O "παράλογος" νόμος φορολόγησης των εργαζομένων με μπλοκάκι

misthotos-mplokaki

Για το φορολογικό καθεστώς που διέπει τους εργαζόμενους με σύμβαση έργου που αμείβονται με το γνωστό μπλοκάκι, διαμαρτύρεται η Πανελλήνια Ένωση Στελεχών Εκπαίδευσης Ενηλίκων, η οποία ενημερώνει εγγράφως για αυτό τόσο τον Υπουργό οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, όσο και τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γιώργο Πιτσιλή, τονίζοντας πως ούτε τα μισά από τα χρήματα δεν μένουν στην τσέπη των εργαζομένων αυτής της κατηγορίας.
«Οι πολιτικές επιλογές όλων των κυβερνήσεων επέλεξαν να αποτελούμε μια κατηγορία των επισφαλών εργαζομένων, γνωστή και ως «εργαζόμενοι με μπλοκάκι.». Οι εργαζόμενοι με μηδενικά δικαιώματα (χωρίς άδεια, δώρα, επιδόματα, αργίες, ασθένεια) και με υποχρεώσεις εργολάβου (λογιστές, πληρωμές, δηλώσεις, τήρηση βιβλίων, αυξημένη φορολογία).
Ο παράλογος νόμος που μετατρέπει τη φορολόγηση των εισοδημάτων των εργαζόμενων με μπλοκάκι από φορολόγηση μισθωτών σε φορολόγηση ελεύθερων επαγγελματιών (26% για το 2015, 28%για το 2016, από το πρώτο ευρώ) όταν αυτοί έχουν έστω και μια ημέρα εργασίας με σύμβαση εργασίας μέσα στην ίδια οικονομική χρονιά, μας έφερε στη χειρότερη θέση. Συνάδελφοι/ισσες που δε μπορούσαν να ανταπεξέλθουν με τις λιγοστές απολαβές ή έπρεπε να δουλέψουν κάπου προσωρινά, γιατί οι πληρωμές καθυστερούν πολλές φορές και πάνω από εξάμηνο, ή που επιθυμούσαν να βρουν μια πιο σταθερή δουλειά και με όρους μισθωτής εργασίας και έκαναν κάποια «δοκιμαστικά», ένιωσαν την αδικία στο μεγαλείο της. Κλήθηκαν να πληρώσουν αβάσταχτους φόρους (2000€ και 3000€ για τα μέλη της ένωσης μας) στην οικονομική περίοδο 2014-2015.
Η κυβερνητική επιλογή αποδείχτηκε πως ήταν η φορολόγηση των πιο επισφαλών και εγκλωβισμένων εργαζόμενων, που παρά τα πενιχρά τους εισοδήματα επιβαρύνθηκαν τεράστια και ουσιαστικά όχι μόνο τους πήραν όλα τα χρήματα, αλλά πλήρωσαν ακριβά για τις λιγοστές ημέρες που αναγκάστηκαν να δουλέψουν σε καφετέριες κι άλλες επισφαλείς δουλειές, (ή εργασίες) προκειμένου να επιβιώσουν μέχρι να αποφασίσει ο φορέας να τους πληρώσει. (π.χ. για εισοδήματα μισθωτής εργασίας έστω και ένα ευρώ, η φορολόγηση αυξήθηκε περίπου 2000 σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές).
Η κυβερνητική επιλογή δεν έχει διορθώσει ακόμα αυτό το λάθος και φαίνεται να συνεχίζει την εξοντωτική της πολιτική στους επισφαλείς εργαζόμενους με μπλοκάκια. Περιμέναμε ότι ήδη θα είχαν γίνει οι απαραίτητες διορθώσεις, καθώς το γεγονός αυτό αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για τους επισφαλείς εργαζόμενους που προσπαθούν να επιβιώσουν και ευθύ χτύπημα εναντίον τους, δηλαδή εναντίων των πιο εύκολων στόχων.
Ως μέλη της ΔΕ της ένωσης Περιφερειακών στελεχών εκπαίδευσης Ενηλίκων αναφερόμαστε στους εργαζόμενους του σωματείου μας. Η αδικία αυτή σημειώνεται ότι αναφέρεται και στους εκατοντάδες χιλιάδες νέους εργαζόμενους με μπλοκάκι που προσπαθούν να εξασφαλίσουν μια θέση εργασίας και να είναι συνεπείς στις τεράστιες υποχρεώσεις που τους δημιουργεί το σύστημα. Ζητούμε να ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις μας και να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες διορθώσεις.»

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ράμα για τις αντιδράσεις κατά της επίσκεψής του στη χώρα μας: Δημοκρατική χώρα η Ελλάδα, όπως σωστά τόνισε ο Μητσοτάκης

"Η επικείμενη επίσκεψή μου στην Αθήνα (...) δεν σχετίζεται με τα εσωτερικά θέματα της Ελλάδας, …