Καταγγελία κατά της κυβέρνησης από την ΕΣΗΕΑ

esiea2

Για παραβίαση προσωπικών δεδομένων και νομιμοποίηση από την κυβέρνηση των ατομικών συμβάσεων, κάνει λόγο μεταξύ άλλων η ΕΣΗΕΑ, στην ανακοίνωση που εξέδωσε για τις συμβάσεις που καλούνται να υπογράψουν οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, την ΕΡΤ και την ΓΓΕΕ, συμπληρώνοντας ότι επί της ουσίας πρόκειται για "εκκαθαρίσεις στα δημόσια ΜΜΕ με πρόσχημα την ανεργία".

"Η τρίτη διαδοχική δήλωση, που από την εργοδοσία στα δημόσια ΜΜΕ, καλούνται να υπογράψουν εντός μηνός οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, την ΕΡΤ και την ΓΓΕΕ, μόνο σεβασμό στα ατομικά δικαιώματα και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας δεν δείχνει.

Η απαίτηση να προσκομίσουν οι εργαζόμενοι σε αυτά τα ΜΜΕ την όποια σύμβαση άλλης απασχόλησής τους, ως προϋπόθεση να εξεταστεί αίτημά τους για άδεια συνέχισης της παράλληλης απασχόλησης, σημαίνει:

  1. Παραβίαση προσωπικών δεδομένων από την πλευρά της εργοδοσίας, αφού συνιστά «φακέλωμα» ή δημιουργία παράνομου αρχείου κατά τις διατάξεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
  2. Νομιμοποίηση από την κυβέρνηση των ατομικών συμβάσεων (συμβολαίων) που είναι το αποτέλεσμα των εργοδοτικών εκβιασμών στα ιδιωτικά ΜΜΕ τα τελευταία χρόνια, και κυρίως στην περίοδο των μνημονίων.
  3. Κατάργηση των όρων των κλαδικών ΣΣΕ, που αποτελούν όρους των προσωπικών συμβάσεων των δημοσιογράφων στα δημόσια ΜΜΕ για όλα τα θεσμικά ζητήματα (ωράρια, είδος απασχόλησης, υπερεργασία, εργασία Σαββατοκύριακου, ασφαλιστικά δικαιώματα κ.λπ.).

Είναι εντυπωσιακή η σπουδή π.χ. της Διεύθυνσης του ΑΠΕ-ΜΠΕ, που ζητάει από τους εργαζόμενους της, να υποβάλλουν μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη, 7 Απριλίου 2016, την όποια άλλη σύμβαση έχουν, διαφορετικά η αίτησή τους αυτή …«δεν θα εξετασθεί με ό,τι αυτό συνεπάγεται…». Δηλαδή, σύμφωνα με το σχετικό άρθρο του νόμου «καταγγέλλεται αμέσως η σύμβασή τους, χωρίς δικαίωμα αποζημίωσης».

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ στη σημερινή του συνεδρίαση, μετά και τη γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας, επισημαίνει ότι σε καμία περίπτωση δεν γίνεται αποδεκτή η φαλκίδευση των όρων των ΣΣΕ, που επιχειρείται και δηλώνει ταυτόχρονα ότι θα σταθεί με κάθε νόμιμο μέσο στο πλευρό των συναδέλφων.

Η ΕΣΗΕΑ απαιτεί να παγώσει αμέσως κάθε διαδικασία, που άλλωστε η νομιμότητά της αμφισβητείται και η οποία αντιμετωπίζει θεσμικά ζητήματα στις εργασιακές σχέσεις, με διοικητικές αποφάσεις. Αυτό οφείλει να γίνει με ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και μόνο με συμπλήρωση των υφιστάμενων όρων των ΣΣΕ.

Η ΕΣΗΕΑ δηλώνει ότι τα θέματα της ανεργίας, ιδιαίτερα σε μια περίοδο παρατεταμένης κρίσης, σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζονται με νέου τύπου απολύσεις και ελαστικές σχέσεις εργασίας, που θα προκύψουν από τη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα."

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Αλλαγές στις άδειες οπλοφορίας για ατομική ασφάλεια, σκοποβολή και κυνήγι

Αλλαγές στις άδειες οπλοφορίας για ατομική ασφάλεια, σκοποβολή και κυνήγι, με σκοπό την αντιμετώπιση της …