Ανακοίνωση εξέδωσε ο ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με την οποία στο πλαίσιο της βελτιστοποίησης της κάλυψης των αναγκών των ασφαλισμένων και του πληρέστερου σχεδιασμού των υπηρεσιών υγείας, ανέπτυξε και υλοποιεί, σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Αθηνών και Πελοποννήσου μητρώο ασθενών για τη Χρόνια Μυελογενή Λευχαιμία (ΧΜΛ).
"Σκοπός είναι η συλλογή πληροφοριών για τα χαρακτηριστικά της νόσου, τους παράγοντες κινδύνου, τη χρήση υπηρεσιών υγείας, το σχετικό κόστος και την έκβαση στο σύνολο των ασθενών που λαμβάνουν αποζημιούμενα φάρμακα από τον Οργανισμό.
Οι πληροφορίες αυτές θα χρησιμοποιηθούν στη λήψη απόφασης για το πλαίσιο χορήγησης των φαρμάκων καθώς και για τη διεύρυνση και επιτάχυνση της πρόσβασης των ασθενών στις συγκεκριμένες θεραπείες.
Η χρήση και η συμπλήρωση του μητρώου είναι υποχρεωτική για όλους τους αιματολόγους που συνταγογραφούν όλα τα φάρμακα που αφορούν στη Χρόνια Μυελογενή Λευχαιμία.
Έναρξη θεραπείας/Αλλαγή θεραπείας
Α) Πριν την έναρξη θεραπείας νέων ασθενών/ή την αλλαγή θεραπείας με φάρμακα που περιέχουν τις δραστικές ουσίες imatinib, dasatinib, nilotinib, bosutinib, ponatinib ο θεράπων ιατρός θα πρέπει να καταχωρήσει τα στοιχεία του ασθενούς στην ιστοσελίδα www.cmlreaistry.ar.
Β) Για να εκτελεστεί η συνταγή σε φαρμακείο ΕΟΠΥΥ, θα πρέπει αυτή να συνοδεύεται από την εκτύπωση των συμπληρωμένων Στοιχείων του ασθενή, η οποία δημιουργείται από την προβολή της φαρμακευτικής αγωγής στην εφαρμογή (συνημμένο 2, κεφάλαιο 5, εικόνα 5-6). Σε διαφορετική περίπτωση, η συνταγή δεν θα εκτελείται μέχρι της ενημέρωσης του φακέλου του ασθενούς στην εφαρμογή. Ασθενείς ήδη σε θεραπεία κατά την έναρξη λειτουργίας του μητρώου της ΧΜΛ
Γ) Για ασθενείς, οι οποίοι βρίσκονται ήδη σε θεραπεία και σε περίπτωση μη ενημέρωσης του φακέλου του ασθενούς στην εφαρμογή, θα σημειώνεται στο βιβλιάριο του ασθενούς ότι απαιτείται καταχώρηση του ασθενή στο μητρώο της ΧΜΛ και επισύναψη των Στοιχείων του ασθενή από την προβολή της φαρμακευτικής αγωγής στην εφαρμογή πριν την επόμενη χορήγηση. Υποχρέωση ενημέρωσης του μητρώου από το θεράποντα ιατρό
Δ) Μετά την αρχική ένταξη του ασθενούς στο μητρώο της ΧΜΛ απαιτείται ενημέρωση τουλάχιστον κατ' έτος από τον θεράποντα ιατρό.
Η διαδικασία ένταξης ασθενών στο μητρώο για τη Χρόνια Μυελογενή Λευχαιμία διακρίνεται στα εξής στάδια:
1) Πιστοποίηση του θεράποντα ιατρού στο μηχανογραφικό σύστημα του ΕΟΠΥΥ για παροχές ΕΚΠΥ. Αυτό γίνεται άπαξ και δεν απαιτείται εάν ο θεράπων είναι ήδη πιστοποιημένος στο σύστημα παροχών ΕΚΠΥ. Σε περίπτωση που πιστοποιείται ο θεράποντας για πρώτη φορά πρέπει να ακολουθηθούν οι σχετικές οδηγίες. Προς διευκόλυνση της διαδικασίας επισημαίνεται ότι πριν την εγγραφή ο θεράπων θα πρέπει να έχει στη διάθεση του στοιχεία όπως: ΑΦΜ, ΤΣΑΥ, ΑΜΚΑ, Αρ. Δελτίου Ταυτότητας, Ε-mail που επιθυμεί να λαμβάνει αλληλογραφία από το μητρώο, Αριθμό Απόφασης, Έτος και Νομαρχία για Άδεια Ασκήσεως Ιατρικού Επαγγέλματος, Έτος Λήψεως Ειδικότητας, Αριθμός Μητρώου Ιατρικού Συλλόγου.
2) Είσοδος στην εφαρμογή του μητρώου στην ιστοσελίδα: www.cmlreaistry.ar, με το username και password που δημιούργησε στο σύστημα παροχών ΕΚΠΥ (συνημμένο 2, κεφάλαιο 1).
3) Διευκρινίζεται ότι «Η εφαρμογή είναι προσβάσιμη και πλήρως λειτουργική από όλους τους φυλλομετρητές ιστοσελίδων (Internet Explorer (8,9,10,11), Mozilla Firefox, Google chrome, Opera, Safari). Εάν στον Η/Υ σας έχετε εγκατεστημένο Internet Explorer 7 ή 6 ή 5 ή κάποιο παλιότερο (για να το διαπιστώσετε θα πρέπει να ανοίξετε τον Internet Explorer, να κατευθυνθείτε στο βασικό μενού του και να επιλέξετε «Βοήθεια» και στη συνέχεια «Πληροφορίες για τον Internet Explorer».
Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί, θα δείτε πληροφορίες για τον Internet Explorer) θα πρέπει να τον αναβαθμίσετε από την ακόλουθη ιστοσελίδα http://windows.microsoft.com/el-ar/internet-explorer/ie-11-worldwide-lanauaaes ή να χρησιμοποιήσετε κάποιον από τους άλλους φυλλομετρητές ιστοσελίδων».Αναλυτικές οδηγίες για τη χρήση της εφαρμογής μπορείτε να βρείτε στο συνημμένο 2.
Για τυχόν προβλήματα που παρουσιαστούν παρακαλώ επικοινωνήστε με το helpdesk του ΕΟΠΥΥ για το μητρώο της Χρόνιας Μυελογενούς Λευχαιμίας: cmlhιelpdesk@eopyy.gov.gr
Ο Ιατρός, μετά την είσοδό του στην εφαρμογή μπορεί να κάνει τα ακόλουθα:
- Αναζήτηση ασθενή με τον ΑΜΚΑ του και ενημέρωση της καρτέλας του
-Προσθήκη στοιχείων χαρακτηριστικών της νόσου του ασθενή (εάν δεν συμπληρωθούν τα χαρακτηριστικά της νόσου, δεν μπορούν να συμπληρωθούν οι εξετάσεις, οι φαρμακευτικές αγωγές, οι νοσηλείες και τα θεραπευτικά αποτελέσματα της αγωγής).
-Προσθήκη εξετάσεων παρακολούθησης της πορείας της νόσου
- Καταχώρηση νέας φαρμακευτικής αγωγής.
-Έκδοση συνταγής, και επισύναψη επί αυτής των Στοιχείων του ασθενή, από την προβολή της φαρμακευτικής αγωγής στην εφαρμογή (συνημμένο 2, κεφάλαιο 5).
-Καταχώρηση νοσηλειών ασθενή.
-Ενημέρωση υποχρεωτικά του μητρώου ασθενή σχετικά με τα αποτελέσματα της θεραπείας το μέγιστο ανά έτος (Ο χρήστης μπορεί να προσθέτει ένα θεραπευτικό αποτέλεσμα σε μια φαρμακευτική αγωγή, κάθε φορά που την επεξεργάζεται, αρκεί σε αυτή να μην έχουν συμπληρωθεί τα στοιχεία αλλαγής ή διακοπής της).
Η ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας ορίζεται από τον ΕΟΠΥΥ, η 7η Μαρτίου 2016 και η καθολική εφαρμογή του η 15η Μαρτίου 2016."
Σχόλια