Στο περιοδικό Le point δημοσιεύεται άρθρο το οποίο στον τίτλο του συγκρίνει τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με την Θάτσερ. Το δημοσίευμα αναφέρεται στην αλλαγή πλεύσης του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος παρά την αριστερή ιδεολογία του και τις δηλώσεις του περί κατάργησης της λιτότητας και του μνημονίου, κατέληξε να υιοθετήσει την ίδια πολιτική με τους συντηρητικούς προκατόχους του.
Βρέθηκε αντιμέτωπος με την πραγματικότητα
Σύμφωνα με το Le point, η αριστερή κυβέρνηση που αν και άπειρη επέδειξε υπεροψία τον προηγούμενο χρόνο, εφαρμόζει υπό την πίεση της τρόικας μια πολιτική αντίθετη προς τις προεκλογικές δηλώσεις της. Ένας ιδεαλιστής του οποίου, η άσκηση εξουσίας εξαντλήθηκε στην άρνηση; Ένας αριστερός που τείνει στην σοσιαλδημοκρατία όταν ήρθε αντιμέτωπος με την πραγματικότητα; Ένας κυνικός καριερίστας;
Ο Αλέξης Τσίπρας, έχοντας έντονη αριστερή πολιτική δράση από τα μαθητικά του χρόνια μπόρεσε να επιβιώσει και να επιτύχει την εκλογή του πριν ένα χρόνο, παρά την επιβολή σκληρών μέτρων λιτότητας, η οποία αντιτίθεται στις προεκλογικές του υποσχέσεις.
Επίσης, πέτυχε την επανεκλογή του, πείθοντας τον ελληνικό λαό ότι η Ελλάδα δεν είχε άλλη επιλογή από την εφαρμογή αυτής της σκληρής πολιτικής, καθώς σε αντίθετη περίπτωση η κυβέρνηση δεν θα ήταν σε θέση να καταβάλει την πληρωμή μισθών και συντάξεων.
Σύμφωνα με τον υπουργό πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά, "Δεν έχει αλλάξει. Παραμένει σοσιαλιστής καθώς προσπαθεί να στηρίξει τις τάξεις χαμηλών εισοδημάτων".
Ωστόσο ο πολιτικός αναλυτής Γιώργος Σεφερτζής αναφέρει: "Ο Αλέξης Τσίπρας όπως και η αριστερά που εκπροσωπεί διακατέχονται από τον τυχοδιωκτισμό αυτών που ποτέ δεν είχαν τραυματικές εμπειρίες, όπως ο εμφύλιος πόλεμος, ή η δικτατορία. Αυτό δεν τον εμποδίζει να προσφύγει στις πελατειακές σχέσεις και στον νεποτισμό, πράγματα για τα οποία κατηγορούσε τους προκατόχους του." Η αυθάδεια της κυβέρνησης του, κόστισε στον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος χαρακτηρίστηκε από το Χάρβαρντ ως ο χειρότερος διαπραγματευτής της χρονιάς.
Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι παρέλαβε μια χώρα σε χρεοκοπία και ανέλαβε ένα δύσκολο έργο, που κανείς δεν ήταν πρόθυμος να επωμιστεί, εφαρμόζοντας μια πολιτική λιτότητας για την εξυγίανση της οικονομίας που βλάπτει ιδιαίτερα την δημοφιλία του.
Λαϊκή δυσαρέσκεια
Στο πλαίσιο γενικών απεργιών ήδη από το Νοέμβρη, οι οποίες στηρίζονται από τον ίδιο το ΣΥΡΙΖΑ, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 85% των ερωτηθέντων δηλώνουν δυσαρεστημένοι από την πολιτική της κυβέρνησης. Η δυσαρέσκεια αυτή επιβαρύνει την θέση του Τσίπρα καθώς πρέπει να διαπραγματευτεί την αύξηση των κοινωνικών συνεισφορών και την μείωση των συντάξεων."Η κυβέρνηση διαθέτει την πλειοψηφία μόλις δύο θέσεων στη Βουλή. Οι διαπραγματεύσεις αυτές μπορούν να αποτελέσουν αιτία καινούριας ρήξης στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.", αναφέρει ο Σεφερτζής.
Από την άλλη πλευρά η άνοδος του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για την παραμονή του Τσίπρα στην εξουσία. Στην προσπάθεια τους να βρουν έναν πολιτικό που θα τους έβγαζε από την κρίση, οι Έλληνες θα μπορούσαν να σαγηνευτούν από τον Μητσοτάκη, ο οποίος σκοπεύει να αφήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό "να καθαρίσει τους στάβλους του Αυγεία".