Αυτό είναι το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση στο Δημόσιο(VIDEO)(ΝΕΟ)

vernardakis

Νεότερη Ενημέρωση 17.36

Με διαφανείς και ανεξάρτητες διαδικασίες θα στελεχώνονται εφεξής οι επιτελικές θέσεις της Δημόσιας Διοίκησης στη συντριπτική πλειονότητά τους, όπως τόνισε αναφερόμενος στη σύσταση του Εθνικού Μητρώου Επιτελικών Στελεχών, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, εξηγώντας πως οι αλλαγές αυτές θα συνοδεύονται «με μια μεγάλη αλλαγή και επικαιροποίηση των οργανογραμμάτων όλων των υπουργείων και των εποπτευόμενων φορέων τους, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, τις Περιφέρειες και τους Δήμους», συμπλήρωσε ο αναπληρωτής υπουργός.

Όπως είπε ο υπουργός, στις διαδικασίες για τη στελέχωση των θέσεων που θα καλυφθούν από το Μητρώο, «είναι 40.000 – 45.000 οι δημόσιοι υπάλληλοι που εν δυνάμει μπορούν να συμμετάσχουν».

Στο Μητρώο θα μπορούν να ενταχθούν κατόπιν αίτησής τους:

– Τακτικοί πολιτικοί υπάλληλοι, μόνιμοι και υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (Ι.Δ.Α.Χ.) κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ του Δημοσίου, Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, Ανεξαρτήτων Αρχών, εφόσον πληρούν τουλάχιστον μία από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Είναι κάτοχοι αναγνωρισμένου διδακτορικού διπλώματος

β) Είναι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης

γ) Είναι κάτοχοι αναγνωρισμένου μεταπτυχιακού  τίτλου σπουδών τουλάχιστον ετήσιας φοίτησης

δ) Έχουν διατελέσει προϊστάμενοι Γενικής Διεύθυνσης επί 3 τουλάχιστον έτη ή προϊστάμενοι Διεύθυνσης επί δέκα (10) τουλάχιστον έτη

– Μέλη ΔΕΠ Πανεπιστημίων και ΕΠ ΤΕΙ,

– Το επιστημονικό προσωπικό των συνταγματικά κατοχυρωμένων Ανεξάρτητων Αρχών, με πενταετή τουλάχιστον προϋπηρεσία σε αυτές.

Ακόμη, συζητείται η δυνατότητα ένταξης στο Μητρώο αποφοίτων της Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου.

Στελέχη προερχόμενα από τον ιδιωτικό τομέα θα μπορούν να στελεχώνουν θέσεις μόνο σε περίπτωση που νωρίτερα δεν καλυφθούν οι θέσεις από δημοσίους υπαλλήλους.

Αξιολόγηση

«Πρώτη φορά εισάγεται ένα σύστημα συγκεκριμένο και διαφανές», τόνισε ο κ. Βερναρδάκης αναφερόμενος στο σκέλος του νομοσχεδίου που αφορά την αξιολόγηση. Στόχος των διατάξεων είναι η βελτίωση του παρεχόμενου έργου της δημόσιας διοίκησης, ενώ το νέο σύστημα που εισάγει την αμφίδρομη αξιολόγηση (δηλαδή αξιολόγηση των υφιστάμενων από τον προϊστάμενο και του προϊσταμένου από τους υφισταμένους του) δεν διαθέτει τιμωρητικά χαρακτηριστικά.

Ακόμη, η πρόβλεψη για την ολομέλεια της διεύθυνσης των υπαλλήλων στο πλαίσιο της αξιολόγησης, διασφαλίζει σχέσεις συλλογικότητας.

Επιλογή προϊσταμένων

Για την επιλογή προϊσταμένων καθιερώνονται τέσσερα συστήματα μοριοδότησης:

α) τυπικά προσόντα και προσόντα επαγγελματικής κατάρτισης,

β) εμπειρία και άσκηση καθηκόντων ευθύνης,

γ) αξιολόγηση, και

δ) δομημένη συνέντευξη.

Σκοπός της συνέντευξης είναι να διαμορφωθεί γνώμη για την προσωπικότητα, την ικανότητα και την καταλληλότητα του υποψηφίου. Θα γίνεται από ανεξάρτητη επιτροπή όπου τον πρώτο λόγο θα έχει το ΑΣΕΠ και θα τηρούνται πρακτικά.

Επίσης, επανέρχεται η μοριοδότηση πιστοποιημένης εκπαίδευσης από το ΕΚΔΔΑ και προβλέπονται κίνητρα για περαιτέρω επιμόρφωση, με τη μοριοδότησή της.

Επίσης, με το νομοσχέδιο για πρώτη φορά στην ελληνική Δημόσια Διοίκηση προβλέπεται η μοριοδότηση προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα, σε ανάλογες θέσεις ευθύνης.

Νεότερη Ενημέρωση 15.23
"Για πρώτη φορά γίνεται σύστημα αξιολόγησης δομικά δεμένο με το οργανόγραμμα της διοίκησης. Διοίκηση μέσω στόχων, περιγράμματα εργασίας, αξιολόγηση δομών και παραγόμενου έργου. Δεν είναι τιμωρητική και ούτε συνδέεται με απολύσεις και διαθεσιμότητες."
Αυτό μεταξύ άλλων δήλωσε στην απρουσίαση της αξιολόγησης στο Δημόσιο, ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Αρχική Ενημέρωση 11.52

Σήμερα παρουσιάζεται από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορο Βερναρδάκη, η τελική μορφή του νομοσχεδίου για την αξιολόγηση στο Δημόσιο, το οποίο περιλαμβάνει:

-Σύσταση Εθνικού ηλεκτρονικού Μητρώου (θα τηρείται στο ΑΣΕΠ) για την κάλυψη διοικητικών θέσεων αυξημένης ευθύνης στο Δημόσιο.

-Εισάγει διατάξεις για τον νέο τρόπο επιλογής Γενικών Γραμματέων, αναπληρωτών Γενικών Γραμματέων και Ειδικών Γραμματέων στα Υπουργεία.

-Καθορίζεται το νέο σύστημα  αξιολόγησης του προσωπικού στο δημόσιο στη βάση σημαντικών παραμέτρων όπως τα τυπικά και ουσιαστικά  προσόντα του κάθε υπαλλήλου, οι εκθέσεις αξιολόγησης των προϊσταμένων του, ενώ στην τελική του αξιολόγηση  θα προσμετράται, για πρώτη φορά, η βαθμολόγησή του από υφισταμένους του αλλά και τυχόν παρατηρήσεις πολιτών για το έργο που επιτελείται στην υπηρεσία όπου υπηρετεί.

-Εισάγονται διαδικασίες που καθιερώνουν νέο τρόπο επιλογής των προϊσταμένων στο δημόσιο (τμηματάρχες, διευθυντές, γενικοί διευθυντές).

Οι τελυταίες πληροφορίες θέλουν τελικοά οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων, να επιλέγονται τελικά και με πολιτικά κριτήρια, λόγω αντιδράσεων εσωτερικό της κυβέρνησης, ενώ θα μπορούν να εντάσσονται στη Δημόσια Διοίκηση και να τους αναγνωρίζετα πλήρως η προϋπηρεσία και η εμπειρία τους, στελέχη του ιδιωτικού τομέα.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Συντάξεις χηρείας από το 2025. Το ποσό μετά την αύξηση

Συντάξεις χηρείας από το 2025. Το ποσό μετά την αύξηση. Από την 1/1/2025 μέσω της …