστόσο δεν φαίνονται σημεία σύγκλισης καθώς στην πρώτη σύσκεψη χθες παρουσία των κυρίων Αλεξιάδη και Κατρούγκαλου διαπιστώθηκαν «αγεφύρωτες» διαφορές μεταξύ της κυβερνητικής πρότασης και των αιτημάτων των κλάδων .
Ο υπουργός εργασίας παραδέχτηκε ότι σ’ αυτές τις κατηγορίες υπάρχει πρόσθετη επιβάρυνση για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ, δηλαδή από το 27% που ισχύει για όλους, η επιβάρυνση φθάνει στο 38%.

Δικαιολόγησε όμως το «χαράτσι» επισημαίνοντας το 80 με 85% των ελεύθερων επαγγελματιών που δηλώνουν εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ ωφελούνται.

Σύμφωνα ωστόσο με τα στοιχεία που παρουσιάζουν οι ενώσεις τους με βάση τις νέες εισφορές, η συνολική επιβάρυνση για τον ελεύθερο επαγγελματία ξεπερνά πάντα το 50% ενώ για τα πολύ χαμηλά εισοδήματα εξανεμίζεται σχεδόν όλο το κέρδος.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

IOBE: Σταθερός ο δείκτης οικονομικού κλίματος

Σε καμπή βρίσκεται η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ   Στα …