Που πήγαν οι εργαζόμενοι; Εξαφανίστηκαν σε μία 6ετία

ergasia.-.

Μεταξύ 2010 και 2015, φάνηκε η γύμνια στην εργασία με τους εργαζόμενους να αποτελούν κυριολεκτικά στην Ελλάδα, είδος υπό εξαφάνιση.
-Εγιναν καθεστώς οι επιχειρησιακές και οι ατομικές συμβάσεις εργασίας και «εξαφανίστηκαν» οι κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές που κυριαρχούσαν έως και το 2012 και είχαν ως ελάχιστη βάση εκκίνησης για τις μισθολογικές αυξήσεις την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (η οποία έπαψε, διά νόμου, να ρυθμίζει τα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων).
- Αυξήθηκαν οι καθυστερήσεις πληρωμών μισθών από τις επιχειρήσεις ελλείψει... ρευστότητας αλλά και οι ανασφάλιστα απασχολούμενοι. Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι της ΕΥΠΕΑ του ΙΚΑ έδειξαν ποσοστό ανασφάλιστων έως 23% το Σεπτέμβριο του ‘14 παρά την απότομη μείωση που είχε καταγραφεί τον ίδιο μήνα του ‘13 (όταν εφαρμόστηκε το πρόστιμο των 10.550 ευρώ στον εργοδότη για κάθε αδήλωτο ο οποίος εντοπίζεται).
- Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ακόμη και στο πρώτο πεντάμηνο του 2015 (μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης) έχουν υπογραφεί 112 επιχειρησιακές συμβάσεις, 3 κλαδικές και 2 ομοιοεπαγγελματικές, ενώ οι περισσότερες επιχειρησιακές συμβάσεις εφαρμόζουν τα νομοθετημένα από το 2012 μειωμένα κατά 22% - 32% (για τους νέους ηλικίας έως 25 ετών) κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων χωρίς την καταβολή επιδομάτων (ακόμη και του γάμου, 10% ) τα οποία δεν υποχρεούνται να καταβάλουν οι επιχειρήσεις που δεν είναι μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων.

-Ο αριθμός των εργαζομένων ανδρών με καθεστώς μερικής απασχόλησης και οι εργαζόμενοι (άνδρες και γυναίκες) με μειωμένα ωράρια διπλασιάστηκε και έφτασαν τους 446.159 από 269.873 (+65,32%).
-Συνολικά οι εργαζόμενοι -ασφαλιζόμενοι στο ΙΚΑ με πλήρη απασχόληση και πλήρη μισθό, μειώθηκαν κατά 7,84% (κατά 6,89% οι άνδρες και κατά 9% οι γυναίκες) ενώ αυξήθηκαν κατά 65,32% οι εργαζόμενοι με μερική απασχόληση (κατά 100,68% οι άνδρες και κατά 45,11% οι γυναίκες).
-Πίσω από τη μεγάλη αύξηση των μεγεθών της μερικής απασχόλησης (που αποτυπώνεται και στις μετατροπές συμβάσεων από πλήρους απασχόλησης σε ευέλικτης εργασίας) «κρύβεται», η πρακτική της ασφάλισης εργαζομένων για λιγότερες ώρες μολονότι, στην πράξη, εργάζονται περισσότερο.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης: Στο 98% η απορρόφηση πόρων - Στο 130% οι εντάξεις έργων

Σύμφωνα με στοιχεία από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τηρούνται σε μεγάλο βαθμό τα …