Η Εκκλησία της Ελλάδος λοιπόν, δυσκολεύεται σε πολλές μονές της, όπως η Μονή Πετράκη και η Μονή Πεντέλης να αντιμετωπίσει τα οξύτατα προβλήματα και έχει ξεκινήσει η στάση πληρωμών, μιας και οι μισθοί των υπαλλήλων καταβάλλονται με έναντι, ζητούν διακανονισμό με την εφορία για τον ΕΝΦΙΑ και πωλούν ακίνητα για να αντιμετωπίσουν τα λειτουργικά τους έξοδα.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Καθημερινής, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να κινδυνεύουν προγράμματα της Εκκλησίας όπως τα συσσίτια για τους απόρους, κάτι που θα προκαλέσει ντόμινο κοινωνικών εξελίξεων. Η Μονή Πετράκη ζήτησε πρόσφατα να υπαχθεί στο καθεστώς των 100 δόσεων για την καταβολή των φορολογικών της υποχρεώσεων ενώ δυσκολεύεται στην καταβολή των μισθών. Σε ανάλογη κατάσταση βρίσκεται η Μονή Πεντέλης, η οποία πρόσφατα πούλησε ακίνητό της ως προσωρινή λύση για να αντιμετωπίσει τα λειτουργικά έξοδα.
Η μονή είναι και αυτή θύμα αντιδράσεων καθώς σχέδιο για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε έκταση 25.000 στρεμάτων στην Πεντέλη δεν προχώρησε. Παραμένουν ανοιχτά τα προβλήματα της Εκκλησίας με τα ακίνητα-φιλέτα.
Συνολικά 123 ακίνητα σε Αθήνα, Βουλιαγμένη, Πειραιά και Θεσσαλονίκη παραμένουν δεσμευμένα, καθώς έχουν απαλλοτριωθεί αλλά η Εκκλησία δεν έχει αποζημιωθεί και δεν μπορεί να τα αξιοποιήσει.
Οι δύο βασικές πηγές εσόδων της Εκκλησίας έχουν στερέψει: οι τιμές των ενοικίων πέφτουν από 30-70% ανάλογα με την περιοχή, δύσκολα βρίσκονται αγοραστές, ενώ η τιμή της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος κινείται στα 25 λεπτά του ευρώ, τη στιγμή που η Εκκλησία έχει συμμετάσχει στις δυο ΑΜΚ της τράπεζας το 2005 και το 2010.
«Τα σημερινά έσοδα της Εκκλησίας έχουν πέσει κατά 75% σε σχέση με το 2008. Τότε ο ετήσιος προϋπολογισμός ήταν 23 εκατ. ευρώ, τώρα είναι γύρω στα 6 εκατ. ευρώ» λέει ο διευθυντής των Οικονομικών Υπηρεσιών της Εκκλησίας επίσκοπος Σαλώνων Αντώνιος.