Πως να εξαιρεθείτε από τη χορήγηση πιστοποιητικού επαγγελματικής ικανότητας

dimosio_pistopiitika

Υπάρχουν κάποιες από τις κατηγορίες των υποψηφίων οδηγών των κατηγοριών C1, C, CE, D1, D, DEΣ, που μπορούν από τη νομοθεσία να εξαιρεθούν από την μη χορήγηση Πιστοποιητικού Επαγγελματικής Κατάρτισης (Π.Ε.Ι.).
Αυτό όμως δεν θα γίνει αυτόματα, αλλά οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να προσκομίσουν μία σειρά δικαιολογητικών, που θα βεβαιώνουν τους λόγους της εξαίρεσής τους.
Δικαιολογητικά:

-Υπεύθυνη Δήλωση (M62) στην οποία θα αναγράφεται: Δεν επιθυμώ, ως υποψήφιος οδηγός κατηγορίας C1, C, CE, D1, D, DE (διαγράφεται ό, τι δεν ισχύει), να αποκτήσω Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΠΕΙ), γιατί υπάγομαι στις εξαιρέσεις της παρ. 3 του άρθρου 3 του ΠΔ/τος 74/2008, οι οποίες αναγράφονται στην εν λόγω δήλωση και συγκεκριμένα ως οδηγός οχήματος:

1. Του οποίου η μέγιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα δεν υπερβαίνει τα 45 km/h.
2. Το οποίο ανήκει στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας (Αστυνομία, Πυροσβεστικό Σώμα, Λιμενικό Σώμα).
3. Το οποίο δεν ανήκει στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας (Αστυνομία, Πυροσβεστικό Σώμα, Λιμενικό Σώμα), χρησιμοποιείται όμως απ' αυτές με οποιοδήποτε καθεστώς.
4. Το οποίο εξυπηρετεί τις ανάγκες της Πολιτικής Άμυνας της χώρας ή της Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτων Αναγκών (ΠΣΕΑ).
5. Το οποίο υποβάλλεται σε δοκιμές επί της οδού, για λόγους τεχνικής βελτίωσης, επισκευής ή συντήρησης και νέου ή μεταποιημένου ή διασκευασμένου οχήματος, το οποίο δεν έχει ακόμη τεθεί σε κυκλοφορία.
6. Το οποίο χρησιμοποιείται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ή για εργασίες διάσωσης.
7. Το οποίο χρησιμοποιείται για μαθήματα οδήγησης αυτοκινήτων, με σκοπό την απόκτηση άδειας οδήγησης ή ΠΕΙ (όπως προβλέπεται στο ΠΔ 74/2008).
8. Το οποίο χρησιμοποιείται για ιδιωτικούς σκοπούς, οι οποίοι δεν θεωρούνται εμπορικές μεταφορές επιβατών ή εμπορευμάτων.
9. Το οποίο μεταφέρει υλικό ή εξοπλισμό, ο οποίος πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για την άσκηση του επαγγέλματος του οδηγού του και η οδήγηση του οχήματος αυτού δεν αποτελεί την κύρια δραστηριότητα του οδηγού.
10. Το οποίο μεταφέρει υλικά, εργαλεία και εξοπλισμό για την εξυπηρέτηση του επαγγέλματος του ιδιοκτήτη των φορτηγών.
11. Το οποίο χορηγείται σε μεταφορική επιχείρηση, πρακτορείο μεταφορών για την μεταφορά αποκλειστικά και μόνο υλικών συσκευασίας που ανήκει σε αυτή.
12. Το οποίο ανήκει σε επιχείρηση παροχής οδικής βοήθειας.
13. Το οποίο ανήκει σε Κοινωφελή Οργανισμό ή Ίδρυμα, σε αεροπορική επιχείρηση, σε βιομηχανική επιχείρηση, εργοληπτική επιχείρηση δημοσίων έργων, σε επιχείρηση εκμετάλλευσης ορυχείων ή μεταλλίων, σε επιχείρηση εκμετάλλευσης ιαματικών πηγών και καζίνων, σε επιχείρηση παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών, σε α/θμιο γεωργικό συνεταιρισμό, σε Νομικό Πρόσωπο & επιχείρηση του Ν. 2218/94, σε Σύνδεσμο Δήμων ή Κοινοτήτων, σε ΝΠΔΔ, σε ίδρυμα, σε Νομικό Πρόσωπο και Σύλλογο που έχει ως έργο τη φροντίδα και περίθαλψη ΑΜΕΑ και σε εκκλησιαστική μονή, δεδομένου ότι πρόκειται για ιδιωτική χρήση του οχήματος και δεν υφίσταται εμπορικός χαρακτήρας της μεταφοράς.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Γεραπετρίτης για Βόρεια Μακεδονία: Προϋπόθεση η πλήρης συμμόρφωση της χώρας για να κυρωθούν τα μνημόνια της Συμφωνίας των Πρεσπών

Μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η …