ΓΠΒ: Κινδυνεύουν οι συντάξεις, χωρίς λύση στο ασφαλιστικό

anasfalisti-ergasia

Σημασία έχει τώρα η εφαρμογή του Μνημονίου με όσες βελτιώσεις είναι ακόμα δυνατές, καθώς αν αποτύχει, τότε η επιστροφή στη ανάπτυξη διακυβεύεται, υποστηρίζει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής (ΓΠΒ) στην τριμηνιαία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία. Την ίδια ώρα προειδοποιεί ότι αν δεν ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις για το ασφαλιστικό, τότε θα υπάρχουν ανεπιθύμητα αποτελέσματα, όπως η μη καταβολή συντάξεων.

Συνολικά, η πολιτική προσαρμογή θα αποτύχει αν η χώρα δεν επιστρέψει σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης εκτιμά το ΓΠΒ, ενώ προβλέπει πώς η συμφωνία με τους θεσμούς για τον πρώτο έλεγχο του προγράμματος θα έχει κλείσει μέχρι τον Μάρτιο-Απρίλιο 2016, για να αρχίσουν να εφαρμόζονται οι δύσκολες μεταρρυθμίσεις. Κατά το Γραφείο, το εύρος των δημοσιονομικών προσαρμογών και των μεταρρυθμίσεων που ακόμα απαιτούνται αλλάζουν το πρότυπο οικονομίας και κράτους στη χώρα καθώς τροποποιούν τα δεδομένα σε σειρά ολόκληρη περιοχών πολιτικής.

«Χωρίς μεταρρυθμίσεις που δημιουργούν ένα ευνοϊκό κλίμα για την υγιή επιχειρηματικότητα και δεν συσκοτίζονται από αμφίσημες δηλώσεις και αντιφατικές πρακτικές, η χώρα θα εγκλωβιστεί σε συσταλτικά μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής, που θα εντείνουν την ύφεση και θα καταλήξουμε σε ένα σπιράλ προς τα κάτω» προειδοποιεί το ΓΠΒ σε άλλο σημείο της έκθεσής του.

Παράλληλα, καλεί και την αντιπολίτευση να στηρίξει την προσπάθεια της κυβέρνησης. «Θα δούμε αν και η νέα προσπάθεια θα πετύχει. Αλλά ακόμα και τώρα μπορούμε να πούμε ότι επρόκειτο για ένα θαρραλέο αναπροσανατολισμό πολιτικής που πιστώνεται πρωτίστως στον πρωθυπουργό. Το τελικό αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί όμως και από τη στάση της αντιπολίτευσης. Οι κίνδυνοι είναι πολιτικοί».

Επίσης, κριτική ασκεί και για το πρώτο εξάμηνο του 2015. «Γεγονός είναι ότι το πρώτο εξάμηνο του 2015 θα καταγραφεί στην ιστορία ως μια διαδικασία πολιτικής προσαρμογής που, παρ’ όλο που βελτίωσε ορισμένους στόχους (πχ στα πρωτογενή πλεονάσματα), κόστισε στη χώρα και περιέπλεξε τα προβλήματα».

Ειδική αναφορά γίνεται και για το ασφαλιστικό. «Αν δεν αναληφθεί αποφασιστική δράση και δεν γίνουν οι αναγκαίες επιλογές, η ίδια η πορεία της οικονομίας θα εκβιάσει λύσεις που είναι ανεπιθύμητες. Αρκεί να σκεφθούμε τι θα συμβεί στις συντάξεις αν δεν γίνει βιώσιμο το ασφαλιστικό στα αμέσως επόμενα χρόνια» αναφέρει το Γραφείο και υπενθυμίζει τις πρόσφατες κυβερνητικές προειδοποιήσεις ότι αν δεν αλλάξει το σύστημα δεν θα μπορούν να καταβληθούν συντάξεις τα επόμενα χρόνια.

Oπως εκτιμούν οι οικονομολόγοι του Γραφείου, οι προτάσεις της κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συνιστούν ένα πολιτικά επώδυνο (για την ίδια και την αντιπολίτευση) βήμα διόρθωσης του συστήματος. Κρίνουν αρχικά θετικά τις προτάσεις της κυβέρνησης, αλλά ταυτόχρονα το ΓΠΒ διακρίνει «συζητήσιμες επιλογές και πιθανές αρνητικές παρενέργειες και, κυρίως, τις αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία ορισμένων επιλογών, ούτε ότι ορισμένες ρυθμίσεις εκπέμπουν λάθος μηνύματα (π.χ. η «προσωπική διαφορά»)».

Βέβαια, σε ένα πολύπλοκο σύστημα, κάθε παρέμβαση σε οποιοδήποτε σημείο μπορεί να έχει και δυσμενείς επιπτώσεις σε άλλες παραμέτρους, αναφέρει το ΓΠΒ, δίνοντας ως παράδειγμα τις σημερινές συντάξεις που επιτρέπουν τη στήριξη των νέων ανέργων στο πλαίσιο της οικογενειακής αλληλεγγύης.

Πάντως, το ΓΠΒ υποστηρίζει πώς «οι επαναλαμβανόμενες διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υπουργού για «διασφάλιση των σημερινών συντάξεων» δύσκολα υποκρύπτουν τις απώλειες των σημερινών απασχολούμενων και επόμενων γενεών συνταξιούχων. Εκτός τούτου είναι αμφίβολο αν μπορούν να τηρηθούν μετά από 2-3 χρόνια!».

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις του 2025 για αύξηση εισοδημάτων, κοινωνική πολιτική και αντιμετώπιση δημογραφικού

Κονδύλια σχεδόν 3 δισ. στον νέο προϋπολογισμό για να χρηματοδοτηθούν οι παρεμβάσεις - Αναλυτικά τα …