Ευρωπαικό το σχέδιο επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα

apolisi_1

Η ελαστικοποίηση του αυστηρού νομικού πλαισίου για τις εργασιακές σχέσεις θα ανατραπούν και στη Γαλλία, με το σχέδιο νόμου που προωθεί στη βουλή αποφασισμένος να ψηφιστεί, ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, ο οποίος και έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από τα συνδικάτα και τους βουλευτές της αριστεράς, με την δημόσια τοποθέτησή του ότι η "κατάθεση τροπολογιών είναι δυνατή πριν το νομοσχέδιο εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο την 9η Μαρτίου και σταλεί στην Εθνοσυνέλευση για συζήτηση και ψήφιση την 4η Απριλίου".

Εκπρόσωποι των συνδικάτων CGT και CFDT, ετοιμάζουν μπαράζ κινητοποιήσεων, με τη CFDT να καταγγέλλει ότι τα συνδικάτα δεν είναι ικανοποιημένα από το σχέδιο νόμου και θα συνεδριάσουν την 3η Μαρτίου για να κάνουν βαθύτερη ανάλυση του περιεχομένου του.

Με το εν λόγω σχέδιο νόμου θα επιτραπεί στις εταιρείες να προχωρούν σε απολύσεις εάν μια θυγατρική τους ή μια διεύθυνσή τους πλήττεται από μείωση των παραγγελιών ή του τζίρου ανεξάρτητα από τη συνολική πορεία της επιχείρησης, αλλά και θα μπορούν να θεσπίζουν όρια στις αποζημιώσεις που μπορούν να επιδικάζονται από εργατοδικεία και θα διαπραγματεύονται τη μείωση των αμοιβών για την υπερωριακή απασχόληση.

Αν και κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν την ανησυχία τους για πολλές διατάξεις του νομοσχεδίου, μιλώντας ακόμα και για αμφισβήτηση κοινωνικών κεκτημένων στη Γαλλία, ο πρωθυπουργός έχει την στήριξη των οικονομολόγων και του Ευρωπαίου επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί, που υποστηρίζουν πως η Γαλλία χρειάζεται απελπιστικά μεταρρυθμίσεις και το ζήτημα είναι η σωστή ισορροπία ανάμεσα στην ευελιξία και την ασφάλεια στην εργασία.

Τέλος ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων σημείωσε: «Πρώτα απ' όλα θέλω να πείσω τον γαλλικό λαό και την πλειοψηφία των βουλευτών, πρωτίστως και κυρίως τους βουλευτές της αριστεράς, να υιοθετήσουν αυτόν τον νόμο. Θέλω να πείσω τους συμπολίτες μας ότι είναι δυνατό να ξεπεράσουμε τα εμπόδια, ότι πρέπει να εφαρμόσουμε μεταρρυθμίσεις σε αυτή τη χώρα».

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Κασσελάκης: Ψάχνει να βρει φέτα με 6,28 ευρώ – Δείτε βίντεο 

«Ψάχνω να βρω προσφορά για φέτα. Δεν μπορώ να αγοράσω φέτα με τον προϋπολογισμό μου. …