Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, κάθε χρόνο, αλλά μπορεί να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου γρίπης.
'Ομως και φέτος, έχουμε θανάτους και σοβαρά περιστατικά. Από τα τέλη Δεκεμβρίου 2015 μέχρι και την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου είχαν καταγραφεί, στην Ελλάδα, 35 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, τα οποία χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ έχουν καταγραφεί και πέντε θάνατοι λόγω επιβεβαιωμένης γρίπης.
Οι συμβουλές των γιατρών, είναι πολύ σημαντικές και σας συστήνουμε να τις εφαρμόσετε:
– Αποφεύγουμε την άμεση επαφή με ασθενείς.
– Πλένουμε τα χέρια μας συχνά.
– Χρειάζεται πλύσιμο των χεριών με σαπούνι τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, δεν παραλείπουμε τις πτυχές των δακτύλων, τις περιοχές κάτω από τα νύχια.
– Αποφεύγουμε να αγγίζουμε μάτια, μύτη και στόμα.
– Όταν φτερνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με χαρτομάντιλο. Αν δεν έχουμε, προτιμούμε να βήξουμε ή να φτερνιστούμε στο εσωτερικό του αγκώνα μας.
– Αερίζουμε τους κλειστούς χώρους.
Τι να κάνω αν έχω γρίπη
Εάν είμαστε άρρωστοι παραμένουμε στο σπίτι, μακριά από το χώρο εργασίας ή το σχολείο για να μη διασπείρουμε τον ιό. Περιορίζουμε τις επαφές μας.
Πότε πρέπει να πάω στον γιατρό;
Αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια εάν έχετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα:
– Υψηλός και παρατεινόμενος πυρετός
– Δύσπνοια
– Πόνος ή αίσθημα πίεσης στο στήθος
– Λιποθυμικά επεισόδια
– Σύγχυση
– Πολλοί ή παρατεινόμενοι εμετοί
Έχω γρίπη ή κοινό κρυολόγημα;
Τα συμπτώματα της γρίπης και του κοινού κρυολογήματος μοιάζουν. Υπάρχουν όμως σημαντικές διαφορές στη βαρύτητα των συμπτωμάτων που μπορούν να μας υποψιάσουν.