Ασύλληππτη η πτώση των μισθών στην Ελλάδα

kourema-misthon

Συνολική μείωση 23,3% κατέγραψε το συνολικό μισθολογικό κονδύλι των αμοιβών εξαρτημένης εργασίας το διάστημα 2012 -2015, με την Τράπεζα της Ελλάδας να εκτιμά ότι το εισόδημα από εξαρτημένη εργασία ανά μισθωτό να σημειώνει αύξηση κατά 0,9% για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια συνεχούς μείωσης, εφόσον η οικονομία περάσει σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης.
Επίσης η μείωση στις αμοιβές εξαρτημένης εργασίας ανά μισθωτό για το διάστημα 2012 -2015 φτάνει το 14,7%, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία για το ΑΕΠ, που περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας.
Το 2015 το εισόδημα των μισθωτών κατέγραψε τελικά μείωση κατά 2,7%, όταν υπήρχε η πρόβλεψη που δεν επαληθεύτηκε πως τα εισοδήματα να σημειώνουν οριακή αύξηση κατά 0,6 % λόγω της μείωσης της εισφοράς κοινωνικής ασφάλισης κατά 0,5%.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για το σύνολο των αμοιβών εξαρτημένης εργασίας προβλέπεται για το 2016 αύξηση κατά 1,4%, που με την υπάρχουσα κατάσταση δύσκολα θα επιτευχθεί.
Τέλος η ΤτΕ στην ανάλυσή της αποδίδει την διαφορά σε σύγκριση με την μείωση των αμοιβών ανά μισθωτό, στο μεγάλο αριθμό απολύσεων, είτε λόγω πτωχεύσεων επιχειρήσεων, είτε λόγω μείωσης του προσωπικού τους.

 

 

 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μητσοτάκης: Παντελώς αχρειάστη η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί

Στο σύντομο διάλογο μπροστά στις κάμερες ο πρωθυπουργός εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για τη …