Στα 250 ευρώ η Εθνική σύνταξη που ζητούν οι δανειστές

συνταξεις9
Πρότασεις για εθνική σύνταξη 250 ευρώ που θα συνδέεται με το εισόδημα, την ηλικία συνταξιοδότησης και τα έτη ασφάλισης, κλιμακωτές μειώσεις ως 20% στις επικουρικές, περικοπή του μισού μερίσματος για τους συνταξιούχους του Δημοσίου με πληρωμή του ανά δίμηνο αλλά και διορθώσεις στα ποσοστά εισφορών για τους αγρότες βρίσκονται στο τραπέζι κυβέρνησης και δανειστών προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές και να περάσουν στον επόμενο και τελικό γύρο των διαπραγματεύσεων για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Το σχέδιο που είναι στο τραπέζι με τις διορθώσεις από την πλευρά των δανειστών προβλέπει μείωση του ποσού με τις πληροφορίες που δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος να κάνουν λόγο για ένα βασικό ποσό στα 250 ευρώ και από εκεί και πάνω να αυξάνεται ανάλογα με το εισόδημα, τα έτη ασφάλισης και το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης που καθορίζεται στο 67ο έτος.
Η εθνική σύνταξη μπορεί να ανεβαίνει στα 280 ή στα 300 ευρώ, όσο περισσότερα είναι τα έτη ασφάλισης, όσο πλησιέστερη στα 67 είναι η ηλικία των συνταξιούχων και όσο μικρότερο είναι το συνολικό τους εισόδημα.
Η κυβέρνηση φέρεται να αποδέχεται την αποκλιμάκωση της εθνικής σύνταξης από τα 384 ευρώ, με αντάλλαγμα να διατηρηθεί ένα τμήμα της για όσους βγαίνουν στη σύνταξη με 15 ως 20 έτη και η σύνδεση με εισοδηματικά κριτήρια να είναι στενότερη για όσους βγαίνουν στη σύνταξη με 20 και άνω έτη ασφάλισης. Τον πιο καθοριστικό ρόλο θα έχει όμως η ηλικία συνταξιοδότησης καθώς μόνον όσοι συμπληρώνουν το 67ο έτος ή τα 40 έτη ασφάλισης θα έχουν το πλήρες ποσό της εθνικής σύνταξης. Για παράδειγμα, ασφαλισμένος με 15 έτη και μισθό 1.000 ευρώ θα δικαιούται σύνταξη από δικές του εισφορές 120 ευρώ και ένα τμήμα από την εθνική σύνταξη που μπορεί να είναι 300 ευρώ, αν έχει κλείσει το 67ο έτος, ή 200 ευρώ αν αποχωρεί στο 62ο έτος.
Αν αποχωρεί με 40 έτη, τότε για το ποσό της εθνικής σύνταξης θα λαμβάνεται υπόψη και η ηλικία αλλά και το συνολικό εισόδημα. Παράλληλα όπως αποκάλυψαν πριν λίγες ημέρες τα dikaiologitika.gr είναι ορατός ο κίνδυνος καταβολής μόλις του 1/3 του μερίσματος που χορηγεί στο τέλος κάθε μήνα το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), εξαιτίας έλλειψης ρευστότητας. Ειδικότερα, υπάρχουν μόλις 10 εκατ ευρώ για να δοθούν για τα μερίσματα των περίπου 284.000 δικαιούχων, ενώ οι μηνιαίες ανάγκες ανέρχονται σε 36 εκατ ευρώ.
Ουσιαστικά, το ΔΣ εάν δεν υπάρξει πολιτική παρέμβαση από το υπουργείο Εργασίας, έχει αποφασίσει να δώσει «ότι υπάρχει» από τα διαθέσιμα του Ταμείου, κάτι που αν συμβεί θα σημαίνει ουσιαστικά την κατάρρευση των μερισμάτων, τα οποία κυμαίνονται στα επίπεδα των 140 ευρώ κατά μέσο όρο. Σημειώνεται ότι τον προηγούμενο μήνα για να καταβληθούν τα μερίσματα, χρειάστηκε να χορηγηθεί ολιγοήμερο δάνειο ύψους 12 εκατ ευρώ, από το ΕΤΕΑ, το οποίο όμως πρέπει τώρα να επιστραφεί. Στην περίπτωση που υπάρχει πολιτική παρέμβαση, τότε το δάνειο μπορεί να μην επιστραφεί και να προκύψει διπλασιασμός των διαθεσίμων του Ταμείου.
Όμως ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, θα υπάρχει έλλειμμα για την καταβολή των μερισμάτων που θα φτάνει στα 14 εκατ ευρώ, το λιγότερο. Συνεπώς, απαιτείται η εύρεση κονδυλίων από άλλες πηγές, για να μην ξεκινήσει ο «χορός» των σκληρών περικοπών στα μερίσματα, πριν καν ολοκληρωθεί η διαδικασία της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.
Η πρόταση που ολοκληρώνεται και η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί στους θεσμούς, κατά τον επόμενο «γύρο» διαπραγματεύσεων, που μπορεί να ξεκινήσει ακόμα και την επόμενη εβδομάδα, θέλει τη δημιουργία νέων ποσοστών αναπλήρωσης, που θα οδηγούν σε ακόμα μικρότερες συντάξεις. Ουσιαστικά, πρόκειται για πρόταση που περιορίζει κατά 300 εκατ. ευρώ το έλλειμμα που έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να ανακύψει στην επικουρική ασφάλιση. Υπάρχουν όμως άλλα 300 εκατ. ευρώ που πρέπει να βρεθεί τρόπος για να καλυφθούν. Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται παράλληλα τρόπους για να επαναφέρει στο διάλογο του εκπροσώπους των επιστημόνων.
Υπάρχουν προτάσεις για αυτονόμηση του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ), που όμως δεν φαίνεται να βρίσκουν σύμφωνη την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, καθώς θεωρείται ότι έχουν γίνει σημαντικές υποχωρήσεις από την βελτιωμένη πρόταση Κατρούγκαλου. Πάντως, για να υπάρξει επανεκκίνηση του διαλόγου με τους εκπροσώπους των επιστημόνων (γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς), έχουν κατατεθεί προτάσεις στο υπουργείο Εργασίας, ώστε να βελτιώσει ακόμα περισσότερο την πρόταση που έχει κάνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η οποία αφορά τους νέους στο επάγγελμα.
Ουσιαστικά, αντί για έκπτωση επί των εισφορών για όσους βρίσκονται στην πρώτη πενταετία, το σενάριο που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, περιλαμβάνει παρεμβάσεις που μπορεί να αφορούν τελικά όσους βρίσκονται ακόμα και έως 7 έτη, στο επάγγελμά τους. Επίσης, ξεχωριστή σημασία έχουν και όσοι δηλώνουν εισοδήματα άνω των 55.000 ευρώ. Με βάση τη βελτιωμένη πρόταση Κατρούγκαλου, οι εκπτώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές, ολοκληρώνονται σε αυτό το ύψος εισοδήματος.

Τώρα, το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι ίσως θα μπορούσε να υπάρξει κάποια βελτιωτική πρόταση και για υψηλότερα ετήσια εισοδήματα, χωρίς ακόμα αυτό να έχει καθοριστεί επακριβώς. Σε κάθε περίπτωση πάντως τα συγκεκριμένα σενάρια, δεν έχουν ακόμα λάβει την έγκριση της ηγεσίας του υπουργείου, έτσι ώστε να κατατεθούν επίσημα προς τους κλάδους των επιστημόνων.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης: Στο 98% η απορρόφηση πόρων - Στο 130% οι εντάξεις έργων

Σύμφωνα με στοιχεία από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τηρούνται σε μεγάλο βαθμό τα …