Την υποχρέωση που έχουν οι υπάλληλοι να τηρούν το ωράριο εργασίας και να κάνουν χρήση της κάρτας τους, τονίζει σε εγκύκλιο που εξέδωσε η διοίκηση του ΕΟΤ.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο πρέπει να ακολουθούνται:
"1.ΤΗΡΗΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ - ΣΗΜΑΝΣΗ ΚΑΡΤΑΣ
-Όλοι οι υπάλληλοι του Ε.Ο.Τ. θα πρέπει να προσέρχονται στην Υπηρεσία και να αποχωρούν την καθοριζόμενη ώρα, ανάλογα με το ωράριο που έχουν επιλέξει (7:00-15:00, 7:30-15:30, 8:00-16:00, 8:30-16:30, 9:00-17:00), σημαίνοντας υποχρεωτικά τις κάρτες τους κατά την είσοδο και την έξοδό τους.Η σήμανση της κάρτας τους τόσο κατά την έξοδο, όσο και κατά την επιστροφή στην Υπηρεσία για οποιαδήποτε λόγο (άδεια για προσωπικούς ή υπηρεσιακούς λόγους, στάση εργασίας κλπ.) είναι υποχρεωτική.
-Σε περίπτωση που κάποιος υπάλληλος απολέσει ή ξεχάσει την κάρτα σήμανσης θα πρέπει να προσέλθει στη Διεύθυνση Διοικητικού για να το δηλώσει και να υπογράψει σε ειδικό βιβλίο που τηρείται στη Γραμματεία της Διεύθυνσης την είσοδο και την έξοδό του από την Υπηρεσία.
-Ο τρόπος υπολογισμού των υπερωριών και των περικοπών αντίστοιχα γίνεται με βάση την εκτύπωση της μηνιαίας καταγραφής σημάνσεων που αποστέλλεται στις Δ/νσεις μηνιαίως μετά από την επεξεργασία των δεδομένων απουσιών και αδειών από το Τμήμα Μηχανοργάνωσης. Υπερωρία ή περικοπή σημειώνεται ανάλογα με τον ημερήσιο και όχι μηνιαίο συμψηφισμό.
-Οι Προϊστάμενοι των οργανικών μονάδων του Ε.Ο.Τ. υποχρεούνται να ελέγχουν καθημερινώς την ορθή τήρηση του ωραρίου, αλλά και την παρουσία των υπαλλήλων, την παροχή εργασίας και να αναφέρουν εγκαίρως οποιαδήποτε παρέκκλιση στη Διεύθυνση Διοικητικού.
-Η μη τήρηση του ωραρίου συνεπάγεται την αντίστοιχη περικοπή αποδοχών (άρθρο 43 του ν. 3528/2007), ενώ η μη τήρηση του ωραρίου από τον υπάλληλο, συνιστά ιδιαίτερο πειθαρχικό παράπτωμα (άρθρο 107 παρ. 1 ν. 3528/2007, όπως ισχύει).
2. ΑΠΟΥΣΙΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ
-Απουσία από την Υπηρεσία εντός του ωραρίου εργασίας για ατομική υπόθεση είναι επιτρεπτή, μόνο μετά από έγγραφη άδεια, υπογεγραμμένη από τον Προϊστάμενο του Τμήματος και της Διεύθυνσης όπου υπηρετεί ο υπάλληλος, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τη 1% ώρα την εβδομάδα. -Επισημαίνεται τόσο στους Προϊσταμένους των οργανικών μονάδων, όσο και στους υπαλλήλους, ότι οι άδειες ολιγόωρης απουσίας θα πρέπει να καλύπτουν το ακριβές διάστημα απουσίας και αφορούν μόνο στο ωράριο που έχει επιλέξει ο υπάλληλος και σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν χρονικό διάστημα πέραν της λήξης του ωραρίου.
-Η ως άνω άδεια απουσίας, γίνεται για να διευκολύνει τους υπαλλήλους, και δεν πρέπει να γίνεται χρήση αυτής για συστηματική απουσία από την εργασία ή για καθυστερημένη προσέλευση ή πρόωρη αποχώρηση, ιδίως πριν ή μετά από αργίες και δέον χορηγείται συνολικά μία φορά εβδομαδιαίως.
3. ΑΠΟΥΣΙΑ ΓΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ
-Οι άδειες για υπηρεσιακούς λόγους (μικρής χρονικής διάρκειας εντός της ημέρας και ημερήσιες) θα πρέπει να χορηγούνται, κατόπιν αξιολόγησης των υπηρεσιακών αναγκών και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει στα σχετικά σημειώματα (άδειας εξόδου για υπηρεσιακή υπόθεση και υπηρεσιακής άδειας) να αναγράφεται επακριβώς ο τόπος εκτέλεσης της υπηρεσίας, καθώς και η σχετική αιτιολογία/αντικείμενο.
-Σε περίπτωση που στα εν λόγω σημειώματα δεν αναγράφονται οι προαναφερόμενες πληροφορίες, οι σχετικές άδειες δεν θα χορηγούνται και τα σημειώματα αδείας θα επιστρέφονται στην οργανική μονάδα του Οργανισμού που τα υπέβαλε.
4.ΑΔΕΙΕΣ
-Οι υπάλληλοι θα πρέπει να μεριμνούν για την έγκαιρη υποβολή αίτησης για χορήγηση κάθε είδους αδείας (κανονικής, γονικής, άδειας εξετάσεων κλπ.), να ειδοποιούν άμεσα την Υπηρεσία στις περιπτώσεις έκτακτης και απρόβλεπτης απουσίας τους και μετά την επιστροφή τους στην Υπηρεσία να υποβάλλουν χωρίς υπαίτια καθυστέρηση τα δικαιολογητικά απουσία τους.
-Η συμπλήρωση αιτήσεων κανονικής αδείας στα δελτία καθώς και οι πάσης φύσεως αλλαγές γίνονται αποκλειστικά από τον αρμόδιο υπάλληλο της Δ/νσης Διοικητικού.
-Οι διορθώσεις φέρουν την μονογραφή του υπαλλήλου αδειών, ενώ αναγράφεται και η ημερομηνία πραγματοποίησής τους.
-Σε περίπτωση χορήγησης άδειας άνω των δύο (2) συνεχόμενων ημερών θα πρέπει απαραιτήτως να συμπληρώνεται η καρτέλα Κανονικής Αδείας.
Α. ΑΝΑΡΡΩΤΙΚΕΣΑΔΕΙΕΣ
-Σε ότι αφορά στη χορήγηση αναρρωτικών αδειών, ο υπάλληλος που κωλύεται να προσέλθει στην εργασία του λόγω ασθενείας, ενημερώνει προφορικά τη Γραμματεία της Δ/νσης στην οποία υπηρετεί για την αδυναμία την ίδια ημέρα και υποβάλλει σχετική αίτηση για τη χορήγηση αναρρωτικής αδείας προς τη Δ/νση Διοικητικού, μέσω Γενικού Πρωτοκόλλου του Ε.Ο.Τ, εντός 7 ημερών από την απουσία του.
-Σε περιπτώσεις αδικαιολόγητης καθυστέρησης που δεν οφείλεται σε λόγους ανωτέρας βίας, γίνεται ανάλογη περικοπή της αναρρωτικής άδειας, με ευθύνη του οργάνου που είναι αρμόδιο για την έκδοση της απόφασης χορήγησής της.
Β. ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ
-Σε ότι αφορά στην άδεια που δικαιούνται οι υπάλληλοι που είναι γονείς κατ' εφαρμογή του άρθρου 53 παρ. 6 του Υπαλληλικού Κώδικα (γονική), προκειμένου να επισκεφθούν το δημόσιο ή ιδιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των παιδιών τους και να ενημερωθούν για την επίδοση τους, διευκρινίζουμε τα εξής:
-Η δικαιούμενη άδεια για τους υπαλλήλους που έχουν ένα τέκνο είναι 4 μέρες, για τους υπαλλήλους που έχουν δύο τέκνα και άνω, 5 μέρες και στην περίπτωση που τα τέκνα παρακολουθούν μαθήματα σε ιδρύματα διαφορετικής εκπαιδευτικής βαθμίδας η άδεια των 5 ημερών αυξάνεται κατά 1 μέρα ακόμη.
-Επισημαίνεται ότι αν και οι δύο γονείς είναι δικαιούχοι, αποφασίζουν με κοινή συμφωνία, κάθε φορά, ποιός από τους δύο θα κάνει χρήση της άδειας και για πόσο χρονικό διάστημα, που πάντως η συνολική διάρκειά της δεν μπορεί να υπερβεί τις 4 ή 5 ή 6 μέρες, αντίστοιχα και για τους δύο γονείς. Για την χορήγησή της, ο δικαιούχος υπάλληλος πρέπει να υποβάλλει σχετική αίτηση, δηλώνοντας συγχρόνως υπεύθυνα, στην περίπτωση που και οι δύο γονείς είναι δικαιούχοι, πόσες ημέρες (ή ώρες) της δικαιούμενης από κοινού άδειας έχει κάνει χρήση ο άλλος γονέας στην υπηρεσία που εργάζεται.
-Ως εκ τούτου καλούνται οι υπάλληλοι που δικαιούνται να κάνουν χρήση της συγκεκριμένης ειδικής άδειας να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στη Δ/νση Διοικητικού για το ποιος γονέας είναι δικαιούχος. Στην εγκύκλιο τονίζεται ότι στο άρθρο 50 παρ. 1 του Υπαλληλικού Κώδικα αναφέρεται «Οι υπάλληλοι έχουν δικαίωμα άδειας απουσίας με αποδοχές 5 εργασίμων ημερών σε περίπτωση γάμου και 3 εργασίμων ημερών σε περίπτωση θανάτου συζύγου τους ή και συγγενούς έως και β' βαθμού». Διευκρινίζεται ότι συγγενείς έως και β' βαθμού θεωρούνται οι γονείς, τα τέκνα, τα αδέλφια, τα εγγόνια και οι πάπποι, τόσο οι εξ αίματος όσο και οι εξ αγχιστείας.
5.ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
-Οι συμμετέχοντες στις απεργίες της ΑΔΕΔΥ υπάλληλοι, οφείλουν να δηλώνουν εγκαίρως (την προηγούμενη ημέρα) την συμμετοχή τους σε αυτές στις Γραμματείες των Διευθύνσεων που υπηρετούν. -Η ανωτέρω ενημέρωση είναι επιβεβλημένη τόσο για τον υπολογισμό του ποσοστού συμμετοχής όσο και για την έγκαιρη αποστολή των σχετικών στοιχείων στην ΑΔΕΔΥ.
6.ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ
-Στην εγκύκλιο υπενθυμίζεται ότι με το ν. 3730/2008 (ΦΕΚ 262/Α/23-12-2008) όπως τροποποιήθηκε με τον Ν.3868/2010 (ΦΕΚ 129/Α/3-8-2010) έχει απαγορευτεί το κάπνισμα σε όλους τους κλειστούς χώρους και ειδικότερα σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες.
-Η παραβίαση της απαγόρευσης αυτής από τους υπαλλήλους στους χώρους που είναι εγκατεστημένες οι υπηρεσίες τους, συνεπάγεται όχι μόνο την επιβολή προστίμων, αλλά αποτελεί και πειθαρχικό παράπτωμα σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν την πειθαρχική ευθύνη."
Σχόλια