Την τροποποίηση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης ώστε σε περίπτωση που ο υπόχρεος σε ∆ήλωση της Φορολογίας Εισοδήματος (πατέρας) δεν πληροί τις εκ του νόμου προϋποθέσεις για τη χορήγηση και καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων, να ελέγχεται εάν πληρούνται αυτές στο πρόσωπο του έτερου γονέα (μητέρα), ζητά ο Συνήγορος του Πολίτη, σε έγγραφο που απηύθυνε προς τον ΟΓΑ και το υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Αφορμή ήταν οι πολλαπλές αναφορές, σχετικά με το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων και το ειδικό επίδομα σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες που απονέμει ο ΟΓΑ, για "δυσλειτουργίες ", τις δέχεται και διερευνά ο Συνήγορος του Πολίτη.
Μεταξύ άλλων επισημαίνει στην επιστολή του ότι:
"Οι σύγχρονες νομοθεσίες αποσυνδέουν τις οικογενειακές παροχές από τους γονείς για να μην παρεισδύουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με τον τύπο της οικογένειας (παραδοσιακή πυρηνική, μονογονεϊκή, ανασυγκροτημένη κ.α.) και τα επιδόματα τείνουν να εστιάζονται στο ίδιο το παιδί. Ειδικά για το δικαιούχο της παροχής η επίμαχη διάταξη επιλέγει τον όρο « οικογένειες που δικαιούνται».
Το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων θα καταβάλλεται στοχευμένα στα παιδιά....». Για την περίπτωση της αποστέρησης της παροχής λόγω της διαδικασίας όπως αυτή ορίζεται στην σχετική Υπουργική Απόφαση, η Αρχή επισήμανε ότι εντοπίζεται ανισότητα μεταχείρισης της μητέρας αλλά και του παιδιού ανάλογα με το είδος της οικογένειας και ότι η ΥΑ έχει εξουσιοδότηση από το νόμο να καθορίσει τη διαδικασία προς εκπλήρωση του σκοπού του νομοθέτη και όχι προς δημιουργία μη νόμιμων εμποδίων.
Αναλυτικά η επιστολή-Εισηγητική Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη ΕΔΩ